SKIJALIŠTA

»

AUSTRIJA

05.10.2005.      

Autor: Tomislav Matošin

Napomena: Navedene cijene važeće su za sezonu 2008/09.

Photo: Grebenzen.at

 

Grebenzen - St. Lambrecht

Malo "obiteljsko" skijalište, smješteno u pokrajini Štajerskoj tipičan je primjer austrijskog ulaganja u razvoj kako zimskog tako i ljetnog turizma.

Grebenzen - St. Lambrecht
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 307 km
udaljenost od Zagreba 310 km
 

Mjesto St. Lambrecht udaljeno je desetak kilometara od poznatijeg skijališta Kreischberga, odnosno sedamdesetak od Bad Kleinkircheima. Samo mjesto je malo, nalazi se na 1000 mnm i ima tek 1500 stanovnika, te u njemu nećete naći neka specijalna mjesta za zabavu kao što su disco klubovi, noćni barovi i slično.

Naići ćete na par restorana u kojima možete prezalogajiti, a u centru mjesta nalazi se malo jezero koje se zimi pretvara u klizalište na kojem se nalazi i curling staza. Noću je ono osvjetljeno reflektorima, pa umjesto ludog noćnog izlaska možete tamo naći laganu zabavu. Inače, Austrija i nije baš poznata po noćnim provodima tako da niti u susjednim mjestima i gradovima nećete naići na obilje kojekakvih klubova.

Vrh brda, Grebenzen, se nalazi na 1900 metara te se krajem 80-tih godina prošlog stoljeća skijalište prostiralo na posljednjih 300 m visine i imalo je 6 kratkih staza s 3 vučnice (2 sidra i 1 tanjurić). Da bi došli na skijalište, trebali ste se voziti 30-tak minuta autom ili lokalnim ski-busom od samoga mjesta do 1600 m visine gdje se nalazila prva vučnica i to ne baš dobrom brdskom cestom. Danas je skijalište "produženo" skroz do mjesta, a izgrađene su dvije nove vučnice (sidra) te jedna 4-sjedežnica sa ukupnim kapacitetom od 6000 skijaša na sat.

U dnu se nalaze tri besplatne vučnice-tanjurići, koje su rezervirane za najmlađe te ski-škole. Prokrčene su i nove staze te sada skijalište ima 23 km skijaških staza. U taj broj nije uključena staza dugačka 5 km, koja vas vodi kroz šumu i povezuje skijalište sa samim mjestom. Ukoliko imate sreće i zateknete se tamo za vrijeme punog mjeseca, kada mještani organiziraju noćno skijanje po mjesečini, moći ćete se upustiti u taj nezaboravan događaj. Nema mogućnosti za skijanje izvan staza, ali zato imate na raspolaganju nekoliko kraćih šumskih stazica.

Staze su uglavnom obilježene plavom i crvenom bojom s iznimkom jednog kratkog dijela koji je označen crnom bojom. Vrlo su kvalitetno održavane i moći ćete se potpuno prepustiti uživanju, bez bojazni da ćete naletjeti na led, zemlju ili kamenje.

Nekoliko topova za umjetni snijeg raspoređeno je na nižim dijelovima skijališta jer je ono okrenuto na sjevernu stranu pa se pri vrhu prvi snijeg zadržava praktično cijelu sezonu. Na skijalištu se nalaze i 4 restorana, uređena u tipičnom austrijskom stilu, u kojima ćete moći uživati u raznim jelima kao i u autohtonoj austrijskoj muzici. Na dnu skijališta nalazi se ski škola te ne baš opskrbljen i prilično skup dućan. U sklopu dućana nalazi se ski-servis kao i ski-rent.

Gužve su rijetke, pa i u vrijeme školskih praznika, jer u samoj regiji ima mnogo sličnih skijališta. Pa čak i nekoliko mlađih reprezentacija koje su odabrale ovo skijalište za svoju trening bazu nećete niti primijetiti. Dnevna karta će vas koštati 27 €, dok ćete za šestodnevnu morati izdvojiti 132 €. Karte su 'proximiti' tipa, no na žalost bez mogućnosti programiranja SWATCH SNOWPASSA.

Ljeti se skijalište pretvara u izletište s izletničkim vlakićem, dok se viši dijelovi pretvaraju u pašnjake.

Ovo malo skijalište bi preporučili onima koji su željni mirnog i opuštenog skijanja, te nisu opterećeni veličinom i izborom staza kao ni ludim noćnim provodima. Ukoliko se nastavi s ovakvim ulaganjem, ne sumnjamo da će za nekoliko godina ovo skijalište privući vrlo širok spektar skijaša.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 254597
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr