SKIJALIŠTA

»

AUSTRIJA

10.10.2013.      

Autor: Ivan Kašuba

Foto/video: Ivan Kašuba 
Napomena: Cijene su važeće za sezonu 2013/2014

 

Zauchensee - Flachauwinkl

Drugi dio Salzburger Sportwelt regije oko poznatijeg mjesta Flachau predstavlja Zauchensee – Flachauwinkl skijalište. Iako nešto udaljenije, i manje popularno skijalište, ono ipak krije prekrasne terene i idiličan ambijent u alpskom krajoliku.

Zauchensee - Flachauwinkl
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 316 km
udaljenost od Zagreba 346 km
 

Zauchensee - Flachauwinkl povezani je kompleks od dva skijališta koji obuhvaća s jedne strane brda u kotlini Zauchensee, dok s druge strane pola skijališta Flachauwinkl. Nalazi se petnaestak kilometara od poznatijeg brata Flachau također uz autoput.

Postoje dva načina za dolazak do istoimenog skijališta. Dolazi li se iz smjera Graza, put vodi prema gradiću Altenmarkt/Radstadt, te je poslije Radstadta potrebno izaći na Altenmarkt-Ost i dalje nastaviti 11 kilometara po putokazima, uz lokalnu cestu, koja vodi do Zauchenseea. Cesta je brdska, no dovoljno široka i redovito čišćena, iako je zimska oprema obavezna. Nakon dolaska u Zauchensee, gdje cesta i završava, parkirališta se prostiru po cijeloj dužini skijališta. Neke od opcija su parkiralište desno, odmah na ulasku, kod gondole koja vozi na vrh prema Flachauwinklu ili parking na kraju skijališta, kod Weltcup arene, unutar koje se nalazi Intersport, kafići, gondola te glavna blagajna.

-.--.-

Ukoliko se dolazi iz smjera Villacha, prati se putokaz za Salzburg i 30 kilometara nakon Tauerntunela izlazi se s autoputa na Flachauwinkl. Nakon silaska s autoputa dolazi se ispred velike stanice gondole imena Highport Flachauwinkl – Zauchensee. Objekt je sagrađen u sezoni 09/10 i sadrži gondolu za 8 ljudi, Intersport,  parkiralište, stanicu ski busa, restoran, kafić, wc, blagajnu... Od njega je moguće krenuti gondolom prema Zauchenseeu ili sjesti u jedinstveni vlakić (slika ispod) koji će vas prebaciti s druge strane autoceste do skijališta Flacahuwinkl - Kleinarl.

Kako Zauchensee – Flachauwinkl pripada u veliku skijašku regiju Salzburger Sportwelt pod okriljem Ski amade, veza između njega i ostalih skijališta (Flachau – Wagrain, Flachauwinkl - Kleinarl, Radstadt) uspostavljena je uz pomoć besplatnih ski shuttlova, koji voze redovito na svim relacijama.

-.--.-

U kotlini, opasan vrhovima Alpa, smjestio se Zauchensee (1350 do 2180 m). Zbog svoje udaljenosti, i nešto zahtjevnijih terena za skijanje, uvijek je kod skijaša ostajao u drugom planu, no definitivno krije skrivene adute.

S deklariranih 45 kilometara staza raznih težina Zauchensee – Flachauwinkl nudi za svakoga po nešto. Strmina staza je realno ocijenjena, pa tako osim blagih plavih staza nudi odlične crvene, no i nekoliko ozbiljnih crnih staza koje će biti pravi test znanja svakome skijašu. Staze su nešto uže nego u susjednom Flachauu, no nikako preuske, zatim vrlo dugačke, lijepe i dobro pripremljene. Markacija uz staze je odlična, info panoi su na svakome koraku i gotovo se nemoguće izgubiti. Većina staza okrenuta je prema zapadu, tako da se, za sunčanih dana, jedan dio skijališta nalazi u hladu.

-.--.-

Iako je ovo skijalište nešto više po nadmorskoj visini od Flachaua, velike razlike u debljini snježnog pokrivača, i vremenskim uvjetima, nisu vidljive. Jedna od terenskih razlika je ta da ovdje ima puno više mogućnosti za freeridere i avanturiste željne off-pista.

Kao posebnu zanimljivost Zauchensee nudi stazu na kojoj se voze spust utrke Svjetskog kupa (broj 5), a kojom svakako treba proskijati, baš kao i posebnu stojeću uspinjaču (slika dolje) na vrhu Gamskogel velike strmine s koje počinje start utrke. Jedna od najljepših staza na skijalištu, staza je pod brojem 14, 15 na strani Flachauwinkla, koja se spušta od vrha Rosskopf prema autoputu. Svojom širinom, i dužinom od 6.800 metara, te novom gondolom i sjedežnicom, nudi pravi užitak u skijanju.

-.--.-

Stanje žičara na skijalištu nije loše. Ovo skijalište raspolaže s ukupno 14 žičara, od toga 3 gondole, 6 sjedežnica i 5 vučnica, koje su uglavnom na početničkim stazama, u podnožju ili na krajnjim dijelovima skijališta, tako da se ne morate zamarati ukoliko to ne želite. Većina infrastrukture je novije proizvodnje, a tu je i potpuno novi kompleks žičara imenom Highliner I i II izgrađen za 09/10 sezonu. Vodi iz Flachauwinkla prema Zauchenseeu te uključuje gondolu za 8 ljudi i šesterosjedežnicu.

Što se tiče restorana, na skijalištu ih ima dovoljno. Većina ih se nalazi na potezu od Zauchenseea prema Flachauwinklu, a cijene su slične, pa čak ponegdje i malo niže nego u susjednom Flachau. Ski rentova i servisa na samoj stazi nema, pa ukoliko želite iznajmiti opremu, ili servisirati svoju, morati ćete to obaviti u podnožju skijališta.

-.--.-

Velika većina smještaja u Zauchenseeu otpada na hotele. Gotovo da nema privatnog smještaja. Ukoliko želite neki alternativniji smještaj, moguće ga je potražiti u obližnjem Altenmarktu.

Jedna od odličnih stvari za djecu i početnike, koje pruža Zauchensee, su dvije besplatne pokretne trake (slika dolje), koje se nalaze tik uz parkiralište i gondolu na ulasku u skijalište. Odmah iznad postoji i tanjurić za malo naprednije početnike. Također, na pola ceste  kroz Zauchensee, s lijeve strane, smjestili su se škola skijanja i dječji vrtić s vučnicom i pokretnim trakama.

-.--.-

Što se cijena tiče, priča je potpuno ista kao za Flachau, i sva ostala skijališta Salzburger Sportwelta, za koje karta i vrijedi. Cijena dnevnog ski passa iznosi u visokoj sezoni 45,50 EUR, dok u podsezoni košta 42,50 EUR, uz 3 EUR nadoplate za proximity chip.

Skijalište je spoj prirodne ljepote, idiličnog alpskog naselja oko kojeg se protežu prekrasne staze za skijanje, bez velikih gužvi. Za svakog ljubitelja skijanja, ukoliko se nađe u blizini, Zauchensee – Flachauwinkl je jedna od toplih preporuka.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 07. ožujka 2016.   21:48h

    Član od:
    26.10.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Meni za sada najbolje djecje/i sve ostalo sto mi je trenutno bitno skijaliste....jedini minus u zauchenseeu nema ducana/supermarketa......!

Prikazano 1 od 1 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 178279
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr