SKIJALIŠTA

»

AUSTRIJA

28.12.2011.      

Autori: Željko Mihalić, Elinka Barišić


 

Flachau

Flachau, rodno mjesto Hermanna Maiera, vrlo je popularno skijalište, ali i mjesto na kojem se svake godine održavaju utrke svjetskog kupa.

Flachau
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 340 km
udaljenost od Zagreba 360 km
 

Flachau se smjestio u pokrajini Salzburg, odmah uz autoput, Villach - Salzburg, oko 360 km od Zagreba, odnosno 340 km od Rijeke.

Flachau je dio regije skijališta pod imenom Salzburger Sportwelt koja, pored Flachaua, uključuje i obližnja skijališta St. Johann / Alpendorf, Wagrain, Zauchensee - Flachauwinkl, Flachauwinkl-Kleinarl, Radstadt / Altenmarkt, Eben, FilzmoosGoldegg.  No cijeli kompleks skijališta zapravo uključuje još četiri ovakve regije: Schladming-Dachstein, Gastein, Hochkönig i Großarltal te svih pet regija skupa tvori Ski Amade područje koje s jedinstvenom ski kartom obuhvaća više od 860 (!) kilometara staza.

Kako skijališta nisu međusobno povezana, kad je riječ o Flachauu ima smisla pričati jedino o još dva skijališta koja bi se mogla svrstati u jednu cjelinu - Wagrein i Alpendorf.  Ova tri skijališta ukupno broje oko 100 km staza (Flachau 55 km, Wagrain 31 km, Alpendorf 19 km). Ipak, nisu sva tri spojena skijaškim stazama, pa je  kroz mjesto Wagrain potrebno proći skijaškim autobusom koji je besplatan te prometuje svakih 15 minuta od podnožja Flying Mozart gondole.

-.-Goran Razić-.-

Iako je Flachau dosta nisko (samo se skijalište proteže od 750 do 1950 m), te postoji puno kratkih staza koje služe kao poveznice, neke od staza koje vode od vrha skijališta do dna su vrlo dugačke, primjerice već spomenuti Flying Mozart koji ima deklariranih 4,3 km.

Za uređenje staza brine se pozamašni arsenal topova za umjetni snijeg, te je 85% staza pokriveno sustavom umjetnog zasnježenja. Na žalost, topovi su starije generacije, te se ovom, inače odličnom skijalištu, zna dogoditi da unatoč prirodnom snijegu, staze budu vrlo loše pripremljene, sa kombinacijom ledenih ploha pokrivenih "šećernim" umjetnim snijegom te grumenjem leda stvorenog radom topova. Isto tako, topovi su uključeni i po danu te usmjereni direktno na stazu i skijaše što svakako nije ugodno, a da stvar bude još apsurdnija vidjeli smo i top usmjeren direktno u zgradu gondole, te jednoga koji je zasnježivao aute parkirane na parkiralištu!?

Markacije po stazama su odlične, kao i planovi pista, tako da se vrlo teško izgubiti. Žičare su većinom gondole i sjedežnice, a variraju od modernih i brzih do onih starijih koje se sad već rijetko sreću po skijalištima.

-.-Goran Razić-.-

Imate li namjeru u jednom danu proskijati sva tri skijališta, možda će vas iznervirati činjenica da ćete većinu vremena provesti na žičarama, pa je možda bolje odabrati dio po dio skijališta te ga proskijati u više dana.

Strateški je možda najbolje biti smješten u Wagreinu, jer ste na taj način blizu oba dijela skijališta. Uz sve to, jako je bitno reći da je gužva iznad Wagreina (prema Alpendorfu) puno manja i da je skijanje tamo puno ugodnije. Skijalište je većinom orijentirano istok-zapad tako da za lijepih sunčanih dana u svako doba dana imate sunčanu stranu skijališta, ali i sjena, pogotovo na rijetkim stazama okrenutim prema sjeveru.

-.-Goran Razić-.-

Crnih staza gotovo da nema, tek jedna jedina zabačena, na koju ne možete tek tako 'zalutati', a crnu je karakterizaciju zaradila zbog svoje velike strmine (staza broj 24). Parkinga u Flachau i Wagreinu zaista ima dovoljno, ali to znači da ćete za većih gužvi dosta pješačiti do liftova. Ako ste ljubitelj noćnih spustova, na glavnoj stanici Achter jet gondole u Flachau možete uživati i u noćnom skijanju.

Achter jet je po mnogočemu specifičan, osim po mnogo trgovina i servisa, tu se nalazi nekoliko restorana i živahnih apres – ski barova, internet caffei te je parking uz Achter jet najbolji ukoliko trebate neki od popratnih sadržaja (ski rent, ski škola i sl.)

 Dnevna karta za Flachau, koja uključuje i Alpendorf, Wagrain, Kleinarl, Zauchensee i Radstadt-Altenmarkt stoji 39 EUR i jedna je od skupljih u regiji. Za karte koje vrijede duže od 1,5 dana može se uzeti i key-card sistem (bezkontaktni prolaz), a depozit iznosi 3 EUR. Šestodnevna karta koja vrijedi za cijelu Ski Amade regiju stoji 189 EUR

U turističkim uredima u Flachau, ljubazni djelatnici dobro govore i engleski, tako da im se možete obratiti trebaju li vam neke konkretne informacije, što se uopće ne može reći za turističke djelatnike u pansionima, koji su, u pravom smislu riječi, nezainteresirani i neljubazni, razmaženi brojnim gostima.

-.-Goran Razić-.-

Cijene u restoranima po skijalištu variraju s obzirom na lokaciju i nadmorsku visinu, ali čim su bliže samom Flachau, tim su skuplji. Cjenik jednog od restorana u dijelu prema Alpendorfu možete pronaći u fotogaleriji, a spomenimo samo kako je primjerice gulaš 4,50 EUR, špageti bolonjez 6,50 EUR dok je bečki 9,60 EUR, što su prosječne cijene na svim austrijskim skijalištima. Ski rentova i servisa ima u podnožju u svakom mjestu nekoliko, no posebno je pohvalno da se mnogo ski rentova može naći i na samim stazama.

Najveća mana ovog skijališta ujedno je i njegova najveća prednost - blizina autoceste i jednostavan i brz pristup. To rezultira ponekad ogromnim gužvama jer je Flachau izuzetno blizu Njemačke i autoputom je brzo dostupan ne samo velikim gradovima, već i aerodromima. Unatoč velikom broju skijaša gužvi na žičarama gotovo nikad nema, a dobre i dugačke staze solidna su pozivnica da svakako posjetite ovo skijalište.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 235398
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr