SKIJALIŠTA

»

AUSTRIJA

09.01.2007.      

Autor: Goran Razić 

Bad Gastein

Kada prijeđemo auto-vlakom iz Mallnitza u sjeverniji Bösckstein, u samo nekoliko koraka prošli smo iz pokrajine Koruške u austrijsku pokrajinu Salzburg. Prvo skijalište na koje nailazimo je Bad Gastein.

Bad Gastein
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 291 km
udaljenost od Zagreba 321 km
 

Osim spomenutim auto-vlakom, pristup iz smjera Slovenije moguć je i Tauern autoputom preko Katschberg tunela i Tauern tunela te dalje preko Bischofshofena prema dolini Gastein. U tom slučaju prvo mjesto na koje nailazimo je Dorfgastein, koji je spojen s Grosartom i tvori drugo po veličini skijalište u dolini. Nakon njega slijede Bad Hofgastein, te potom Bad Gastein, u sklopu kojeg je najmanji od svih Sportgastein (nije povezan skijaškim stazama s Bad Gasteinom).

Kroz samo središte grada vozi nekoliko linija autobusa, koje su sasvim besplatne. Za one koji pak više vjeruju dolasku javnim prijevozom nego vlastitim autom, austrijska željeznica prolazi kroz sam centar grada, tako da je moguć pristup zaista od svuda. (Detalje o prometu u Austriji potražite u austrijskom dijelu članka Auto info)

-.-Goran Razić-.-
Cijelo područje Gasteiner Tala nalazi se u sklopu ski regije Ski Amade, koja se diči podatkom da je najveća skijaška regija u Austriji (unutar koje, ako nemate automobil na raspolaganju, ne računajte na preskijavanje magičnih kilometarskih iznosa) s preko 860 km staza, pogonjenih s 270 ski liftova. Ovoga puta između Salzburger Sportwelta, Schladming - Dachstein Tauerna, Hochkönigs Winterreicha, Grosertala i Gasteina, nas je zanimao Gastein.

-.-Goran Razić-.-
Kao skijalište koje se diči svojom vanpansionskom ponudom, mora se priznati da je ona zaista dobra, čak štoviše. Desetine visokorangiranih hotela, restorana, pubova i "fancy" trgovina idu u prilog toj tvrdnji. Ono što Bad Gastein ipak svrstava 'na zemlju', za razliku od skijališta poput St. Moritza, na kojeg u određenoj mjeri podsjeća, je podatak da se u Badu mogu smjestiti, zabaviti i nešto pojesti i oni 'skromnijeg džepa'.

Iako je strani novac, koji u velikoj mjeri pristiže, razmazio domaćine, postoji veliki broj pubova, pizzerija i ostalih mjesta koja će zadovoljiti i šire mase. Od ostalih zanimljivosti tu je svakako sam smještaj grada, koji se sa svojim centrom nalazi na strmim padovima terena. Ti isti padovi pobrinuli su se ujedno i za ekskluzivan i zanimljiv pogled s hotela smještenih na njima. Da sve bude kao iz bajke pobrinula se potom još dodatno i rijeka, koja tvori i nekoliko desetaka metara dugačak slap u samom centru grada.

Možda i glavna stvar ponude skijališta su nadaleko poznati 'wellness' centri, kojih ima nekoliko. Među poznatijima tu su Felsentherme u Bad Gasteinu i Alpen Therme u Bad Hofgasteinu.

-.-Goran Razić-.-
Iako ćete za ulaznicu morati pripremiti svotu od gotovo 20 eura, ono što terme nude je zaista na visokoj razini. O grijanim podovima, zabavnim sadržajima, kompleksima unutarnjih i vanjskih bazena, nekoliko vrsta sauna i sl. nećemo previše trošiti riječi, ali ćemo reći da vrijede svakog eura, barem dok se u sauni ne nađete s desetak glasnih i masnim tkivom bogatih Rusa koji, kako na skijalištu, tako i u wellnessu, ne mare baš previše za druge te nisu rijetki konflikti i na najnižim mogućim razinama!

Upravo takva klijentela, barem u prvom dijelu zime, u velikoj je većini. A Austrijanci vrlo srdačno pozdravljaju novopečene bogataše iz istočnih zemalja, znajući da oni ne pitaju za cijenu. S druge strane domaćini prema 'ostalim' gostima znaju biti atipično neljubazni i netolerantni.

Samo skijalište proteže se od 857 mnv do 2686 mnv. Najniži dio je na dnu ski vlaka u Bad Hofgasteinu, dok je sami vrh na Sportgasteinu.

Šest gondola, od kojih je jedna namijenjena za prijevoz 80 ljudi, jedan skijaški vlak te veliki broj sjedežnica i vučnica, zaslužni su za vrlo dobar i brz prijevoz skijaša i boardera na vrh, čime gužve nisu česte i prevelike, osim na glavnim sjecištima staza.

-.-Goran Razić-.-
Ono što može predstavljati problem je skijaška povezanost. Iako su Bad Gastein i Bad Hofgastein u cijelosti povezani stazama i žičarama, Sportgastein i Dorf Gastein nisu, te djeluju nekako izdvojeno.

Sportgastein, kao najviši predio skijališta svakako će privući mnoge svojom kvalitetom snijega i nešto manjim gužvama, no nikako ne i svojom veličinom, jer je skijašima na raspolaganju svega 6 staza, te jedna gondola i jedno 'sidro'. Dorfgastein je ipak, barem u tom pogledu, puno zahvalniji i veći.

Kako je skijalište svojom polovinom staza raspoređeno iznad i ispod granice drveća, skijaši i boarderi željni vožnje izvan uređenih staza mogli bi doći na svoje.

Orijentiranost skijališta na gotovo tri strane svijeta, te donji, šumovitiji, dio svakako su prednost za lošeg i vjetrovitog vremena. No ono što valja posebno spomenuti u pogledu staza je velik broj "plavih spojnica", koje daju dosta velik doprinos u ukupnoj kilometraži staza, a nerijetko će vam biti potrebno zavidno znanje skijaškog trčanja ne biste li ih uspješno svladali. Svakako vodite računa o tome!

Od staza koje valja spomenuti tu su svakako povezane crvene staze H1, H2 i H2a u Bad Hofgasteinu. Spajanjem ovih triju staza moguće je u samo jednom spustu prijeći visinsku razliku od čak 1400 m, što je svakako vrlo pohvalno. Nadalje, tu su odlične staze B11 i B20, koje svojom dužinom i konfiguracijom pričinjavaju veliko zadovoljstvo iskusnijim skijašima.

-.-Goran Razić-.-
Cijene na skijalištu su umjereno visoke, kakve su u većini austrijskih skijaških centara. Dok ćete gulaš platiti oko 4,20 eura, špageti s umakom će vas stajati oko 6 eura, a odrezak s krumpirom stoji i preko 10 eura, ovisno o restoranu. Tradicionalni austrijski desert – Germknödl stoji oko 5,50 eura i moguće ga je naručiti u gotovo svakom restoranu.

Na području Bad Gasteina djeluje nekoliko škola skijanja te svaka ima svoj poligon za nastavu, a ako ste zainteresirani možete konkretne informacije i predbilježbe obaviti na licu mjesta.

Jedan poligon nalazi se u podnožju Stubnerkogelbahna (gdje postoji i noćno skijanje), a drugi se nalazi u Angertalu, na pola puta između Bad Gasteina i Bad Hofgasteina.

Rezime recenzije vezane uz Bad Gastein u konačnici bi glasio: Skijalište s relativno velikim brojem i kilometražom staza, s odličnom vanpansionskom ponudom i odličnim smještajnim kapacitetima. S druge strane dojam je da su najčešći gosti pripadnici treće životne dobi i stranci – hedonisti željni uživanja u svim blagodatima zime uz smještaj na visokoj nozi, za koje ako snijega i nema, nije tragedija, tu su ostali sadržaji.

Ako vas ne smeta pomisao da se nalazite u "zimskoj varijanti" Opatije onda je ovo pravo skijalište za vas!

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 4720887
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr