SKIJALIŠTA

»

AUSTRIJA

24.03.2010.      

Autori: Željko Mihalić, Elinka Barišić, Vjeran Baranović

Photo: Arhiva Skijanje.hr
Napomena: Cijene su važeće za sezonu 2009/10.

 

Katschberg

Skijalište na granici austrijskih pokrajina Kärntena i Salzburga, regija Lungau, udaljeno je svega 300-ak km od Zagreba, odlično odredište za obiteljska i vikend skijanja.

Katschberg
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 311 km
udaljenost od Zagreba 281km

Činjenica da se skijalište nalazi svega nekoliko kilometara od autoputa Villach-Salzburg sigurno privlači znatan dio skijaša. Osim blizine i raznolikosti staza moderne žičare i obiteljsko ozračje svakako pridodaju ugodi i svake godine privlače sve više hrvatskih skijaša.

Skijalište se nalazi na dva vrha, Aineck i Tschaneck, između kojih se, na samom planinskom prijevoju nalazi mjesto Katschberghöhe. A na skijalište se može doći na tri načina. Neposredno prije Katschberg tunela postoji dobro označen izlaz s autoceste, koji skreće na planinski prijevoj.

Ovo je najbrži i najjeftiniji put, no i najstrmiji.

U zimskim uvjetima ne preporučamo odabir ovog pravca jer na cesti zna biti dosta snijega koji se ne čisti baš previše pedantno, no ukoliko su vremenski uvjeti dobri, cesta je prohodna i osim malo većeg nagiba nije teška za vožnju. Drugi način je proći tunel (potrebno je platiti 4.5 Eura, nap.a.) te se na Katschberghöhe uspeti drugom stranom tog istog prijevoja.

Ovaj dio je nešto blaži, ali i duži, te radi tunela i nešto veće kilometraže i skuplji. Treći, najsigurniji, barem što se čišćenja cesta tiče, ali i najduži put je nakon tunela ne skretati na planinski prijevoj, već produžiti do obližnjeg mjesta St. Margaretten, koje leži u dolini neposredno ispod vrha Aineck te se novom žičarom možemo popesti na vrh skijališta.

Po skijalištu voze uglavnom novo postavljene sjedežnice (6, 4, 3 i jedna dvosjedežnica) s natkrivenim kabinama i pokretnim trakama. Neke od kraćih staza pokrivene su sidrima te tanjurićima za najmlađe. Na usponu iz St. Margaretena prema Ainecku od sezone 2009/2010. vozi i gondola i to je svakako najveća novost. Modernizacija žičara pridonijela je i tome da se u redu gotovo ni ne čeka, pa čak niti vikendima.

-.-Goran Razić-.-

Skijalište, ukupno gledano, broji 60 km staza, što je sasvim solidna brojka, koju još respektabilnijom čini činjenica da je i realna. Vrhovi, već spomenuti Aineck i Tschaneck, izdižu se do 2.220 m, odnosno 2.030 m, a donji dijelovi staze se spuštaju do riskantnih 900 m - 1.100 m. Činjenica je da donji dijelovi mogu biti kritični kad naiđe val toplijeg vremena, no staze se relativno dobro održavaju tako da možete biti potpuno sigurni u solidno skijanje do sredine ožujka. Nerijetko sezona se zna produžiti i do početka travnja, posluži li vrijeme.

Ski-pass je proximity standarda (depozit je 5 Eura i vraća se nakon povratka karte), a možete programirati i swatch snowpass. Cijena dnevne skijaške karte iznosi 37 eura (u sezoni 2009/2010.).

Staze su zaista raznovrsne. S potpuno ogoljelih vrhova spuštaju se prema šumovitijem dijelu St. Margarethena i zapadnog skijališta (ispod Tschanecka). Gotovo polovica staza je zasnježena, uglavnom je riječ o donjim dijelovima skijališta, koji su pokriveni s ukupno 210 topova. Vjerojatno velika prednost Katschberga su široke staze na kojima gotovo nikada nema gužvi i to je sigurno jedan od razlog zašto obitelji s djecom preferiraju ovo skijalište.

-.-Goran Razić-.-

Na skijalištu prevladavaju crvene staze, njih gotovo 80%, ostatak su crne, dok su plave uglavnom ograničene na dva baby lifta i na "Königswiese", na kojoj je postavljena i rasvjeta za noćno skijanje, a idealna je i za početnike te slabije skijaše svih uzrasta.

Ako ste ljubitelj dugačkih staza, ovdje ćete imati u čemu uživati. Kombinacije s vrha Ainecka do doline nude čak četiri do šest kilometra duge staze, no cijena za to se plaća prilikom uspona, nerijetkim presjedanjem s vučnice na vučnicu. Iako je postavljena nova gondola koja mijenja zadnja dva sidra, moramo priznati da nije riješila dug put prema Ainecku. Iz doline do vrha Ainecka i dalje treba 40-ak minuta. Na vrhu Ainecka nalazi se restoran s prekrasnim pogledom, ali se nalazi na učestaloj vjetrometini. Upravo s vjetrom i hladnoćom Katschberg se urezao u pamćenje mnogim skijašima. Nepredvidivo vrijeme te vjetrovitost (posebno predijela Aineck, nap.a.) ipak će neke poprilično zasmetati. Crne staze nisu prezahtjevne, ali su često ledene.

Ako pak volite neke ne standardne rute, ovdje ćete pronaći 4 označene off piste staze, vrlo dugačke i lijepe. Jedna ide s vrha Aineck, dok tri vode s Tschanecka. Tschaneck je duboko prošaran stazama, no sve su kraće i pune vučnica (sidara), a stazama je moguće doći i do samog Rennwega u podnožju planine. Prosječna duljina tih staza iznosi 1.000 m.

-.-Goran Razić-.-
Želite li preći s jednog brda na drugo, morat ćete prehodati jedan vrlo mali dio staze, koji mostom prelazi preko glavne ceste. No, domaćini su zbilja nadmašili sami sebe i na most instalirali vrlo korisnu pokretnu traku, koja olakšava cijelu priču.

U Katschbergu parkirnih mjesta ima dovoljno. Ukoliko ne dođete ujutro među prvima, parkirna mjesta uz samu stazu će vjerojatno biti popunjena, ali nekoliko stotina metara dalje moguće je pronaći parking u bilo koje doba dana. Kako ne biste morali hodati, domaćini su uveli dvije kružne autobusne linije po parkiralištima koje voze po potrebi.

Po pitanju smještaja, ako ste odlučili odsjesti u znatno jeftinijim varijantama, koje nudi St. Margarethen ili St. Michael, u odnosu na spomenuti Katschberghöhe, koji je ipak u svojevrsnom centru skijališta i kao takav razumljivo skuplji, vjerojatno ćete se na skijalište penjati iz St. Margarethena, s neasfaltiranog parkinga na kojem rijetko ima gužve.

Restorana s obzirom na veličinu skijališta ima dovoljno, s cijenama nekako standardnim sa pokrajinu Salzburg. Znači relativno visokim, no s obzirom na trend na ostalim skijalištima gotovo u rangu normale.

Ono po čemu se Katschberg definitivno izdvaja je briga za najmlađe. Tako po samom skijalištu na nekoliko mjesta postoje uređena igrališta za djecu, za njih su izdvojene i posebne vučnice, a na stazama su postavljene zanimljive zanimacije kroz koje djecu uvijek vodi maskota skijališta (plavo nasmijano srce). Također, na vrhu Tschanecka postoji i mjesto za fotografiranje s maskotom Katschberga, a fotografije možete kad god to poželite besplatno skinuti s njihove Web stranice.

Odlična pozicija i dostupnost autom sigurno će privuči brojne skijaše na tjedan dana, vikend ili čak jedan dan. Raznovrsne i uređene staze bez prevelikih gužvi, kako na stazama tako i u redovima, će ostaviti odličan dojam. Katschberg je vrlo dobar obiteljska destinacija zbog solidnih uvjeta za polaznike škola skijanja ili onih koji počinju svoju skijašku karjeru. No s druge strane relativno visoka cijena smještaja i nepredvidivo vrijeme te ponešto lošija povezanost Ainecka ipak pomalo kvare cijelu priču.


Prema odabiru čitatelja magazina Skijanje.hr ovo skijalište je proglašeno najboljim u kategoriji:

Najbolje skijalište za obitelji s djecom







-.--.-Najbolje skijalište za obitelji s djecom







Pregled godišnjih anketa:
Najbolji u sezoni 04/05
Najbolji u sezoni 05/06
Najbolji u sezoni 06/07
Najbolji u sezoni 07/08
Najbolji u sezoni 08/09
Najbolji u sezoni 09/10


 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 07. travnja 2014.   11:50h

    Član od:
    12.10.2006.

    Mjesto:
    Hrvatska, Ozalj


    Od prve - Katschberg mi se svidio jer se tamo može naći "za svakog ponešto" i njegove crvene i crne staze uvijek dobro uređene su baš ono što volim i tražim i na drugim skijalištima, ali ih ne nađem uvijek.
    Tamo je gušt pustiti skiju

    Meni jedno od najdražih dohvatnih (i na jedan dan) skijališta....

  • Objavljeno: 06. travnja 2014.   19:07h

    Član od:
    28.02.2008.

    Mjesto:
    Hrvatska, varaždin

    Bilo koja loša strana (nisam ih baš imao prilike doživjeti) ovog skijališta se zaboravi kada se s jedne strane spustite dobro uređenom crvenom A1 stazom (opravdano označena kao autocestam jer možete pustiti skiju bez zadrške na većem dijelu staze) kojom možete stvarno voziti i karvati do mile volje kada nema gužve, a onda se okrenete na drugu stranu na nabrijaniju 11a crni
    Direttisimo sa adrenalinskim početkom. Doduše ne opet tako adrenalinski kako oni žele pokazati na oznaci (100% nagib). Istina da se ne vidi dno prelomnice kad stanete na vrh iste i da nije za one koji imaju slabiju tehniku, ali daleko od toga da tjera srce u petu.
    Sve u svemu lijepo i interesatno skijalište koje vrijedi posjetiti.

Prikazano 2 od 2 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 4717985
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr