SKIJALIŠTA

»

AUSTRIJA

21.01.2010.      

Autori: Željko Mihalić, Goran Vukelić

Napomena: Cijene su važeće za sezonu 2009/10.
Photo: Lienz official, Skijanje.hr

 

Lienz - Zettersfeld

Gradić u Istočnom Tirolu, na svojim obroncima nudi čak dva skijališta, domaće atmosfere, solidnih staza i što je najvažnije - malih gužvi.

Lienz-Zettersfeld
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 347 km
udaljenost od Zagreba 270 km

Austrijski se gradić Lienz nalazi u Istočnom Tirolu, blizu pokrajine Koruške, ali i talijanske granice povučene po vrhu dolomitskog masiva iznad mjesta. Na dva brda koji ga okružuju nudi dva odvojena skijališta, bitno različitih karakteristika, povezana zajedničkom ski kartom.

Jedno od tih skijališta je Hochstein poznato po utrkama Svjetskoga kupa za skijašice koje se ovdje voze svake dvije godine u alternaciji sa Semmeringom.  Hochstein nudi praktički tek jednu, ali jako dobru stazu. Iz Lienza vas do 2.057 m nadmorske visine diže telemix (kombinacija kabinske žičare i sjedežnice), vremešna i spora dvosjedežnica te vučnica. S vrha do dna je moguće odskijati kombinaciju crveno-crne staze dužine oko 7,3 km. Na donjem se dijelu te staze voze već spomenute utrke Svjetskog kupa u veleslalomu i slalomu. Skijanje se ovdje prepručuje boljim skijašima jer osim strmine dodatan izazov pruža i tvrda priprema staze s puno umjetnog snijega. Naime, ovaj je predio nešto niži i time ovisniji o umjetnom snijegu.

-.-Skijanje.hr-.-Alternativa se nudi u vidu Zettersfelda, skijališta koje se nalazi na padinama sa suprotne strane Lienza. Na nešto je većoj nadmorskoj visini (do 2.278 m n/m), pa time i puno pouzdanije po pitanju prirodnog snježnog pokrivača. Na skijalište vozi sjedeća gondola sa zadnjom stanicom na 1.670 m, Otuda do vrha kreće četverosjedežnica, a skijaše opslužuje još jedna četverosjedežnica, šesterosjedežnica te dvije vučnice. Visinska razlika nije velika, ali je sasvim dovoljna za ugodno skijanje. Staze su klasificirane kao plave i crvene, nema tu nekih strmina i žestokih nagiba, a većinom su dovoljno široke. Povratak u dolinu nije moguć na skijama već samo prije spomenutom gondolom. Oba lokaliteta zbirno imaju 40 km staza, od čega je 30 km pokriveno sistemom umjetnog zasnježenja.

-.-Skijanje.hr-.-Vrhovi skijališta su bez vegetacije i zaista rijetko imaju problema sa snijegom, no ljubitelji skijanja izvan staza neće biti baš oduševljeni činjenicom da, usprkos velikoj količini snijega, imaju jako malo terena po kojima se mogu voziti jer nemaju mogućnosti povratka. Naime, južna padina, koja je prošarana stazama gotovo da je cijela kultivirana, dok je sjeverna padina divlja i netaknuta, ali nema liftova koji bi vas vratili na skijalište. Jedna od opcija tako ostaje turno skijanje ili ski alpinizam. Skijaške su staze solidno uređene, a sezona počinje krajem prosinca i redovito traje do sredine travnja. Skijaška karta za jedan dan za ovo skijalište u visokoj sezoni stoji 36 EUR za odrasle, dok šestodnevna stoji 185 EUR, međutim vrijedi i za ostala skijališta u pokrajini Istočni Tirol.

-.-Skijanje.hr-.-Restorana ima i više nego dovoljno, s ljubaznim osobljem i gastronomskom ponudom karkaterističnom za planinske krajeve. Kobasice, gulaš, germknödel, kaiserschmarn stoje praktički jednako kao i u ostalim, razvikanijim austrijskim skijalištima. Ono što oduševljava ovdje je potpuni izostanak gužve. Kilometraža staza možda i nije bajna, no upravo zbog direktnog "uskijavanja" na žičare za vikenda provedenog u Lienzu možete se sasvim pristojno naskijati. Osim toga, ponekad godi i uživanje na mirnim terasama restorana visoko u planinama.

Smještaj se može potražiti u samom Lienzu ili u nekom od okolnih sela poput Thala ili Tristacha. Svatko će lako pronaći nešto za sebe, od apartmana i pansiona do četverozvjezdanih hotela. Središte Lienza je ugodno za večernju šetnju i kavu, a grad nudi i prilično dobar izbor za šopingoholičare. Tu je i osvijetljena staza za noćno sanjkanje.

-.-Skijanje.hr-.-Lienz je od Zagreba udaljen 347 km, a putuje se preko Ljubljane, tunela Karavanke autoputeva A11 i A10 do izlaza za Lienz nakon kojeg preostaje još oko 60-ak km obične ceste. Iz Rijeke putem preko Ljubljane treba prijeći 317 km, a ukoliko prometni uvjeti na prijevoju Monte Croce Carnico to dozvoljavaju može se odabrati i put preko Trsta, Udina, Tolmezza i spomenutog prijevoja dugačak oko 270 km.

U okolici postoji nekoliko zgodnih manjih skijališta (Sillian, Brunnalm) te poznati Mölltal glečer kojima si možete popuniti skijaški tjedan ili ako ste negdje na obližnjem skijalištu i već ste kupili "Top Ski Gold" ski kartu za Korušku i Istočni Tirol preporučamo da odvojite jedan dan i posjetite ovo simpatično skijalište.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 253280
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr