SKIJALIŠTA

»

AUSTRIJA

30.03.2015.      

Autori: Elinka Barišić, Goran Vukelić 

Turracher Höhe

Turracher Höhe je malo, samozatajno skijalište smješteno na prijevoju između Koruške i Štajerske, uz slikovito zamrznuto jezero i pitoresknu planinsku scenografiju.

Turracher Höhe
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 255 km
udaljenost od Zagreba 288 km
 

Turracher Höhe jedno je od samozatajnih, a opet dovoljno velikih austrijskih skijališta koje leži na prijevoju što odvaja Korušku i Štajersku, sjeverno od Villacha i tek 20 km od Bad Kleinkirchheima.

Dolazak do Turrachera iz Zagreba i Rijeke je moguć na nekoliko načina, a za svaki će trebati oko tri i pol sata vožnje. Uobičajena ruta vodi preko Ljubljane, kroz Karavanke, putem Villacha i Bad Kleikirchheima do Turracher Höhea. Na zadnjih nekoliko kilometara postoji nekolicina dionica ceste sa zamjetnim usponom pa je tu potreban oprez u zimskim mjesecima.

Goran Vukelić-.--.-

Automobilom je najbolje doći do centralnog dijela skijališta pored šesterosjedežnice Kornockbahn. Tu je blagajna za prodaju skijaških karata, sanitarni čvorovi, trgovine, ski škola i rent te besplatan pristup internetu. Pristup skijalištu moguće je i sa strane druge glavne šesterosjedežnice Turrachbahn, no osim što je pomalo izvan ruke, tamo nema blagajne za prodaju ski karata. Dobra stvar na skijalištu je što praktički nema gužve, te se unatoč nevelikom broju staza od 38 km možete dobrano naskijati.

Goran Vukelić-.--.-

Skijalište se proteže na dva susjedna brda, od 1400 do cca 2205 m n/m. Između dva predjela se na jednom kraju pored Kornockbahna može preći na skijama, a na drugom kraju vozi tzv. Seetaxi. Naime, dva predjela odvaja zaleđeno jezero preko kojeg skijaše vuku snježne saonice.

Na glavnim pravcima strujanja skijaša nalaze se natkrivene moderne sjedežnice, a tu je i vrlo rijedak telemix gdje skijaši mogu birati hoće li se ukrcati na sjedežnicu ili kabinu. Na periferiji skijališta ima vučnica, a jedna takva, Weintentallif, skriva vrlo dobru crvenu stazu br. 24. Inače su staze vrlo zahvalne za vještije skijaše iako praktički niti nema crnih. Sve crvene su zanimljive konfiguracije i dobro pripremljene te jednostavno "vuku" na skijanje. Za preporuku su crvene staze oko Turrachbahna ispod kojeg se nalazi i staza Adrenalin – pravocrtna, izglačana pista na kojoj se brzo dostižu visoke brzine.

Goran Vukelić-.--.-

Početnici i obitelji će biti zadovoljniji predjelom ispod Kornocka gdje ima više plavih staza, sunčanije je, a stazama patrolira tzv. Piste Butler. Riječ je o zaposleniku skijališta koji sa motornih sanjki skijašima dijeli prosecco ili sladoled. Sa sladoledom u ruci najbolje je zavaliti se u neku od ležaljki koje su postavljene na panoramskim mjestima po skijalištu i uživati u pogledu na Alpe. Za konkretniji obrok treba potražiti neki od malobrojnih hüttea koji privlače tipičnom gastronomskom ponudom – od kobasica, bečkog odreska, raznih vrsta knedli, kaiserschmarna… Cijene su šarolike, nešto više u podnožju Kornocka, no naći će se ponešto za svačiji ukus i džep.

Skijalište će cijeniti roditelji s malom djecom budući da se praktički iz automobila može izaći ravno na staze. Mališani, a i odrasli, se osim skijanjem mogu zabaviti klizanjem, vožnjom u konjskoj zaprezi, spuštanjem alpine coasterom Nocky Flitzer. Poslije skijanja zabava se može pronaći u nekoliko tipičnih barova i restorana. Smještaja ima relativno dovoljno, prvenstveno hotel budući da ovo nije tradicionalno austrijsko selo već namjenski sagrađeno skijalište na prijevoju.

Goran Vukelić-.--.-

Klima zna biti ćudljiva, budući da je riječ o prijevoju čest je vjetar pa u srcu zime zna biti dosta hladno. S druge strane, takvi mikroklimatski uvjeti garantiraju Turracheru snježni pokrivač gotovo do svibnja pa je ovo skijalište pravi izbor za proljetno skijanje u ožujku i travnju.

Turracher Höhe će privući skijaše na vikend skijanje, pogotovo krajem sezone kada ovdje još uvijek vlada zima, a na drugim se skijalištima već nazire trava. Moguće je i dulji ostanak, no tada će poželjno biti kupiti skijašku kartu Topskipass koja pokriva obližnja koruška skijališta poput Bad Kleinkirchheima, Gerlitzena, Innerkremsa, Katschberga… U svakom slučaju, posjet Turracheru je listi svakog skijaša koji otkriva čari Koruške.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 177788
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr