SKIJALIŠTA

»

AUSTRIJA

28.12.2012.      

Autor: Goran Vukelić

Napomena: Cijene iz teksta važeće za sezonu 2012/13.

 

Gerlitzen

Malo koruško skijalište iznad Villacha privući će vas prekrasnom scenografijom i pozitivnom atmosferom.

Gerlitzen
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 234 km
udaljenost od Zagreba 264 km
 

 

Iznad jezera Ossiacher, tek koji kilometar od Villacha, smjestilo se simpatično austrijsko skijalište Gerlitzen. "Baby Kronplatz", kako mu tepaju domaćini, sasvim opravdava taj nadimak. Riječ je, slično kao i kod Kronplatza, o skijalištu na jednom brdu s vrha kojeg se spuštaju staze na gotovo sve strane svijeta. S vrha puca prekrasan pogled na tromeđu Austrije, Italije i Slovenije, a pokrajina Koruška u kojoj se nalazi jedna je od najsunčanijih tijekom zime u Austriji.

Pristup skijalištu je izvanredno jednostavan. Skijaši iz naših krajeva će se k Gerlitzenu najčešće zaputiti iz Slovenije kroz tunel Karavanke odakle autocestom treba nastaviti još 15 minuta do izlaza za jezero Ossiacher. Od autoceste do polazne stanice kabinske žičare u Annenheimu ima tek 2 kilometra. Kod Villacha se križaju autoceste A2, A10 i A11 tako da je lako dostupan iz gotovo svakog dijela Austrije, a u blizini je i zračna luka Klagenfurt.

Goran Vukelić-.--.-

Iz Annenheima kreće Kanzelbahn, kabinska žičara što skijaše diže s 520  m n/m do Kanzelhöhea, početka skijališta na 1.500 m n/m. Tu se nalaze svi potrebni servisi za skijanje, od prodavaonice ski opreme, ski renta i depoa, ureda škole skijanja koja je dostupna i na hrvatskom jeziku, nekoliko restorana i barova... Tko želi, do ovuda može doći i automobilom. Četverosjedežnica Gipfelbahn skijaše potom diže na vrh skijališta na 1.911 m n/m gdje za sunčanih dana treba zastati i diviti se jedinstvenom pogledu.

Službena brojka govori da se skijaške staze protežu na 60 km, no u to su uračnate i staze koje se ne uređuju. Uređenih ima oko 50 km, a raduje da su 100%-tno pokrivene snježnim topovima. Prevladavaju crvene staze, umjerenog nagiba, no dobar dio njih "visi". Staze opslužuje 15 žičara, od jednostavnih vučnica do moderne osmjerosjedežnice. Upravo ispod nje se nalazi plava, široka staza Neugarten idealna za par jutarnjih spusteva gdje treba zagrijati mišiće.

Goran Vukelić-.--.-

Nakon toga se lakše zaputiti na 7,5 km dugačku stazu koja vodi od vrha do dna u predjelu Klösterle. Ima crvenu markaciju i sjevernu ekspoziciju što znači tvrđu podlogu i skijanje u sjeni za zimskih dana, a spušta se do donje točke skijalište na koju je moguće također doći automobilom. To će cijeniti roditelji koji i tamo mogu mališane predati u ruke učitelja skijanja. Gerlitzen se, inače, diči certifikatom "Welcome beginners" dobivenom zahvaljujući uređenim područjima za učenje skijanja i zabavu najmlađih.

Valja izdvojiti i 3,5 km dugačku kombinaciju crvenih staza Feuerberg i Birkenhof. To je, pored Kanzelhöhea i Klösterlea, treća strana svijeta na koju se spuštaju staze s vrha. Ovdje je manje gužve, možda i zbog stare vučnice kojom se treba vratiti s dna skijališta. Staze su terenski razvedene i idealne za agresivniju vožnju. U početnom se dijelu nudi i mogućnost skijanja neuređenim dijelom skijališta uz lak povratak na žičaru.

Goran Vukelić-.--.-

Freestyleri će doći na svoje ispod sjedežnice Klösterlebahn II gdje je za njih uređen mali snowpark s desetak elemenata. Postoje i staze za skijaško trčanje, popularno je turno skijanje, paragliding..., a jezero u podnožju također nudi mnogo sportskih mogućnosti, pogotovo ljeti. Gerlitzen se i razvio kao primarno ljetno odredište gdje je 1928. prva žičara sagrađena za potrebe planinara, a izgradnja skijaških staza je krenula pedesetih godina prošlog stoljeća.

Na skijalištu je teško ostati gladan ili žedan budući da postoji čak 13 restorana, od samoposlužnih, brzih ski in&out šankova, do onih u kojima se može tradicionalno objedovati. Cijene su povoljne, tipična koruška jela s knedlama i kobasicama se mogu naručiti za 7-8 eura, pivo je standardnih 2-4 eura, kava nešto manje. Budući da je Gerlitzen orijentiran lokalnim ili vikend gostima, nema velikih apartmanskih naselja tipičnih za skijaška sela. Povoljan smještaj se može pronaći u obližnjim pansionima ili hotelima u Villachu. S gradom je skijalište povezano besplatnim ski busom. Osim toga, kod donje stanice žičare u Annenheimu se nalazi željeznička postaja pa je to još jedan način za doći do skijališta.

Goran Vukelić-.--.-

Tko želi povezati skijaški odmor s ugođajem malog austrijskog grada, slobodno neka se smjesti u Villachu. Tako će nakon dana na snijegu moći prošetati pitoresknim centrom, posjetiti kino ili kakav koncert, istražiti lokalne restorane i barove. Multikulturalnost se osjeti na svakom koraku; tako je u centru moguće pojesti ćevape, zasladiti se originalnom austrijskom štrudlom od jabuka i popiti odličan talijanski espresso. Atmosferu u prosincu dodatno podgrijava tradicionalni božićni sajam.

Noćenje s doručkom se može pronaći već od 20-ak eura. Skijaška karta za jedan dan stoji 39,50 eura, a obiteljska karta (dvoje odraslih i dvoje djece) 113 eura. Dobro je znati da se povoljnije karte mogu kupiti prije tunela Karavanke na posljednjoj stanici Petrola, kao i u nizu hotela u Villachu koji prodaju paket smještaj+karta.

Goran Vukelić-.--.-

Gerlitzen je idealno vikend odredište s brojem staza taman dovoljnim da vam prebrzo ne dosade. U zabavi poslije skijanja pomaže blizina Villacha. Tko poželi ostati koji dan duže, u blizini ima skijališta poput Bad Kleinkirchheima, Kranjske Gore, Tarvisija... Jedina prepreka većem broju skijaša iz naših krajeva su troškovi slovenske i austrijske vinjete te tunela Karavanke. Ali, ako se to "pregrize", užitak neće izostati.

Gerlitzen from SkijanjeHR on Vimeo.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 25. prosinca 2017.   12:36h

    Član od:
    25.12.2017.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    " Kada početkom 4. mjeseca skijate do 12 sati uz temperaturu preko 10 stupnjeva, a na suncu i preko 15 stupnjeva, a još uvijek na stazama koje se nisu raspale onda znate da su ujutro bile savršene.
    I da toga jutra skidam kapu svim djelatnicima koji uređuju staze na skijalištu Gerlitzen, jer ovako savršeno odrađene staze sam do sada imao prilike vidjeti jedino u Cortini i Sella Rondi. I bilo je užitak skijati, pa je malo manjkalo da padne i stotka na stazi 7, a da jedna grupica sa "njihanjem" po stazi to nije spriječila. A poslije mi se više nije dalo.
    I kada se spomene još i da je akcijiski smještaj sa polupansionom i korištenjem sauna i bazena u hotelu sa 4 zvjezdice smještenom svega 4 km od gondole na samom Ossiasher jezeru došao 35 eur po osobi i to u superior sobi od 30 m2 s pogledom na jezero. I da je osoblje bez obzira na završetak sezone bilo i više nego ljubazno, hrana izvrsna, saune i bazeni (unutarnji i vanjski) sasvim solidni, a što da kažem, nego to treba ponoviti. I hotel ima takve akcije svake godine krajem 3. mjeseca. Jupiii!!! A dobra je početna destinacija i za ostala okolna skijališta.

    Predivan pogled sa vrha Gerlitzena je doatni bonus za vrijeme prekrasnog sunčanog dana bez vjetra, a kakav smo na sreću i imali.
    U svakom slučaju Gerlitzen i okolina (Ossiacher see i Villach) su me "kupili", s time da ću svakako voditi računa da bude sunčan, nevjetrovit dan, jer za vrijeme vjetra na vrhu nije baš ugodno. "

    (Član sfriscic)

    Pozz, koji je to hotel?
    Bella Vista?
  • Objavljeno: 24. veljače 2016.   08:53h

    Član od:
    12.11.2010.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    " Nelogičnije skijalište još nisam vidio. Najljepšu i najdužu stazu Klösterle opslužuje dva ubitačno spora četverosjeda. Jučer sam štopao, od dna do vrha s predsjedanjem bez gužve potrebno je 28min!!! Strašno! S druge strane novi grijani šesterostruki i jos jedan osmosjed pokrivaju staze kraće od sljemenskog crvenog.Staze su ok, ali samo ok. Neobično za Austriju, staza br. 11 (uz dosadno sporo i dugo sidro) uopće nije bila uređena, a na njoj jedinoj nije bila gužva. Gondola je stara, mala (za 4 osobe) te spora kao i ostale sprave na skijalištu. Na ulazu je vikendima gužva za poludit, a na nju se nastavlja opet četverosjed (doduše malo brzi) kod kojeg se opet stvara gužva. Crvene staze su crvene 10%, hrana je dobra, ali domaćini neljubazni! I nema fuckin WIFIja nigdje! U 2016.?! Sve u svemu, razočaravajuće! "
    (Član trauco2)

    Mogu se složit sa većinom napisanog. No ako si bio u subotu 20-tog onda si odabrao dan kada je čini mi se bio jeftiniji skipas zbog nekog sponzorstva tipa Si mobil ili Spar ili slično... Kada se to desi bude velika gužva. Ako ti je do dobrog skijanja treba izbjegavat te dane na skijalištima
  • Objavljeno: 23. veljače 2016.   23:19h

    Član od:
    13.09.2011.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Ja sam zadovoljan skijalištem, jebiga na gužvu nemožeš utjecat, ali onaj dan kada sam ja bio su žičare dosta brzo vrtile iako je bila gužva što je pokvarilo dojam.
    Staze su široke i vjerujem da je preko tjedna milina karvat na njima, i vrlo dobro su bile uređene i dosta držale s obzirom na broj ljudi.
    Mislim da bi prioritet trebao biti gradnja nove odnosno zamjena stare gondole za 4..

    evo i videa pa pogledajte kako je bilo..

    https://www.youtube.com/watch?v=7ANP5kQ5CmU
  • Objavljeno: 23. veljače 2016.   22:04h

    Član od:
    07.03.2009.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Moram se složit sa sporim žicama i gužvom na gondoli. Inače mi se skijalište sviđa, ali stvarno ti ovi razlozi daju mislit da radije odeš negdje drugdje. Kad sam bil friški skijaš, jako mi je pasao dulji odmor na žičari. Sad je to definitivno minus. Činjenica je kad se potrefi sunčan dan bez vjetra i ima hrpetina snijega, onda je osjećaj predivan. Pogled s vrha na Osojsko jezero ostavlja bez riječi...
  • Objavljeno: 21. veljače 2016.   23:09h

    Član od:
    18.01.2013.

    Mjesto:
    Hrvatska, Nova Gradiška

    Nelogičnije skijalište još nisam vidio. Najljepšu i najdužu stazu Klösterle opslužuje dva ubitačno spora četverosjeda. Jučer sam štopao, od dna do vrha s predsjedanjem bez gužve potrebno je 28min!!! Strašno! S druge strane novi grijani šesterostruki i jos jedan osmosjed pokrivaju staze kraće od sljemenskog crvenog.Staze su ok, ali samo ok. Neobično za Austriju, staza br. 11 (uz dosadno sporo i dugo sidro) uopće nije bila uređena, a na njoj jedinoj nije bila gužva. Gondola je stara, mala (za 4 osobe) te spora kao i ostale sprave na skijalištu. Na ulazu je vikendima gužva za poludit, a na nju se nastavlja opet četverosjed (doduše malo brzi) kod kojeg se opet stvara gužva. Crvene staze su crvene 10%, hrana je dobra, ali domaćini neljubazni! I nema fuckin WIFIja nigdje! U 2016.?! Sve u svemu, razočaravajuće!
  • Objavljeno: 07. travnja 2014.   21:21h

    Član od:
    28.02.2008.

    Mjesto:
    Hrvatska, varaždin

    Nije da je Gerlitzen moje favorit skijalište, ali veoma interesantno za jednodnevno skijanje. Teško nešto više, ali poklopilo se više pozitivnih stvari (odličan i jeftin smještaj, prekrasan dan). I ima jednu stazu broj 8 (koja zajedno sa stazom 9 i 6 ima lijepih cca 7 km) a koja je idealna za postizanje brzinskih rekorda - odlična konfiguracija, malo strmiji početak, položeni središnji dio i lagana padina na kraju.
    Inače moj favorit po veličini i stazama u tom dijelu Austrije je svakako Nassfeld.
    Ali u malom krugu ima tu lijepih skijališta: Nassfeld, Katschberg, Bad & St.Oswald, Turracher Hoche, Gerlitzen. Niti za jedno ne mogu naći ozbiljnu zamjerku. Svako ima svojih draži i neku favorit stazu.

    Nažalost nisam neka druga obišao: Goldeck, Heilegenblut, Molltaler itd. ali stigne se.
  • Objavljeno: 07. travnja 2014.   11:57h

    Član od:
    12.10.2006.

    Mjesto:
    Hrvatska, Ozalj


    U usporedbi sa Katschbergom, Gerlitzen mi je suviše jednoliko i dosadno skijalište bez obzira što su staze uvijek (kad sam bio) dobro pripremljene

    Jednostavno....nije mi "legao"

    PS
    Samo moje mišljenje...

  • Objavljeno: 06. travnja 2014.   18:56h

    Član od:
    28.02.2008.

    Mjesto:
    Hrvatska, varaždin

    Kada početkom 4. mjeseca skijate do 12 sati uz temperaturu preko 10 stupnjeva, a na suncu i preko 15 stupnjeva, a još uvijek na stazama koje se nisu raspale onda znate da su ujutro bile savršene.
    I da toga jutra skidam kapu svim djelatnicima koji uređuju staze na skijalištu Gerlitzen, jer ovako savršeno odrađene staze sam do sada imao prilike vidjeti jedino u Cortini i Sella Rondi. I bilo je užitak skijati, pa je malo manjkalo da padne i stotka na stazi 7, a da jedna grupica sa "njihanjem" po stazi to nije spriječila. A poslije mi se više nije dalo.
    I kada se spomene još i da je akcijiski smještaj sa polupansionom i korištenjem sauna i bazena u hotelu sa 4 zvjezdice smještenom svega 4 km od gondole na samom Ossiasher jezeru došao 35 eur po osobi i to u superior sobi od 30 m2 s pogledom na jezero. I da je osoblje bez obzira na završetak sezone bilo i više nego ljubazno, hrana izvrsna, saune i bazeni (unutarnji i vanjski) sasvim solidni, a što da kažem, nego to treba ponoviti. I hotel ima takve akcije svake godine krajem 3. mjeseca. Jupiii!!! A dobra je početna destinacija i za ostala okolna skijališta.

    Predivan pogled sa vrha Gerlitzena je doatni bonus za vrijeme prekrasnog sunčanog dana bez vjetra, a kakav smo na sreću i imali.
    U svakom slučaju Gerlitzen i okolina (Ossiacher see i Villach) su me "kupili", s time da ću svakako voditi računa da bude sunčan, nevjetrovit dan, jer za vrijeme vjetra na vrhu nije baš ugodno.

Prikazano 8 od 8 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 245162
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr