PROIZVOĐAČI

»

ATOMIC

18.10.2010.      

Autor: Goran VukelićUstupio: No. 2 planet sport d.o.o. 
E-mail: atomic@planetsport.hr
 

Atomic Nomad Blackeye Ti (10/11)

Skijaški će nomadi cijeniti ovu Atomicovu skiju koja im omogućuje lutanje cijelom planinom.

Testirani model: 174 cm, r=16 m
Sidecut: 125,5-82-110,5
Dostupne visine: 160, 167, 174, 181 cm

-.--.-Prvi put predstavljena 2007., Atomicova Nomad serija ulazi u četvrtu sezonu postojanja. Austrijanci su dobro "nanjušili" trend allrounderskih skija te su među prvima izbacili skiju koja se jednako dobro snalazi na svim vrstama snježne podloge. Izbor za test je ovaj put pao na Atomic Nomad Blackeye Ti.

Nomad linija je temeljito osvježena pred ovu sezonu, pa tako današnji Blackeye ima malo dodirnih točaka sa svojim "pretkom" kojeg smo svojedobno testirali. Promjene se u prvom redu odnose na geometriju skije – godine su, naime, donijele malo "sala" oko struka ovog "nomada". Sada je širok 82 mm, a povećale su se i dimenzije vrha i repa koje sve otprilike odgovaraju onima na konkurentskim modelima. Blackeye je druga po jačini skija u seriji, iznad Nomad Smoke, i kao takva bi morala zadovoljiti potrebe srednje kategorije skijaša.

Istaknuti valja Adaptive camber izvedbu uzdužnog profila skije. Riječ je o konstrukcijski zakrivljenom profilu koji se prilagođava uvjetima na stazi, bio to mekan i dubok snijeg ili tvrda, izglačana podloga. Više o tome u članku o Atomic tehnologijama. Znalci će u "Ti" oznaci u imenu skije prepoznati sloj titana dodan u konstrukciju skije, a koji je čini krućom u odnosu na "običnu" verziju istog modela. Što se dizajna tiče, on je kao i skija – na raskoraku između race i freeride grafike; jednostavan i nenametljiv, a ukupan dojam podiže agresivna zelena boja.

Adaptive camber (ili vrsta "rockera", kako konstrukcijsku zakrivljenost baze nazivaju ostali proizvođači) daje Blackeyeu na snijegu vrlo dobre vozne osobine. Iako će iskusniji skijaši zagunđati na činjenicu da ne nudi dovoljno izazova, njoj to niti nije namjena. Riječ je modelu koji će zadovoljiti aspiracije skijaša koji su odmaknuli od početnika po pitanju tehnike i stila, dok su u teretani znali ponekad i "zafušati". Dakle, srednje vješti skijaši koji osim uređenih staza žele odraditi pokoji izlet u dubokom snijegu – to je ciljana klijentela.

Takvi će, odluče li se na kupnju, biti nagrađeni skijom koja je vrlo mirna na uređenoj stazi. Poslušno slijedi zamisli skijaša, a testirana duljina i radijus joj daju iskoristivost u uskim i širokim zavojima. Iznimno je zahvalna za skijanje dok pada snijeg; tanak sloj pršića na uređenoj stazi je podloga "izmišljena" za Blackeye. Krstarenje skijalištem nešto višim brzinama i nizajući šire zavoje – na taj je način najugodnije voziti ovog "nomada". Također je vrlo sigurna i u prolascima kroz nakupine mokrog snijega, sve zahvaljujući širem struku.

-.--.-Skrene li sa staze u dubok snijeg, vlasnik će profitirati od proširenih gabarita skije. Plovnost je vrlo dobra i bit će zadovoljstvo skupljati iskustvo na neistraženim padinama. Čini se kako su ovakve jedan-za-sve skije ustvari sasvim dovoljne za europske freeride uvjete, dok bi se u američkim snježnim prostranstvima sigurno moralo posegnuti za "ozbiljnijom" alatkom. Ipak, tko namjerava više vremena provesti u dubokom snijegu s ovim modelom, možda bolje da potraži nešto mekšu inačicu bez oznake "Ti".

Skijaški nomadi koje vole lutati bespućima snježnih zbiljnosti nikad nisu imali bolji izbor na tržištu skija koje bi jednim udarcem zadovoljile sve njihove potrebe. Svaki proizvođač sada nudi nekoliko takvih modela, a Atomic je s Nomad serijom u samom vrhu. Blackeye Ti neka tako uđe u uži izbor svake lutalice.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

  • Interview

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 274175
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr