PROIZVOĐAČI

»

K2

27.04.2006.      

Autor: Goran Razić 

Umro osnivač K2

U 87. godini života umro je osnivač američkih K2 skija, Bill Kirschner

23.04.2006. napustio nas je tvorac velikog svjetskog skijaškog branda, a priča koja prati Kirschnera ima klasičan američki epilog; pokretanje tvrtke praktički iz kućne radinosti, razvijanje biznisa od nule, vrlo brza ekspanzija te nakon nekoliko godina početak profiliranja poznatog proizvoda na tržištu.

Priča počinje nakon II. svjetskog rata kada je njegova obitelj imala već uhodan posao s plastičnim masama, a ponajviše su radili na proizvodnji kaveza za životinje i sličnih proizvoda. Pravi početak dogodio se 1961. g. kada je Kirschner, koji je oduvijek bio tragač za nečim novim, odlučio za sebe proizvesti skije, po uzorku koji je dobio od prijatelja. Skije su bile napravljene od fiberglasa, a prvi puta ih je iskoristio te iste godine za zimskog odmora u Sun Valleyu.

Sa skijama je bio toliko zadovoljan da je odlučio pokrenuti komercijalnu proizvodnju te je već 1964. godine prodao oko 250 pari skija, a samo godinu poslije prodaja je skočila na čak 1600 pari. 1967. godine bilo je jasno da je posao narastao do te mjere da može funkcionirati neovisno, te je došlo vrijeme za odvajanje od tvrtke "Kirschner Manufacturing" i pokretanje vlastitog imena - "K2".

Ime ima dvojako značenje, osim što je to ime drugog najvišeg vrha na Zemlji, pojam ujedno označava i dvojicu Kirschnerovih, braće Billa i Dona. Nakon dugih godina rada i jačanja tvrtke Bill je u zasluženu mirovinu otišao 1982. g., a 2001. g. uvršten je u američku nacionalnu skijašku Kuću slavnih.

Danas, nakon gotovo 45 godina postojanja ove velike tvrtke, K2 je jači nego ikad i tradicija se nastavlja i nakon ere njenog velikog tvorca. K2 danas, osim skija, proizvodi i snowboarde, skateboarde, role, bicikle itd. Najbolji dokaz veličine tvrtke je i pozicija koju je K2 zauzeo na tržištu u posljednjoj skijaškoj sezoni, 05/06 - prvi proizvođač skija na američkom tržištu sudeći po prodajnim rezultatima. Prema riječima zaposlenika K2, Kirschnera će svi pamtiti kao "dobrog šefa", a njegov duh bit će prisutan zauvijek. K2 kreće u novu eru... neka im je sa srećom.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 8959
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr