PROIZVOĐAČI

»

K2

02.11.2007.      

Autor: Goran Vukelić 

K2 tehnologije 07/08

MOD tehnologija i dalje je glavna odrednica kod konstrukcije skija proizvođača iz Seattlea.

Tehnološka rješenja tvrtke K2 namijenjena skijama za sezonu 2007/08 ostaju gotovo identična onima iz prošle sezone. Uzimajući u obzir specifičnost Amerikanaca da proizvode skije naglašeno orijentirane ka dubljem snijegu, cilj im je bio zadržati masu takvih širih modela u razumnim okvirima te omogućiti dobre performanse i na stazama.

 

k2MOD tehnologija predstavlja kombinaciju sekundarne elastomerne jegre te pravilnog rasporeda mase duž skije. Elastomerna je masa zadužena za prigušivanje vibracija duž cijele skije, dok ciljano postavljanje dodatne prigušujuće mase na kritičnim mjestima eliminira vibracije prije no što stignu do veza i prenesu se na skijaša. Bolji poznavaoci skijaških tehnologija prepoznat će ovdje sličnosti sa Rossignolovim VAS sistemom prigušenja. O ozbiljnosti pristupa trebala bi svjedočiti i činjenica da su kritične lokacije vibracija na skiji određivane u Boeingovim laboratorijima.

 

Metal laminate su slojevi titana koji, upareni s drvenom jezgrom, daju skiji potrebnu otpornost na torziju. Ovi slojevi ipak ponešto povećavaju masu skije te traže od skijaša visoku razinu snage i znanja zašto su i korišteni samo kod jačih modela. Titan tehnologija je samo nastavak ovog koncepta očvršćavanja jezgre gdje se tanjim slojem metala pri vrhu i repu skije želi osigurati bolja gibljivost daske i manji zamor skijaša.

 

K2 progressive sidecutZa skije namijenjene rekreativcima predviđena je Torsion box konstrukcija. Pretpostavlja koncept u kojemu se više pažnje posvećuje središnjoj osi simetrije skije i eliminiranju vibracija i nekontroliranih torzijskih efekata. Pomoću slojeva pleksiglasa želi se ojačati jezgra, ovdje izrađena od mekanog drveta. U niti pleksiglasa "oblači" se i drvena jezgra postupkom nazvanim Triaxial braiding – pletene niti pleksiglasa odgovorne su za povećanu torzijsku krutost.

 

Kružni luk K2 skija nejednoliko je naglašen na repu i pri vrhu skije. Naime, vrhovi skija imaju naglašene lukove kako bi omogućili lakši ulazak u zavoj, dok je smanjeni kružni luk na repovima odgovoran za mirniji izlazak iz zavoja te pomiruje oblik skije u kojem je naglasak stavljen na široki allmountain struk. Koncept se prodaje pod imenom Progressive sidecut.

 

Ekskluzivno se još kod ženske T:9 serije za jezgru koristi kombinacija drva mekše smreke (pri vrhu i repu) i tvrđe jele (oko struka) nazvana Bioflex jezgra. Takva kombinacija jamči upravljivu, a opet stabilnu skiju pod nogama svih skijašica.

 

K2 vezoviVezovi se i dalje rade u suradnji s Markerom, a dolaze u dva različita sistema: M1 i M2. Prvi donosi integrirani sustav sa skijom pomoću titanskih vodilica spojenih s jezgrom skije. Pouzdanosti sistema doprinosi činjenica da ima malo pomičnih dijelova (tek prednji blok veza s određenim stupnjem slobode). Također, dobro je znati da se integritet skije i jezgre ne narušava bušenjem u jezgru. Ovaj je tip vezova karakterističan za Apache i T:9 seriju skija. M2 je sistem koji po sistemu montaže podsjeća na Railflex sistem te djelomično na Motion sistem, a namijenjen je više rekreativnim skijašima. Montira se na plastične šine, koje se prethodno postavljaju na skiju i djeluju u sprezi sa sustavima prijenosa energije na rubnike i stabilizacije. Također bitno, potpuno su usklađeni s grafičkim rješenjima K2 skija.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 247567
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr