PROIZVOĐAČI

»

K2

12.12.2006.      

Autor: Željko MihalićSlike arhiv: www.ski-depot.com 

K2 skije 06/07

Američki proizvođač, koji uživa veći renome na američkom kontinentu, posve se okrenuo rekreativnom i freeride skijanju, i ponudu sveo na pet konkretnih kategorija skija.

Kao ni kod tehnologija, K2 nije puno mijenjao. Otkad je preuzeo Völkl, i dalje nema značajne race kategorije, ali zato je vrlo konkretna ponuda rekreativnih i naprednijih all-mountain modela. Čini se kako je K2 uvijek neka alternativa trendu i pomodarstvu, barem u skijaškom svijetu. Iako u svojoj ponudi imaju i race modele, nekako smo dojma da je K2 prioritet skijašima hedonistima i onima koji vole skijati svuda po planini. I dalje bez marketinga u Svjetskom kupu, K2 i dalje nosi svoj dio tržišnog kolača. Posebno je pohvalna suzdržanost oko uvođenja Cross modela, koji su preplavili tržište kod više - manje svih ostalih proizvođača. Što se tiče serija od ove sezone više nema Omni modela, a pojavila se nova serija za rekreativce nazvana Comanche (očito K2 cilja na američku populaciju kojoj je ovo nazivlje ipak najbliže). Race kategorija je i dalje ostala naziva Moto. Tehnološki je i ove godine relativno malo noviteta ,a o njima više možete pročitati ovdje.

Upravo zbog svoje orijentacije prema drugačijim tipovima skijaša, pregled ćemo početi s Allmountain modelima, koji se skrivaju u seriji nazvanoj Apache, a koja donosi 6 modela, od čistokrvnih freeridera (Pontoon, Chief, pa čak i Outlaw) do skija namijenjenih skijanju na stazama, ali i izvan njih. Takvi primjenjiviji modeli nazivaju se Apache Stryker (slika lijevo), i otprije poznati Crossfire te Recon. Rasponi duljina nisu se mijenjali, i dalje se kreću kreću od 153 do 188 cm, s različitim radijusima; za istinske freeride modele radijusi prate ukupnu geometriju koju karakteriziraju široke daske od kojih je karakterističan model Pontoon čiji je struk od 130 mm čak širi od repova (vrhovi preko 124, repovi preko 110 mm) i strukovima od 88 do 98 mm te radijusima od 18 do 19 m na visinu od 174 cm (Chief ima radijus od 24 m na istu visinu). All mountain modeli imaju nešto naglašeniju geometriju i uže strukove, od 68 do 78 mm, te radijuse bliže allround skijama, od 16m na visinu od 174 cm. Nešto slabiji Apache modeli namijenjeni su više rekreativcima. Svi apache modeli (osim freeride modela Chief i Pontoon) dolaze s vezovima M1, od kojih se ove sezone puno očekuje.

Rekreativne modele po novome zastupa Comanche serija sa četiri predstavnika 5 com, 4 com, 3 com i 2 com (na slici desno) vrlo sličnu nazivlju omni serije; 3.5, 4.5 i 5.5. To su allround modeli s još uvijek respektabilno širokim dimenzijama dasaka, gdje su strukovi skija u rasponu dalje preko 68 - 72 mm, što je pomalo atipično za trend na tržištu, ali s obzirom na poplavu skija sa malim radijusima. No unatoč tome, radijusi ipak nisu preveliki pogotovo za manje iskusne skijaše i mogu dovoljno olakšati ulazak u carving zavoj (radijusi na nižim Comanche modelima kreću u rangu allround 16 metarskih radijusa za visinu cca 170 cm). Radijusi ostalih modela kreću se od 15 do 18 m, na visinu od 174 cm Za početnika bi jedino odgovarao model 2 com, ostali modeli nikako nisu skije za apsolutnog početnika, već za skijaše hedoniste, ali i one malo naprednije. Svi modeli dolaze sa novim M2 sustavom vezova.

T:Nine seriju i dalje predstavlja 7 ženskih modela, koje se lako mogu prepoznati i po dizajnu koji je primjeren njihovoj namjeni i klijenteli. T nine seriju karakteriziraju modeli na kojima se vrlo lako skija bez velikog utroška snage, poput First Luv i Sweet Luv modela, ali i čisti ženski freeride modeli poput Phat Luv modela. Dostupne duljine su primjerenije ženskoj populaciji i kreću se od 146 do 174 cm. Radijusi su većinom 10 – 16 m. Niži modeli (True love, Sweet love, First love) dolaze sa M2 standardom vezova, dok se na jačim modelima (One love, Lotta love, Burnin love) može sresti i M1 sitem.

Moto serija je i dalje predstavljena s 5 modela, od kojih su dva natjecateljska, jedan cross i jedan mogul te dvije inačice juniorskih skija; to su modeli Moto GS comp, Moto SL comp, Moto S comp, Moto SL i Moto Comp. Moto Comp (jedini cross model) ima tipičan cross radijus od 16 m i tipične cross gabarite. Ostali radijusi su tipični po namjeni, SL modeli sa radijusima od 11 do 13 m, GS modeli od 18 do 23 m i pripadajućim rasponima duljina, koji za slalomske modele idu od 156 do 161 cm, a za veleslalomske od 176 do 191 cm. Od skija za eksperte tu možemo naći i skije specijalizirane za hupsere, nazvane Cabrawler, a svojom geometrijom odgovaraju nešto užim modelima za allround skijanje. Dostupna je u visinama 159 - 179 cm.

Factory team serija sastoji se od twin tip modela namijenjenih prvenstveno parku i tu su predstavnici AK, Seth, Public Enemy, Nancy, Fujative i Missdemeanor. Zvučna imena za novu školu skijanja također samo sa kozmetičkim promjenama u odnosu na prošlu godinu.

Ono što kod K2 imponira je smanjenje broja modela i pojednostavljenje odabira, u koji se vrlo često miješaju marketinške inicijative samo unoseći zbrku kod skijaša kupaca. Cijela ponuda je na kraju rezultirala više nego dovoljnim brojem modela, koji apsolutno mogu zadovoljiti cijelu skijašku populaciju.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 2419000
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr