PROIZVOĐAČI

»

K2

02.04.2010.      

Autor: Goran Vukelić 

K2 tehnologije 10/11

Rocker tehnologija se, u različitim izvedbama, proširila na gotovo cijelu gamu K2 skija.

Najveći tehnološki novitet u K2 skijama za sezonu 2010/11 je primjena Rocker tehnologije na gotovo cijelom proizvodnom programu. Rocker je uparen s različitom zakrivljenošću baze pojedine skije što bi u konačnici trebalo olakšati upravljanje skijom, pogotovo u dubokom snijegu kojem K2 skije prirodno naginju.

-.--.-Pojednostavljeno, radi se o odignutim vrhovima i repovima skije i to kada je ona opterećena. To se postiže konstrukcijskom izvedbom kod koje je povećana zakrivljenost baze (camber) skije na području ispod i oko veza. S vrhovima odignutim od tla takve skije bolje plutaju dubokim snijegom i lakše ulaze u zavoj bez da zapinju za podlogu ili grumene snijega i leda. K2 je razvio šest različitih tipova kombinacije "Rocker-Camber", ovisno o tome za što je pojedini model skije namijenjen. Traditional Camber predstavlja tradicionalnu geometriju skije; Speed Rocker je namijenjen za uređene staze, Catch-Free Rocker za početnike, Jib Rocker za snowpark, All-Terrain Rocker za raznovrsne podloge te Powder Rocker za dubok snijeg.

-.--.-Jezgru K2 skija i dalje čine različite kombinacije drveta: jele, jasike, paulovnije, bambusa i smreke. Kombinacijom mekšeg i tvrđeg drveta pokušalo se olakšati upravljivost i zadržati potrebnu krutost skije. Biocore je ekološka jezgra razvijena za lagane freeride skije što u velikoj mjeri koristi brzoobnavljajuće drvo paulovnije. Ovakva olakšana verzija jezgre prisutna je i ženskih skija kod kojih je također bitno osigurati što manju masu. Drvena je jezgra "obučena" u stakloplastične niti postupkom nazvanim Triaxial braiding – pletene niti odgovorne su za povećanu torzijsku krutost uz zadržavanje zadovoljavajuće razine savijanja.

-.--.-Metal laminate tehnologijom se jezgri s gornje i donje strane dodaju slojevi titana koji daju skiji potrebnu otpornost na torziju, a koriste se kod najboljih all mountain modela. Kombiniraju se sa stakloplastičnim slojevima i protežu se kroz cijelu skiju. Torsion box koncept se prilagođava svakoj skiji ponaosob, a podrazumijeva poseban način "omatanja" stakloplastike oko drvene jezgre što bi trebalo umanjiti uvijanje skije.

U primjeni je i dalje Progressive sidecut: vrhovi skija imaju naglašene lukove kako bi omogućili lakši ulazak u zavoj, dok je smanjeni kružni luk na repovima odgovoran za mirniji izlazak iz zavoja te pomiruje oblik skije u kojem je naglasak stavljen na široki allmountain struk.

-.--.-MOD tehnologija je zaslužna za eliminiranje vibracija. To je sekundarna elastomerna jezgra neovisna od primarne drvene jezgre. Raspoređena je tako da obje jezgre zadržavaju određeni stupanj autonomije. Dodatno se vibracije prigušuju ciljanim postavljanjem prigušujuće mase u obliku cinkovih pločica – tzv. MOD Monic. Te pločice na kritičnim mjestima eliminiraju vibracije prije no što stignu do veza i prenesu se na skijaša. Dizajnom se razlikuju pločice za muške i ženske modele skija.

Vezove za K2 skije i dalje potpisuje Marker koji je za najbolje all mountain modele rezervirao MX sistem ugradnje vezova. Ovaj vez ima širi trag što znači postavljanje bliže rubovima skije te izravniji prijenos snage. Za slabije je modele rezerviran nešto jednostavniji M2 sistem. Skijašice bi trebale profitirati od ERS (Energy Response System) sistema ugradnje vezova. To je olakšan vez s blokovima primaknutima kako bi mogli primiti i manje pancerice. Slične konstrukcijske značajke ima i ERP (Energy Response Plate) sistem veza i ploče, također namijenjen skijašicama, ali onima koje skijaju nešto opuštenije.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 4012
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr