PROIZVOĐAČI

»

K2

28.04.2014.      

Autor: Goran Vukelić 

K2 skije i tehnologije 14/15

K2 je za sezonu 2014/15 pozornost posvetio skijašicama koje čekaju novi modeli iz linije Potion.

K2, tehnološki gledano, nije mnogo mijenjao na svojim skijama za sezonu 2014/15. I dalje se koriste provjerene tehnologije, poglavito rocker koncept odignutih vrhova i repova skija koji su Amerikanci predstavili među prvima prije nekoliko sezona.  Pet je inačica rockera ovisno o tome za što je pojedini model skije namijenjen (Speed Rocker, Catch-Free Rocker, Jib Rocker, All-Terrain Rocker, Powder Rocker). Drvene jezgre su kod K2 "obučene" u stakloplastične niti te im je, ponegdje, dodano ojačanje u obliku tankih slojeva metalnih legura. Za smanjenje vibracija je zadužena MOD tehnologija pojačana RoX-om, tj. sekundarnom neovisnom jezgrom poznatom unazad zadnjih nekoliko godina.

-.--.-

Skijašima koji se neće skidati s uređenih staza K2 je namijenio tri modela: Bolt, Charger (slika dolje) i Velocity. Poznati su od ranije, a ove godine dolaze u osvježenim kombinacijama boja, pa je Bolt tako zamijenio tradicionalnu crnu boju bijelom. Bolta znamo kao skiju veleslalomskih gena sa 72 mm u struku, s RoX tehnologijom, Speed Rockerom, u visinama iznad 172 cm. Charger je dobar za nešto uže zavoje, dok je Velocity mekša, kompromisna skija koju će odabrati oni što tek traže ulaznicu za svijet brzine.

-.--.-

All-Mountain Performance serija je redizajnirana prošle godine tako da sada nije previše dirana. To su modeli namijenjeni onima što traže skiju kojom će moći skijati na različitim uvjetima na stazi i pored nje. Na vrhu stoji AMP Rictor 90 XTI, ozbiljna skija na pola puta između all-mountain i freeride modela. Do njega su Rictor 82XTI, 80XTI i 80 X, all-mountain skije koje će zadovoljiti većinu potreba skijaša koji traže modele u ovoj seriji. Kod svake od ovih skija brojka iz imena označava debljinu u struku. Kome je ipak bliža staza nego neuređen teren pogled će svrnuti prema AMP 76TI (slika dolje) i AMP 76, dok za početnike na raspolaganju stoji AMP 72.

-.--.-

Istraživanje netaknutih dijelova planine punih prirodnog snijega može početi s nekim od tri modela pod oznakom Annex: 98, 108 (slika dolje) ili 118, gdje ponovno brojka iz imena označava debljinu u struku. Najdeblji dolazi s Powder rockerom, a prethodna dva s All-Terrain rockerom pa se iz toga može iščitati i njihova namjena. Slijede Shreditori kojima su ove godine dodana dva modela, pa ponuda tako počinje sa Shreditorom 92, nastavlja se sa 102 i 112, da bi završila sa 120 i 136. To su skije za freestyle freeride koje svoje najbolje karakteristike pokazuju u dubokom snijegu, skokovima s litica... Za ozbiljan freeride K2 je razvio Coomback 104 i 114.

-.--.-

Tko skokove izvodi u snowparku moći će birati između Sighta (slika dolje), Domaina i Pressa. Strukovi variraju između 85 i 90 mm, potonja dva modela su prvenstveno namijenjena "gaženju" po rampama, kickerima i sl., dok Sight može poslužiti i za malo freeridea.

-.--.-

Turno skijaše čekaju četiri modela: BackLite 74, WayBack 82, 88 i 96.  Riječ je o laganim, svestranim modelima za one koji će uspon svladati vlastitim snagama, a do podnožja se spustiti ne birajući podlogu.

Skijašicama je K2 poklonio posebnu pozornost ove godine budući da je njihova serija skija redizajnirana. Novitet je Potion serija koja započinje s modelima 74XTI i 72SR što su skije predviđene za jurnjavu uređenim stazama. Potion 72 i 74 (slika dolje) će zadovoljiti početnice kojima će dobro doći malo deblji struk kada se uvjeti na stazi pokvare, a naprednije skijašice na raspolaganju imaju modele 76, 76TI i 80X, što su skije za vrlo dobre skijašice koje se ne boje skrenuti sa staze. Na razmeđi all-mountain i freeride serije stoji Potion 84XTI, ozbiljna skija za odlične skijašice.

-.--.-

Potion 90XTI i 98TI su skije za otvorena prostranstva ispunjena dubokim snijegom,  dok Remedy 92, 102 (slika dolje) i 112 pružaju mogućnost freestyle skijanja na otvorenoj pozornici. Za snowpark će skijašicama pak poslužiti Missconduct i Press, lagani twin-tip modeli s ojačanjima nužnim za skokove preko rampi, railova i sličnog.

-.--.-

Za kraj, turno skijašice na raspolaganju iz K2 proizvodno programa imaju tri modela: Talkback 80, 88 i 96. Lagana konstrukcija, All-Terrain rocker i široki strukovi ih čine vrlo iskoristivima u svim situacijama izvan staze.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 176751
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr