PROIZVOĐAČI

»

K2

28.04.2009.      

Autor: Goran Vukelić 

K2 tehnologije 09/10

Tek pokoja tehnološka inovacija znači da su Amerikanci zadovoljni dosadašnjim performansama svojih skija.

Tehnološka rješenja K2 skija u sezoni 2009/10 sazdana su na provjerenim temeljima. Dodan je tek pokoji novitet, od kojih je najzanimljivija Catch Free tehnologija. Ciljana klijentela američkog proizvođača su i dalje skijaši(ce) slobodnog duha koje više privlači netaknuta snježna bjelina nego uređene skijaške staze.

-.--.-Konstrukcijski su K2 skije složene oko drvenih jezgri. All mountain modeli imaju jezgru od jele i jasike, Adventure serija koristi kombinaciju jasike i paulovnije dok se kod ženske T:Nine serije jezgre rade od mekše smreke pri vrhu i repu skije te tvrđe jele ispod veza. Takva se jezgra naziva Bioflex. Kombinacijom različitih karakteristika drveta pokušalo se dobiti upravljivu, a opet stabilnu skiju za skijašice. Drvena je jezgra "obučena" u stakloplastične niti postupkom nazvanim Triaxial braiding – pletene niti odgovorne su za povećanu torzijsku krutost uz zadržavanje zadovoljavajuće razine savijanja.

Metal laminate tehnologijom se jezgri s gornje i donje strane dodaju slojevi titana koji daju skiji potrebnu otpornost na torziju, a koriste se kod najboljih all mountain modela. Kombiniraju se sa stakloplastičnim slojevima i protežu se kroz cijelu skiju. Torsion box konstrukcijom su oplemenjeni najrazličitiji modeli skija, od početničkih do onih za znalce. Koncept se prilagođava svakoj skiji, a podrazumijeva posebnu pažnje posvećenu središnjoj osi simetrije skije i eliminiranju vibracija i nekontroliranih torzijskih efekata.

Vibracije skija se i dalje eliminiraju MOD tehnologijom. To podrazumijeva sekundarnu elastomernu jezgru neovisnu od primarne drvene jezgre te njen raspored duž skije. Na taj način obje jezgre zadržavaju određeni stupanj autonomije u ponašanju, a elastomerna masa ima glavni zadatak u prigušivanju vibracija. Dodatno se vibracije prigušuju ciljanim postavljanjem prigušujuće mase u obliku cinkovih pločica – tzv. MOD Monic (gornja fotografija). Te pločice na kritičnim mjestima eliminiraju vibracije prije no što stignu do veza i prenesu se na skijaša. Dizajnom se razlikuju pločice za muške i ženske modele skija.

-.--.-Sidecut K2 skija je oblikovan tako da vrhovi skija imaju naglašene lukove kako bi omogućili lakši ulazak u zavoj, dok je smanjeni kružni luk na repovima odgovoran za mirniji izlazak iz zavoja te pomiruje oblik skije u kojem je naglasak stavljen na široki allmountain struk. Koncept se prodaje pod imenom Progressive sidecut (naslovna fotografija).

Proizvođač skija iz Seattlea se poigrao i sa zakrivljenošću baze te pripremio tri inačice. Standardna podrazumijeva normalnu zakrivljenost baze, dok je novitet Catch Free tehnologija kod koje su vrhovi i repovi skija blago odignuti od tla. Tako skija ne zapinje o snijeg već omogućava mirniji ulazak u zavoj – činjenica koju će cijeniti početnici na čijim je modelima taj koncept i ugrađen (gornja fotografija). Tu je i Rocker tehnologija gdje su vrhovi i repovi poprilično odignuti od tla što je, prirodno, odlična karakteristika za freeride modele skija koji se kreću po dubokom i svježem snijegu.

-.--.-Tehnologija vezova je nešto promijenjena u odnosu na prošlu sezonu, a promjene su se najviše dotakle ženskih inačica. Nastavlja se suradnja s Markerom koji je za najbolje all mountain modele rezervirao MX sistem ugradnje vezova (lijevo). Ovaj vez ima širi trag što znači postavljanje bliže rubovima skije te izravniji prijenos snage. To, uz strože tolerancije zazora između veza i MOD sloja, podiže preciznost upravljanja skijom. Za ostatak all mountain game rezerviran je nešto jednostavniji M2 sistem. Za žensku T:Nine seriju je predstavljen ERS (Energy Response System) sistem ugradnje vezova. I ovdje je trag veza proširen radi izravnijeg prijenosa snage, a blokovi su primaknuti kako bi mogli primiti i manje pancerice. Najbitnije, cijeli je vez olakšan za gotovo pola kilograma. Slične konstrukcijske značajke ima i ERP (Energy Response Plate) sistem veza i ploče, također namijenjen skijašicama, ali onima koje skijaju nešto opuštenije.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 7728
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr