PROIZVOĐAČI

»

K2

28.04.2011.      

Autor: Goran Vukelić 

K2 tehnologije 11/12

Tehnološke značajke K2 skija ostaju većinom nepromijenjene u novoj sezoni.

Velikih tehnoloških iskoraka, što se K2 skija tiče, za sezonu 2011/12 nema. Amerikanci nastavljaju s primjenom postojećih rješenja, među kojima se ističe "rocker" tehnologija koje su oni bili jedni od začetnika. Cijeli koncept K2 prodaje pod nazivom Baseline.

-.--.-

Da ponovimo, radi se o odignutim vrhovima i repovima skije i to kada je ona opterećena. To se postiže konstrukcijskom izvedbom kod koje je povećana zakrivljenost baze (camber) skije na području ispod i oko veza. S vrhovima odignutim od tla takve skije bolje plutaju dubokim snijegom i lakše ulaze u zavoj bez da zapinju za podlogu ili grumene snijega i leda. Važno je napomenuti da u zavoju "rocker" skija ima jednaku duljinu kontakta s podlogom kao i tradicionalna carving skija što je važno za stabilnost skijaša. Pet je Baseline kombinacija, ovisno o tome za što je pojedini model skije namijenjen: Speed Rocker je namijenjen za uređene staze, Catch-Free Rocker za početnike, Jib Rocker za snowpark, All-Terrain Rocker za raznovrsne podloge te Powder Rocker za dubok snijeg.

-.--.-Za izradu jezgre skija K2 koristi različite kombinacije drveta: jele, jasike, paulovnije, bambusa i smreke. Takve bi kombinacije mekšeg i tvrđeg drveta trebale olakšati upravljivost uz razmjernu krutost skije. Za skijašice je razvijena posebna Bioflex jezgra kod koje je pod vezom jezgra načinjena od tvrđe jasike, a na krajevima skije od lagane paulovnije. Triaxial braidingom su oko jezgri ispletene stakloplastične niti  koje osiguravaju povećanu torzijsku krutost uz lagano savijanje skije.

U top modelima proizvođača iz Seattlea drvena je jezgra ojačana slojevima titana i stakloplastike s gornje i donje strane. Ovakvu izradu otkriva oznaka Metal laminate, a time se povećava torzijska krutost. Cap construction označava poseban način kalupljenja jezgre s pokrivnim slojem skije, a susreće se kod laganijih modela. Sidewall construction je pak prisutan kod "jačih" modela, a podrazumijeva konstrukcija kod koje je se krutost skije osigurava dodavanjem slojeva materijala nad rubnicima.

U primjeni je i dalje Progressive sidecut: vrhovi skija imaju naglašene lukove kako bi omogućili lakši ulazak u zavoj, dok je smanjeni kružni luk na repovima odgovoran za mirniji izlazak iz zavoja te pomiruje oblik skije u kojem je naglasak stavljen na široki all-mountain struk.

Ponad drvene jezgre se također dodaje i sekundarna elastomerna jezgra zaslužna za eliminiranje vibracija. Uz to, dodatno prigušenje vibracije obavljaju cinkove pločice na kritičnim mjestima skije. Tzv. MOD Monic pločice se dizajnom razlikuju za muške i ženske modele skija.

Vezove za K2 skije i dalje potpisuje Marker. MX sistem ugradnje vezova se primjenjuje kod all-mountain modela, a ove mu je sezone dodana niža, šira i laganija M3 ploča. Skijašice bi trebale profitirati od ERS (Energy Response System) sistema ugradnje vezova. To je olakšan vez s blokovima primaknutima kako bi mogli primiti i manje pancerice. I ovdje je dodana novorazvijena ER3 ploča. Dio freeride/freestyle skija dolazi sa SchizoFrantic utorima u skiji koji su priprema za lagano montiranje Griffon i Squire vezova koje također isporučuje Marker.

-.--.-

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 142125
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr