OPREMA

»

SKIJE

09.07.2012.      

Autor: Goran Vukelić

Ustupio: GM3 d.o.o. (Impulz), Jurčkova cesta 228,
Ljubljana, Slovenija, tel: +386 1 42 87 543

 

K2 Bolt (12/13)

Rasna veleslalomska skija traži snažnog jahača koji će je znati zauzdati.

Testirani model: 179 cm, r = 18 m
Sidecut: 125-72-99
Dostupne visine: 172, 179, 186 cm

 

-.--.-K2 je za sezonu 2012/13 na velika vrata uveo novi model u ponudi – K2 Bolt. Riječ je o potpuno novom proizvodu kojim proizvođač skija iz Seattlea snažno ulazi u prostor vrhunskih skija za uređene terene. U prilog toj tvrdnji ide i nagrada dobivena na sajmu ISPO 2012 upravo u konkurenciji takvih skija, a žiri je istaknuo inovativnu konstrukciju, jedinstven dizajn te iznimno ponašanje na snijegu.

Kao takvoj, skiji je prirodno pripala pozicija predvodnika All-Mountain Performance klase. To je klasa u koju K2 svrstava skije za raznovrsne, ali i samo uređene terene što je i prvi izbor ukoliko pod nogama imate K2 Bolt. Nagrađena inovativna konstrukcija ove skije se skriva iza oznake RoX. Radi se o kombinaciji četiri tehnološke značajke: jelove jezgre; u obliku slova "X" izvedenog prigušivača vibracija; jednako oblikovane karbonske mreže što povećava torzijsku krutost; i Speed Rockera – neznatno odignutog vrha skija koji osigurava lakši ulazak u zavoj.

Dizajn je atraktivan i predstavlja odmak od tradicionalnog dizajna K2 skija koji naginje freeride/freestyle filozofiji. Vrhom i repom dominiraju dva velika "X"-a čime su konstrukcijske značajke uspješno uklopljene u vanjski dizajn, a ozbiljnosti skije pridonosi crna boja sa žarkocrvenim detaljima. Podizanjem se otkriva pozamašna masa Bolta što pojačava osjećaj da ovu skiju treba uzeti vrlo, vrlo ozbiljno.

Testni primjerak ove "munje" od 179 cm postavili smo na vrh Krvaveca u rano proljetno jutro, kada su uređene staze bile još tvrde od hladne i vedre noći. Kratko početno upoznavanje i druženje je moglo početi! Bolt se predstavio kao vrlo kruta skija s neskrivenim veleslalomskim genima. Iznimna torzijska krutost ne ostavlja previše prostora da se u vožnji radijus od deklariranih 18 m smanji. Boltu najviše odgovaraju upravo takvi, široki zavoji koje treba odvesti u visokoj brzini da bi se u skiji moglo uživati. Naime, pri nižim brzinama skije je "mrtva", tek dodavanjem "gasa" daje najbolje od sebe. Tada se može dinamično voziti, prebacivati s rubnika na rubnik i uživati u, po mogućnosti, praznoj jutarnjoj stazi.

U takvim uvjetima fascinira osjećaj sigurnosti koji skija pruža pri jurnjavi preko sitnih zaleđenih nepravilnosti na stazi. No, čim podloga popusti, pa se pretvori u mekanu, raskvašenu i iskijanu, Bolt gubi na svojoj munjevitosti i skijanje postaje otežano u prvom redu zbog mase i krutosti skije. U dubok snijeg je nismo imali prilike izvesti, no K2 za takvu zadaću ima puno prikladnijih modela.

Ovu "munju" će moći ukrotiti samo vrlo snažni i tehnički potkovani skijaši, a ciljana skupina su rekreativni natjecatelji, ski učitelji i ambiciozni sportaši. Čvrsto držanim uzdama i jakim podstrekom mamuzama moći će nagnati K2 Bolt u visoke brzinske prosjeke i široke zavoje uređenim, tvrdim stazama, a on će im vratiti pouzdanošću kakva se očekuje od rasnog grla. Svi ostali rekreativci neka poglede radije svrnu k lakšim modelima američkog proizvođača koji će im ostaviti dovoljno snage za zabavu poslije skijanja.

-.--.- 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 327193
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr