PROIZVOĐAČI

»

K2

20.04.2012.      

Autor: Goran Vukelić 

K2 tehnologije 12/13

Amerikanci su se pozabavili skijama za uređene staze oplemenivši ih RoX tehnologijom.

U slavljeničkoj sezoni 2012/13 (50. rođendan!) K2 nastavlja s primjenom već poznatih i priznatih tehnoloških rješenja na svojim skijama. U prvom se redu to odnosi na primjenu rocker tehnologije, kod Amerikanaca nazvanom Baseline.

Riječ je o poznatom i posljednjih sezonu-dvije vrlo raširenom načinu konstrukcije skija s odignutim vrhovima i repovima skije i to kada je ona opterećena. Takve skije lakše ulaze u zavoj bez da zapinju za podlogu ili grumene snijega i leda, a ideja je prenesena sa skija za dubok snijeg gdje takva konstrukcija osigurava bolje plutanje dubokim snijegom. U zavoju skija s odignutim vrhom i repom ima jednaku duljinu kontakta s podlogom kao i tradicionalno sazdana skija, a to je važno za stabilnost skijaša. K2 je razvio pet Baseline kombinacija, ovisno o tome koliko je vrh skije odignut od tla, tj. ovisno o tome za što je pojedini model skije namijenjen. Postoje tako Speed Rocker na skijama za uređene staze, Catch-Free Rocker za početničke skije, Jib Rocker za freestyle skije, All-Terrain Rocker za all-mountain skije te Powder Rocker za freeride skije.

-.--.-

K2 je za sezonu 2012/13 pozornost svrnuo na skije namijenjene uređenim stazama koje je opskrbio tzv. RoX tehnologijom. Radi se o kombinaciji četiri tehnološke značajke: prikladne drvene jezgre, posebno oblikovanog prigušivača vibracija u obliku slova X, karbonske mreže u obliku slova X što izravnije prenosi snagu na rubnike te Speed Rockera. RoX-om su opremljene vrlo ozbiljne skije za jurnjavu stazom kojima američki proizvođač dokazuje da ga ne krasi samo freestyle/freeride aureola.

Jezgre K2 skija su izrađene od različitih kombinacija drveta: jele, jasike, paulovnije, bambusa i smreke. Takve bi kombinacije mekšeg i tvrđeg drveta trebale olakšati upravljivost uz razmjernu krutost skije. Za skijašice postoje tri inačice Bioflex jezgre kod koje je pod vezom jezgra načinjena od tvrđe jasike, a na krajevima skije od lagane paulovnije. Drvena je jezgra "obučena" u stakloplastične (Glass Web) ili ugljične niti (Carbon Web) postupkom nazvanim triaxial braiding – pletene niti odgovorne su za povećanu torzijsku krutost uz zadržavanje fleksijske krutosti zadovoljavajuće niskom.

-.--.-

Metal laminate tehnologijom se jezgri s gornje i donje strane dodaju slojevi titana koji daju skiji potrebnu torzijsku krutost. Kombiniraju se sa stakloplastičnim slojevima i protežu se kroz cijelu skiju.

MOD tehnologija, što je naziv za sekundarnu elastomernu jezgru neovisnu od primarne drvene jezgre, je zaslužna za eliminiranje vibracija. Dodatno se vibracije prigušuju ciljanim postavljanjem prigušujuće mase u obliku cinkovih pločica – tzv. MOD Monic. Te pločice na kritičnim mjestima eliminiraju vibracije prije no što stignu do veza i prenesu se na skijaša. Dizajnom se razlikuju pločice za muške i ženske modele skija.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 207831
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr