PROIZVOĐAČI

»

HEAD

26.04.2013.      

Autor: Goran Vukelić 

Head tehnologije 13/14

Uglavnom poznata tehnološka rješenja dominiraju Headovim skijama u sezoni 2013/14.

Nema revolucionarnih tehnoloških iskoraka uz Headovog laboratorija u sezoni 2013/14. Skije su uglavnom građene na provjerenim temeljima uz tek neke dorade i poboljšanja. Što se noviteta tiče, Head je u Big Mountain seriji predstavio Tip&Tail Stabilizer (TTS) tehnologiju. Skije iz te serije su opremljene elastomernim umecima na vrhu i repu koji su, pak, ojačani stakloplastičnim okvirima. Sve to pomaže u smanjenju vibracija i zadržavanju krutosti na uvijanje.

I dalje je prisutan Kinetic Energy Recovery System (KERS). Tim se sustavom u čip ugrađen u skiju akumulira električna energija koja nastaje zbog gibanja skije, a do čipa se provodi piezoelektričnim vlaknima. Čip po potrebi onda otpušta energiju ukrućujući rep skije po izlasku iz zavoja i time "katapultira" skijaša u naredni zavoj dajući mu dodatnu dozu brzine. Klasična Headova Chip Intelligence tehnologija ima sličan zadatak pojačavanja krutosti skije, ali spram uvijanja.

-.--.-Evolutionary Rocker Architecture (Era 3.0) spaja tri značajke: rocker, progresivni radijus i odziv skije, a ove se sezone proširio i na Supershape seriju skija. Koncept je to koji kombinira poznata tehnološka rješenja pa se tako rockerom, tj. odignutim vrhom skije, postiže lakša upravljivost i bolja plovnost u mekanom snijegu. Naglašeni radijus omogućava puni kontakt rubnika i podloge u zavoju pri manjem otklonu skijaša, a vibracijski odziv skije je smanjen postavljanjem Headovih poznatih piezoelektričnih vlakana pri vrhu skije.


Supershape oznaka, koju na Headovima skijama susrećemo niz godina na određenim natjecateljskim modelima, sugerira naglašenu geometriju skije koje omogućuju jednostavniji carving po uređenim stazama.

Vezovi su poznati, riječ je o Free Flex ili Power Rail konstrukciji, tj. načinu ugradnje vezova na integrirane šine na skiji prilagođenom za natjecateljske ili rekreativne skije. Ovakav princip ugradnje omogućava jednoliko savijanje cijele skije. Za freeride skije su predviđeni AAAdrenalin vezovi, lagani i čvrsti turno vezovi za istraživanje netaknutih padina.

 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 244534
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr