PROIZVOĐAČI

»

HEAD

24.03.2010.      

Autor: Goran Vukelić 

Head tehnologije 10/11

Tehnologija Formule 1 u Headovim skijama – najveća novost u 2011.

Headovi su inženjeri u svoje skije za sezonu 2010/11 implementirali KERS poznat iz Formule 1! Barem tako glasi bombastična najava iz Heada. Za neupućene u Formulu 1, KERS ili Kinetic Energy Recovery System je tehnološka "igračka" koja "sprema" kinetičku energiju nastalu pri kočenju te je "isporučuje" pilotu kada on želi dodatan impuls snage bolida. Naravno, poveznica s tehnologijom Formule 1 vrijedi samo djelomično u skijaškom svijetu, no princip je donekle sličan te je Head zato odlučio ovako reklamirati svoju novotariju.

-.--.-intelligenceO čemu se radi? KERS u Headovim skijama je ustvari evolucija Chip Intelligence tehnologije (slika desno) poznate već niz godina. Podsjetimo, tim se sustavom u čip ugrađen u skiju pohranjivala električna energija koja je nastajala zbog gibanja skije, a do čipa se provodila piezoelektričnim vlaknima u skiji. Čip je po potrebi onda otpuštao energiju povećavajući otpor skije na uvijanje. Slično se događa i kod KERS-a, a jedina je razlika u tome što čip sada otpuštanjem energije povećava otpor skije na savijanje. Ukrućuje rep skije po izlasku iz zavoja i time "katapultira" skijaša u naredni zavoj. Slično kao i u Formuli 1, pilotu/skijašu daje dodatnu dozu brzine i snage po izlasku iz zavoja. Pored KERS-a u primjeni ostaje i klasična Headova Chip Intelligence tehnologija.

Sljedeći novitet koji valja spomenuti kod Heada za sezonu 2010/11 jest Flow Ride Technology (slika dolje). Pod nazivom se skrivaju elastomerni umeci dodani pri vrhu skije na mjesto gdje je odstranjen dio drvene jezgre. To čini vrh skije mekšim što olakšava ulazak u zavoj i poboljšava ponašanje u mekanom snijegu. Shodno tome, tehnologija se koristi u Headovim all-mountain modelima.

-.--.-I dalje je u primjeni prošle godine predstavljena Torque Turning Technology.  To je tehnologija koja bi trebala povećati otpor skije na uvijanje, a zadržati ga u razumnim granicama spram savijanja. Head je to pokušao učiniti provodeći kroz skiju tzv. stabilizatore – trake od metalne legure integrirane u strukturi i provedene kroz cijelu skiju. Zahvaljujući značajkama legure, geometrije i poziciji ugradnje stabilizatori povećavaju torzijsku krutost

Supershape
oznaka na pojedinim natjecateljskim modelima sugerira naglašenu geometriju skije koje omogućuju jednostavniji carving po uređenim stazama. Ovo je također poznato iz prošlih sezona.

Rocker tehnologija je implementirana u modelima za dubok snijeg. Radi se o pri opterećenju dodatno odignutim vrhovima i repovima skija. Takva konstrukcija omogućuje bolju plovnost u dubokom snijegu i lakše izvođenje zavoja na otvorenim snježnim prostranstvima.

-.--.-headPromjena ima i kod vezova, a novitetu je ime Power Rail. U principu je to evolucija odavno usvojenog načina ugradnje vezova na integrirane šine na skiji. Ovakav princip ugradnje omogućava da nestane "mrtve" zone ispod veza, tj. da se cijela skija jednoliko savija. Integracija veza sa skijom, umjesto kalsičnog načina bušenja skije pri monitranju vezova, daje šansu za izravniji prijenos snage s pancerice na rubnike skije.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 209131
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr