PROIZVOĐAČI

»

HEAD

02.10.2007.      

Autor: Goran Vukelić 

Head tehnologija 07/08

Uz dobru znanu Intelligence tehnologiju, Head ove sezone uvodi novitet pod imenom Aircoat.

I u sezoni 2007/08 u Headove će skije biti implementirana Intelligence tehnologija poznata već nekoliko godina. Na početku dostupna samo u "jačim" modelima, svoj je put dosad našla i do nižih rekreativnih modela. Podsjetimo, gibanjem skije nastaju impulsi u piezoelektričnim vlaknima provučenim kroz skiju. Ti impulsi stvaraju svojevrsnu kontrasilu koja sprečava da se skija previše savija ili gubi kontakt s površinom što skijašu uvijek omogućava skijanje u skladu s tvrdoćom podloge. Jači su modeli opskrbljeni i čipom koji djeluje kao akumulator impulsa koji se onda po potrebi otpuštaju kada to uvjeti na stazi zahtijevaju.

U Headu su problem sve težih skija odlučili riješiti uporabom šupljih stakloplastičnih vlakana (fiberglass) u strukturi skije. To bi trebalo smanjiti ukupnu težinu korištenog fiberglassa u skiji čak do 40% dok bi snaga takvih vlakana trebala ostati na razini onih punih. Tehnologija je ponuđena pod nazivom Aircoat, a bila je otprije poznata u Headovim park&powder modelima gdje se tražila što manja masa skije. Aircoat je zasad dostupan u top modelima nove Xenon serije, kao i u boljim freeride te park&powder modelima.

I dalje se koristi Liquidmetal tehnologija pri izradi šasije skije. Zanimljiv naziv "skriva" posebnu strukturu materijala gdje, za razliku od standardnih metala, molekule nakon naprezanja zauzimaju nove pozicije bez pucanja međumolekularne veze. To omogućava bolju fleksibilnost i odziv skije.

Već poznata oznaka Supershape na pojedinim natjecateljskim modelima sugerira naglašene dimenzije sidecut-a skije koje omogućuju jednostavnije carvanje po uređenim stazama. Dva modela, Chip Supershape i iSupershape Magnum, dobili su i nešto širi struk od 71 mm (umjesto dosadašnjeg 66 mm) što će skijašima omogućiti komotniji boravak u dubokom i mekanom snijegu.

Standard za ugradnju vezova ostaje Railflex. Vezovi od ove godine nose Headov logo, iako proizvođač ostaje provjerena Tyrolia. Railflex se rabi na svim modelima, osim vrha Headove ponude koji ostaje na Freeflex principu. Railflex princip olakšava ugradnju vezova na već postavljene šine na skiji, dovoljno je nakon montaže zategnuti jedan vijak. Ovakav princip ugradnje omogućava da nestane "mrtve" zone ispod veza, tj. da se cijela skija jednoliko savija.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 4721435
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr