PROIZVOĐAČI

»

HEAD

09.09.2009.      

Autor: Tomislav MatošinUstupio: Alca Zagreb d.o.o.
Žitnjak b.b., Zagreb
info@hr.alcagroup.com
01/2481 111
 

Head WC iGS RD (09/10)

Od kad je Bode Miller prešao na Head, skije ovog proizvođača sve su više primjetne na skijalištima. Vjeru u njihove modele pokazala je i Lindsey Vonn priključivši se njihovom timu.

Testirani model: 183 cm, r = 25,4 m
Sidecut: 104-68-89
Dostupne visine: 178, 183, 188, 191 cm

-.-Skijanje.hr-.-Dobili smo rijetku priliku testirati Headov veleslalomski FIS model za predstojeću sezonu. Budući je skija namijenjena skijašima koji pohode FIS natjecanja, odnosno, veleslalomske utrke, ovaj model nećete naći u slobodnoj prodaji te ćete ga morati naručiti preko zastupnika a vjerujemo da ćete ga moći isprobati na nekom od organiziranih testova skija ili unajmiti u boljim ski rentovima. Prema izjavama proizvođača i Bode Miller je sudjelovao i pomogao svojim iskustvom prilikom dizajniranja i gradnje ovog modela.

Skija je dostupna u višim izvedbama te većim radijusima nego li je to slučaj s klasičnim, dućanskim, veleslalom modelima, po čemu se vidi da nije namijenjena komercijalnoj prodaji. Posebnih tehnologija korištenih u izgradnji skija nema, već su tu sve one koje se koriste kod svih ostalih modela. Već u imenu primjećujemo da je korištena dugogodišnja Intelligence tehnologija koja u ovom slučaju dolazi bez čipa. Ova tehnologija omogućava bolju torzijsku čvrstoću kao i stabilnost pri većim brzinama i to na način pretvaranja mehaničke energije u električnu koja učvršćuje vlakna postavljena duž skije. Upotrebom posebnih materijala (Liquidmetal), kod kojih ne dolazi do pucanja međumolekularnih veza, a samim time do kompresije i rastezanja, osigurava se bolji odaziv, veća iskoristivost energije te ne dolazi do zamora materijala. Skija je građena posebnom konstrukcijom kojom su oplemenjeni i ostali race modeli (Worldcup Sandwich Construction). Baza, odnosno, podloga skije rađena je od posebne mješavine te strukturirana tako da se omogućuje postizanje što većih brzina (Race structured high speed UHM C base). Ovaj model je opremljen i posebnom natjecateljskom platom (Race Plate) na koju se montiraju vezovi iz Headove ponude.

Karakteristike ove skije, odnosno, njeno ponašanje na stazi praktično je nemoguće usporediti s nekim modelom iz komercijalne prodaje. Da bi se izvukao maksimum potrebno je imati postavljenu veleslalomsku stazu i to po FIS-ovim pravila. No, ukoliko vam se pruži prilika staviti ovu skiju pod noge potražite što širu stazu, po mogućnosti s malo ljudi. Izvođenje dinamičkih, odnosno, veleslalomskih zavoja na kakve smo navikli s "običnim" race modelima praktično nam daje osjećaj brzog vijuganja. Treba imati veliku snagu u nogama te uložiti mnogo energije da bi se skija prebacila s ruba na rub. Da bi to bilo što lakše izvedivo potrebno je izvoditi zavoje što većeg radijusa. S povećanjem brzine prebacivanje na rubove kao i izvođenje zavoja postaje lakše pa što brže skijamo možemo izvoditi zavoje manjeg radijusa. Ipak, to su i dalje vrlo široki zavoji stoga valja biti vrlo oprezan naročito zato jer je skija iznimno stabilna pri velikim brzinama što daje (lažni) osjećaj sigurnosti. Najbolje ćete se snalaziti na tvrdim pa čak i ledenim stazama gdje ne dolazi do nikakvog proklizavanja te se bez problema zadržava smjer. Prelazak na mekaniju ili razrovanu stazu odmah se primjećuje jer, iako je skija i dalje stabilna, dolazi do gubitka brzine a samim time je potrebno više snage za izvođenje zavoja.

-.-Skijanje.hr-.-Budući je ovo model namijenjen isključivo za veleslalom stazu brzo vijuganje je nemoguće kao i egzibicije izvan staze. Poseban je užitak spust ravno niz stazu gdje se ne javljaju nikakve vibracije ni podrhtavanje te se dostižu brzine koje su izvan mogućnosti komercijalnih modela. U takav pothvat nemojte se upuštati bez kacige te prije toga dobro provjerite stazu radi ostalih skijaša.

Prosječni rekreativac teško da će imati priliku skijati po veleslalomskoj stazi koja ispunjava FIS pravila stoga sumnjamo da će odabrati ovaj model koji je, ipak, namijenjen isključivo klubovima i natjecateljima. No, ukoliko želite barem djelić onog osjećaja kakav ima Bode Miller dok juri niz stazu potražite World Cup iGS RD u nekom od ski rentova.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 248895
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr