PROIZVOĐAČI

»

HEAD

19.06.2009.      

Autor: Branimir PaškvanUstupio: Alca Zagreb d.o.o.
Žitnjak b.b., Zagreb
info@hr.alcagroup.com
01/2481 111
 

Head Chip 66 (09/10)

Prošlo je već neko vrijeme od kad smo zadnji put testirali Head skije pa je red da novo poglavlje otvorimo spektaklom! Lansiran sa zadatkom da zasjeni konkurenciju u klasi najviših rekreativnih on-piste modela, novi Headov superstar zove se Head Chip 66.

Testirani model: 164 cm, r = 12,4m
Sidecut: 117-66-101
Dostupne visine: 152, 158, 164, 170, 176 cm

-.--.-Već svojom vanjštinom Head Chip 66 daje naslutiti da je riječ o pripadniku više klase. Odjeven je sav u crno uz vrlo malo teksta koji nije tiskan po površini, već se pojavljuje isključivo na finim metalnim pločicama. Pogledamo li pobliže površinu skije uočit ćemo da nije ravna, već ispunjena sitnim trokutastim udubljenjima što skiji daje poseban odsjaj nalik onome zmijske kože. Ovakva su rješenja posebno zahvalna na dulji rok jer se brazde od rubnika tuđih skija koje, na nesreću, redovito nastaju tijekom pristupanja sjedežnicama, manje vide na strukturiranim površinama.

Chip serija namijenjena je znanjem dobro potkovanim rekreativcima koji teže svoje karvanje po uređenim stazama "ispeglati" do savršenstva. Njenu postavu čine Chip 78, Chip 71 i testirani Chip 66. -.--.-Brojke uz njihova imena odnose se na širinu struka. Testirani model najatraktivniji je pripadnik Headovog elitnog tima o kojem više možete pročitati u članku o Head skijama za sezonu 2009/10. Zbog manje širine struka lakše se prebacuje s jednog na drugi rubnika, a tu su i nešto manji radijusi koji ovu skiju čine posebno atraktivnom za bolje i avanturi sklone skijaše. "Intelligent carving machine", kako mu tepaju Headovi marketinški stručnjaci, pojavljuje se u dužinama 152, 158, 164, 170 i 176 čime pokriva najveći raspon duljina, ali i radijusa unutar Chip grupe.

Posebnost 66-ice leži i u činjenici da jedina unutar svoje skupine ima u svoju strukturu ugrađenu Torque Turning Technology; ovogodišnji novitet Headovog tehnološkog odjela. Riječ je o metalnim stabilizatorima u konstrukciji skije koji značajno podižu torzijski indeks pri tom ne povećavajući otpor pri uzdužnom savijanju. Stabilizatori su izrađeni od posebno čvrste i zategnute legure, čiji sastav Headovi inženjeri za sad kriju od javnosti. Čip u skiji djeluje kao akumulator električnih impulsa, koji se otpuštaju kada to zahtijeva situacija na stazi - već sezonama poznata Chip Intelligence tehnologija. Više o ovome u članku o Head tehnologijama.


-.--.-Na stazi skija opravdava silno ulaganje u "nabrijanu" konstrukciju. Kod lagane je vožnje zaista primjetna lagano uzdužno savijanje i vrlo tečno prelaženje iz jednog u drugi zavoj. Ravni spust podnosi nešto teže zbog relativno uskog struka, ali ovaj nedostatak dobro kompenzira brižljivo projektiran rep koji je lagano zatupljen na samom kraju. S povećanjem brzine i dinamike izvođenja zavoja model pokazuje svu svoju raskoš; skija se i dalje bez muke savija, ali ostaje postojana u zavojima i čvrsto drži pravac. Osobito je dobra pri zavojima manjih radijusa dok pri veleslalomskim brzinama ipak pokazuje male slabosti u održavanju smjera vjerojatno i na račun dužine (testirana skija duga je svega 164 cm).

-.--.-

Što se podloga tiče, Chip se nedvojbeno najbolje osjeća na dobro ispeglanim, srednje tvrdim stazama na kojima će karvati gotovo i bez vaše pomoći. Led podnosi solidno dokle god brzine ne postaju prevelike, dok mu po mekanom terenu nedostaje malo "plovnosti" na račun vrlo male površine. Ovaj se problem još više produbljuje izlaskom van staze u razrovani i grbavi teren, ali "mister 66" ionako nije stvaran za šetnju krivudavim seoskim putovima, već je predviđen za graciozan hod snježnim modnim pistama.

Spomenimo za kraj da će vas ovo zadovoljstvo stajati dubokog zavlačenja ruke u džep jer se cijena ove skije opasno približila četveroznamenkastom iznosu. U europskoj valuti, naravno

 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 230243
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr