PROIZVOĐAČI

»

K2

23.04.2013.      

Autor: Goran Vukelić 

K2 tehnologije 13/14

RoX koncept kombinacije poznatih tehnologija stavljen je u prvi plan.

K2 skije za zimu 2013/14 bit će većinom sazdane na temeljima provjerenih tehnologija. Amerikanci su za novu sezonu malo proširili i prilagodili već poznati RoX tehnološki koncept, pa ga sada nalazimo i na all-mountain te ženskim skijama, ne samo all-round modelima kao prošle sezone.

Radi se, u biti, o konceptu gradnje skije koji pod jednim nazivnikom obuhvaća četiri tehnološke značajke: prikladnu drvenu jezgru koja će omogućiti savitljivost skije; posebno oblikovan prigušivač vibracija u obliku slova X koji djeluje kao sekundarna, neovisna jezgra; karbonsku mrežu u obliku slova X koja pojačava torzijsku krutost; te rocker, tj. za određeni stupanj odignut vrh i rep skije što pomaže kod ulaska u zavoj. Sve to skupa čini RoX tehnološki koncept.

Što se u skijaškoj industriji sada već općeprihvaćenog rockera tiče, njega K2 nudi u pet Baseline kombinacija, ovisno o tome koliko je vrh skije odignut od tla, tj. ovisno o tome za što je pojedini model skije namijenjen. Postoje tako Speed Rocker na skijama za uređene staze, Catch-Free Rocker za početničke skije, Jib Rocker za freestyle skije, All-Terrain Rocker za all-mountain skije te Powder Rocker za freeride skije.

-.--.-

Proizvođač skija iz Seattlea svoje modele gradi oko drvenih jezgri, a u sastav ulaze različite kombinacije jele, jasike, paulovnije, bambusa i smreke. Takve bi kombinacije mekšeg i tvrđeg drveta trebale olakšati upravljivost uz razmjernu krutost skije. Oko drvenih jezgri K2 plete stakloplastične ili ugljične niti postupkom nazvanim triaxial braiding. One daju povećanu torzijsku krutost uz zadržavanje savitljivosti skije. Za skijašice postoje tri inačice Bioflex jezgre kod koje je pod vezom jezgra načinjena od tvrđe jasike, a na krajevima skije od lagane paulovnije. Metal laminate tehnologijom se jezgri s gornje i donje strane dodaju slojevi titana koji daju skiji potrebnu torzijsku krutost. Kombiniraju se sa stakloplastičnim slojevima i protežu se kroz cijelu skiju.

Vezove za K2 skije i dalje potpisuje Marker. Novitet je MXC sistem veza, prvenstveno namijenjen all-mountain modelima sa širim strukom. Proizvođač navodi da vez ima 54% širi trag, 12% je niži, a donosi i 10%-tnu uštedu u masi. I dalje se kod ostalih modela koriste već ustaljeni MX i M3 sistemi vezova.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 224419
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr