SKIJALIŠTA

»

AUSTRIJA

04.09.2014.      

Autor: Ivan Kašuba

Foto i video: Ivan Kašuba
Napomena: Cijene skijaških karata za sezonu 2014/15.

 

Ehrwald - Tirol

U sjeni ledenjaka Zugspitze, s prekrasnim stazama za početnike, modernim žičarama i pristupačnim cijenama, Ehrwald je jedna od top malih destinacija za idiličan skijaški odmor.

Ehrwald
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 520 km
udaljenost od Zagreba 612 km
 

Ovaj mali "skijaški raj" dio je velikog kompleksa od čak pet skijališta, s čak dva ledenjaka, a koji, iako cestovno nešto više nego uobičajeno udaljen, svejedno pruža veliku mogućnost kombiniranja višednevnih skijanja u velikom djelu Tirola.

-.--.-

Kako bi lakše predočili samu zamisao ovog velikog skijaškog kompleksa, podijelit ćemo ga u dvije cjeline. Prvi dio sačinjavao bi, dakle, dio od tri skijališta u Zillertal dolini, a to su Rastkogel i Finkenberg te popularni ledenjak Hintertux. Dok se drugi dio nalazi na stotinjak kilometara od njemačke "skijaške Meke" Garmisch-Partenkirchena. Taj dio tvore dva skijališta - naš testirani Ehrwald i Zugspitze koji se sastoji od ledenjačkog dijela (gondola s austrijske strane).

Ehrwald je, također, član Tiroler Zugspitz Arena kompleksa gdje, zajedno s još četiri skijališta u krugu od dvadesetak kilometara, nudi pregršt mogućnosti za zimski odmor.

-.--.-

Do skijališta je moguće pristupiti cestovnim putem iz dva smjera. Jedan je iz Garmischa, lokalnom cestom 15-ak kilometara prema austrijskoj granici, iza koje vas putokaz odmah vodi prema mjestu Ehrwald. Drugi put vodi iz Austrije - 60-ak km nakon Innsbrucka potrebno je skrenuti u mjesto Imst, nakon kojega zavojita planinska cesta vodi, putem od 30-ak km, prema Zugspitz Areni odnosno Ehrwaldu.

Samo skijalište čini 26 kilometara staza, po kojima vas prevoze tri vučnice, tri sjedežnice i jedna gondola.

Nešto po čemu svakako vrijedi istaknuti ovo skijalište nevjerojatna je konfiguracija staza, u kombinaciji s odličnom povezanosti skijališta. Skijalište je, dakle, konfigurirano tako da vas s jedinog parkirališta gondola preveze točno u "srce" skijališta.

Odmah nakon izlaska iz spomenute žičare, na raspolaganju je glavni restoran skijališta, s još jednom planinskom kućom, također namijenjenom okrijepi tijekom skijanja. Tu je još i veliki poligon za početnike, zajedno sa školom skijanja i ski rentom. A s ove točke počinje i prekrasan plavi spust, u dolinu do parkirališta, koji će moći savladati gotovo i početnici.



Jedan dio staza nalazi se upravo na tom djelu skijališta, sve ponad planinskih kuća, dok je drugi dio odvojen novim šesterosjedom, koji vozi na 1.925 metara visok vrh Issentalkopf, a od kuda pogled seže gotovo do Ötztal doline.

Same staze ovdje namijenjene su skijašima koji vole široke, i ne pretjerano strme, staze. Gotovo na svim stazama može se "carvati" bez da vam skije prokližu u zavoju, što dovoljno govori o nagibu istih. Iznivelirane su odlično, ne vise na niti jednu stranu te na njima također, što je za početnike jako bitno, nema dijelova gdje se skijaš mora" gurati". Za one malo zahtjevnije na raspolaganju je jedna crna staza u dužini od dva kilometra. Crvenih staza, po planu, ima četiri, no i od njih dvije bi mogle proći pod plave. Sve ostale, dakle nešto oko 20 kilometara staza, plave su markacije.

-.--.-

Uređenje staza je prvoklasno, što i ne čudi, s obzirom na to da nema puno strmih dijelova na kojima bi skijaši, pri rubljenju, "odgurali" sav snijeg i tako omogućili ledu da izbije na površinu. Posebnu čar skijanju na ovom skijalištu pridodaje i velika stijena, odnosno istočna strana Zugspitze ledenjaka, koja se izdiže ponad svih staza.

Liftovi su gotovo svi novi. I na skijalištu je, generalno, dovoljno koristiti tri sjedežnice, bez ijedne vučnice, a skijati po svim stazama. Sve sjedežnice su brze, i čekanja gotovo da i nema, osim u terminima školskih praznika, ili vikendima, kada je potražnja za ovim skijalištem povećana.

U ponudi "ića i pića" centar događanja svakako je Tiroler Haus na gornjoj stanici gondole. Ova nova građevina, napravljena u tradicionalnom, tirolskom stilu, raspolaže apsolutno svime - od velike sunčane terase, preko ogromnog izbora jela i pića, prostranog unutrašnjeg dijela za jelo, s kaminom, do lounge bara te toaleta s prostorima za majke s malom djecom. Zanimljivo je kako cijene i nisu visoke, pa se u okviru desetak eura može dobro najesti.

-.--.-

Osim skijanja, u Ehrwaldu je moguće koristiti pregršt dodatnih sadržaja, kao što su npr. spuštanje saonicama (dnevno i noćno), zimsko planinarenje, skijaško trčanje... A za  djecu, na Ehrwald skijalištu, postoji čak i dječji vrtić, već od 0 godina (!), na samom skijalištu. Ski škola je također odmah u blizini, baš kao i veliki poligon za učenje, što jasno govori o orijentaciji skijališta i u smjeru najmlađe populacije.

Cijenovno, skijalište pripada rangu onih čije su ski karte još uvijek negdje oko 40 eura, tako da je za jedan dan skijanja potrebno izdvojiti 41 euro za odraslu osobu, što uključuje samo spomenuto skijalište. Karta za višednevno skijanje uključuje gotovo cijelu regiju, zajedno s Garmischom i ledenjakom, a za šest dana skijanja potrebno je izdvojiti 221,50 eura. Naravno - tu je i ski-bus koji povezuje obližnja skijališta, ali samo regionalno.

Skijaška sezona ovdje počinje 12.12. a završava četiri mjeseca kasnije, dakle 12.4., s radnim vremenom skijališta od 8:30 do 16:30.

Za zaključak, interesantno bi bilo spomenuti kako je Ehrwald skijalište dobitnik više nagrada najpoznatijih njemačkih skijaških web-portala, pa tako možemo izdvojiti priznanja za top skijalište do 30 kilometara staza, te kao top skijalište za početnike i obitelj.

Što se nas tiče - mi smo bili ugodno iznenađeni, i stoga - topla preporuka.

-.--.-

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 307447
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr