SKIJALIŠTA

»

AUSTRIJA

17.11.2015.      

Autor: Ivan Kašuba 

Snijeg 'od jučer' i u Kitzbühelu

Skijanje na prošlogodišnjem snijegu više nije privilegija samo glečerskih skijališta. Kako je to uspjelo Kitzbühelu, pročitajte u nastavku.

Već smo pisali o norveškom skijalištu Geilo, koje je još u rujnu otvorilo skijašku sezonu upravo zahvaljujući lanjskom snijegu kojeg su vrijedni radnici pohranili na sigurno i time sačuvali. Slična stvar odrađena je i u mondenom Kitzbühelu.

Početak jeseni započeo je u bijelom tonu za većinu alpskih skijališta, no to nije bilo dovoljno za uranjena otvaranja sezone. Ipak, kao što smo već pisali, Kitzbühelu je to opet pošlo za rukom. Pitate se kako je to moguće bez većih snježnih padalina ili glečerski uvjeta? Odgovor leži u snijegu od prošle sezone, odnosno snježnom depou.


-.--.- 

Velika želja Kitza, bila je startati kao prvo ne glečersko skijalište u novu sezonu i to što ranije je moguće. Tako su odlučili napraviti pilot projekt u kojem će testirati, da li je moguće već od listopada garantirati snijeg na brdu.

Sve je počelo u proljeće 2015 godine, nakon što su liftovi poslije zimske sezone stavili ključ u bravu. Ratracima je tada na brdu Resterhöhe započelo skupljanje 25.000 kubičnih metara snijega, koji su tada još bili na stazi. Resterkogel leži okrenut prema sjeveru na 1.900 metara nadmorske visine, gdje vjetar nije nikakav problem, dakle idealno mjesto za snježni depot.

-.--.-

No, kako bi ta količina snijega uspješno dočekala jesen bez da se otopi, bila je potrebna konzervacija u nekoliko slojeva. Prvo se snijeg dobro utisnuo ratracima u veliku nakupinu snijega, nakon toga izoliran je s deset centimetara debelim stiroporom, koji se inače koristi za izolaciju kuća, da bi u konačnici radnici postavili i vodonepropusnu foliju koja odlično odbija sunčeve UV zrake.

-.--.- 

Zanimljivo je kako je to sve moralo biti zapakirano gotovo bez zraka, jer je kiša snijegu najveći neprijatelj. Za cjelokupni proces bilo je potrebno dvadeset radnika, koji su navedeni posao radili puna tri dana.

-.--.- 

U jesen nakon uklanjanja izolacije, ustanovljeno je da se otopilo samo 20% snijega, a ostatak je zadržao odličnu kvalitetu. Ne gubeći vrijeme radnici su ravnomjerno rasporedili snijeg po stazi i uz pomoć nekoliko topova ubrzo priredili snježnu podlogu od 40-ak centimetara snijega. Nakon obavljenog posla, ski opening zakazan za 24.10. više nije predstavljao nikakav problem.

-.--.-

Iako si prije par godina to nitko nije mogao niti zamisliti, od sada je i skijanje na "snijegu od jučer" također moguće. Potrebno ga je samo u proljeće zapakirati, a u jesen otpakirati i sezona može početi.

-.--.- 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 250357
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr