SKIJALIŠTA

»

AUSTRIJA

07.05.2013.      

Autor: Majda Gregorović Čolović 

Lech i Zürs

St. Anton i Lech - Zürs tvore jedinstvenu skijašku regiju Arlberg. Iako su skijališta fizički odvojena, odnosno nema žičara i staza koje ih povezuju, za cijelu regiju vrijedi ista ski karta.

Lech i Zürs
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 560-600 km
udaljenost od Zagreba 635-715 km
 

Dolazak do St. Antona je jednostavan, po autocesti Innsbruck-Bregenz, ali tada započinje uspon na Arlbergpass, te dalje na Flexenpass, koji se uspinje do nadmorske visine od 1774 metra, i vodi prvo do Zürsa na 1716 metara i spušta se u dolinu do Lecha na 1444 metara nadmorske visine. Stoga je razumljivo da su u slučaju snijega neophodne dobre zimske gume, a nije loše ponijeti i lance.

Iako je vožnja dosta duga, za prave ljubitelje planina, ujedno je i doživljaj, jer vas okružuju planine od kojih jednostavno zastaje dah. Ovisno o odabranoj ruti udaljenost od Rijeke iznosi od 560 do 600 kilometara, a od Zagreba 635 do 715 kilometara.

-.--.-

U sezoni 12/13. cijena dnevne ski karte tijekom niske sezone (07. 01. – 25. 01. '13.) iznosila je 45 eura, a tijekom visoke čak 47 eura. U hrvatskom tjednu ste tako morali izdvojiti 218 eura za 6-odnevnu kartu, a u novogodišnjem terminu 228, što je čak i prihvatljivo s obzirom da vas očekuje 280 kilometara odlično pripremljenih staza i preko 180 kilometara terena za off-piste freeride. Za usporedbu, u HR tjednu na Kronplatzu 6-odnevnu ski kartu biste ove zime platili 207 Eura, a za cijelu Dolomiti superski regiju 223 Eura.

Zürs je manje mjesto na planinskom prijevoju, zapravo hotelsko naselje koje ljeti nema stanovnika, već je kompletno zatvoreno. Ali je zato zimi, zahvaljujući skijašima, itekako živo. Žičare se direktno iz mjesta penju na dvije strane, na Trittkopf (2423 m) i Muggengrat (2450 m).

-.--.-

Staze su odlično uređene, prostrane, duge i uglavnom crvene. Pojedine staze imaju i duže ravne dijelove gdje se potrebno odgurivati. Tako, na primjer, staza broj 10 koja kreće s Muggengrata (s vrha se pruža predivan pogled na stazu, te prema vrhuncima St. Antona), prolazi kroz kanjon između vrhova Flexen Spitze i Hasenfluh, te se dugom ravnicom vraća natrag prema Zürsu.

Na strani Lecha više prevladavaju plave staze, te će i malo slabiji skijaši ovdje imati velik i raznolik izbor staza. Za početnike pak, najljepše staze su na području Oberlecha, sela u kojem nema automobila, pa ako želite potpuni mir, ovo je dobro mjesto za vas.

-.--.-

Ono što vrijedi za cijelo područje Lech-Zürs jest da su staze dobro uređene, široke i relativno duge i naravno ima ih dovoljno da možete bez problema skijati cijeli dan, a da niti jednu stazu niste prešli dva puta.

Što se tiče žičara, na cijelom području Lech-Zürs prevladavaju četvero- i šesterosjedežnice, te gondole novijeg datuma, ali moguće se susresti i s nekoliko malo starijih vučnica i dvosjedežnica.

Staze su tijekom cijelog dana bile u dobrom stanju, ali na kraju dana se na spustu u Lech ipak formiraju poveći hupseri.

Gužve na stazama i žičarama nije bilo, iako je naš posjet, doduše, bio na kraju sezone, kada je općenito manje ljudi. Međutim, ono što je interesantno za spomenuti jest da Lech-Zürs ima specifičnu "politiku" prodaje karata po pitanju gužve na stazi, koja se ne provodi niti u St. Antonu, bez obzira što se radi o istom skijaškom području. Naime, kako bi izbjegli prekomjerne gužve, nakon prodanih 14.000 dnevnih ski karata, blagajne se na cijelom području Lech-Zürs zatvaraju, te je dnevnu kartu nemoguće kupiti, osim ako ne odete na područje St. Antona.

-.--.-

Osim divnih staza, za ljubitelje freeridea, tu su nebrojene padine po kojima se možete spuštati po netaknutom svježem snijegu. Praktički uz svaku stazu moguće je voziti i off-piste, što je idealno i za freeride početnike koji se mogu, ako požele, brzo vratiti na stazu. Uz malo uspona otvaraju se još veće freeride mogućnosti, a za one malo dubljeg džepa nudi se i usluga heliskiinga. Ovom prilikom molimo čitatelje da se bez odgovarajućeg znanja i iskustva i dakako opreme (ABS ruksak, lavinski primopredajnik, lopata, lavinska sonda i prva pomoć) ne upuštaju u zahtjevnije freeride avanture, jer pritom ne ugrožavate samo sebe, već i ostale sudionike na skijalištu.

Inače, na cijelom Arlbergu lako ćete prepoznati učitelje skijanja po tome što svi nose ABS (air bag) lavinske ruksake i najčešće su na širokim freeride skijama, jer ovdje njihov glavni posao nije tek podučavanje skijanja, već vođenje freeride tura. Dobrodošli u freeride Meku, jer ovdje godišnji prosjek snježnih padalina iznosi enormnih 7 metara.

Za ljubitelje freestylea u Lechu se nalazi snowpark uz sjedežnicu Schlegelkopf. Park ima dovoljno različitih jib elemenata i kickera da zadovolji većinu freestyle zaljubljenika, od početnika do eksperata, no pravi profesionalci bi se po pitanju parka trebali ipak preseliti u St. Anton gdje je park puno veći i raznovrsniji.

Novost za sezonu 13/14., ukoliko sve prođe po planu, bit će izgradnja nove, 2 kilometra duge Doppelmayr gondole s 10 kabina, kojom će se Lech-Zürs povezati sa susjednim skijalištem Warth-Schröcken. Time će se dosadašnjih 280 kilometara staza Arlberga povećati na 340 kilometara. Također, karta za Arlberg vrijedit će i za novo područje.

Cijene hrane i pića u restoranima na stazi nešto su više nego u restoranima na, našim krajevima, bližim skijalištima. Pa ćete na primjer za pizzu Margheritu izdvojiti 12,50, za špageti bolognese 13, a za Germknödel sa umakom od vanilije 10 eura. Za Fantu, Colu ili Spezi od pola litre platiti ćete od 4,90 do 6,40 eura, za malo pivo 0,3 od 3,60 do 3,80, a za cappuccino 3,50 eura.

Samo mjesto Lech ima oko 1400 stalnih cjelogodišnjih stanovnika i slovi kao elitno što potvrđuju i neki od najskupljih hotela u regiji. Mjesto je ugodno i mirno, s nekoliko trgovina i kafića s terasama u centru mjesta, ali uglavnom gdje god pogledate vidite natpise "hotel".

Besplatni ski busevi konstantno voze, kako na linijama unutar Lecha i okolnih mjesta, tako i na liniji za St. Anton, tako da vaš "limeni ljubimac" može slobodno odmarati na parkiralištu hotela.

Lech je također dom i glasovitoj trgovini Strolz, poznatoj najviše po pancericama izrađenim po stopalu vlasnika. Pri izradi potrebna su dva dolaska u trgovinu. Recimo, ujutro obavite skeniranje i mjerenje stopala, te ste nakon toga slobodni otići na skijanje dok majstori u radionici izrade vašu pancericu. Popodne možete doći na fitting, odnosno potpuno prilagođavanje pancerica. Već drugi dan možete skijati u vašim novim pancericama koje vam savršeno pristaju. Ukoliko primijetite da ipak nije sve savršeno, možete doći na dodatno besplatno prilagođavanje.

Osim skijanja Lech-Zürs nude mnoge druge sadržaje, kao što su fitness centar, aerobic/dance studio, spa, tenis teren, bowling, penjanje na zatvorenom, 40 kilometara zimskih šetnica, 27 kilometara staza za skijaško trčanje, zimsko golf igralište s tri rupe i slično.

Također, tijekom cijele godine organiziraju se mnogi eventi, a zimi je među najpoznatijima utrka po "bijelom prstenu". "Der Weisse Ring" je ruta dugačka 22 kilometra, započinje na Rüfikopfu iznad Lecha, te vodi preko Schütbodena i Hexenbodena do Zürsa, dalje preko Madlocha do mjesta Zug, pa do Oberlecha i natrag do mjesta Lech. Utrka se obično održava sredinom mjeseca siječnja, a rekord staze drži bivši skijaš Svjetskog kupa Patrick Ortlieb s vremenom 44:35:07.

Što se smještaja tiče, uglavnom je nešto skuplji. Ponuda je stvarno raznovrsna i ako ne pitate za cijenu tu ćete bez problema pronaći hotele koji će udovoljiti svakom vašem hiru i prohtjevu. Tu se svakako pojavljuju vrtoglave cifre za najekskluzivnije hotele, ali kao i svugdje drugdje, moguće je pronaći i smještaj po povoljnijim cijenama. Bitno je samo rano krenuti u potragu i tražiti nešto dalje od centra mjesta ili u manjim okolnim selima.

U svakom slučaju Arlberg vrijedi posjetiti barem jednom u životu i svakako ćete se htjeti nekada i ponovno vratiti.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 209604
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr