SKIJALIŠTA

»

AUSTRIJA

18.09.2013.      

Autor: Željko Ivnik

Napomena: Cijene su važeće za sezonu 12/13.

 

Kreischberg

Budi li vam znatiželju odmak od svakodnevne vreve i galame, protkan noćnim šetnjama uređenim šetalištem, uz mnogobrojne skulpture na koje vam pozornost svraća huk rijeke Mure...

Kreischberg
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 333 km
udaljenost od Zagreba 321 km
 

...ili vas možda veseli štropot koraka uskim uličicama koje obasjava mjesečina dok tražite jedan od malobrojnih otvorenih barova? Ne smeta vas činjenica da klasična suvenirnica gotovo ne postoji, no znatiželju vam pobuđuje priča o slozi lokalnog stanovništva izrazito naklonjenog turistima?

Murau, gradić smješten u zapadnoj Štajerskoj, čiji počeci datiraju u srednjem vijeku, poznat je i kao "pivski grad". Zanimljiv je podatak da svaka obitelj ima vlasnički udio u lokalnom pivskom pogonu, a radišni mještani s neskrivenim ponosom rado će vam ispripovijedati povijest svog mjesta.

Proteklih su desetljeća u "zelenoj pokrajini", kako još nazivaju Štajersku, zbog činjenice da je 61% njezine površine pokriveno šumama, osim vinograda, voćnjaka i pašnjaka osvanuli i golf tereni. Skijalište Kreischberg u blizini Muraua i St. Lorenza nije izuzetak po svojoj posebnosti. Postalo je gotovo pravilo da pozicija u masivu Visokih tura ujedno predstavlja u ljetnom razdoblju "žilu kucavicu" outdoor sportskih aktivnosti.

-.-Željko Ivnik-.-

Streličarstvo, planinarenje, rafting, konjaništvo, nordijsko hodanje samo su neke od tih mogućnosti. Svojevrstan nedostatak, blizinu jednog Obertauerna, Turrachera ili Katschberga, ovo je skijaško središte premostilo višegodišnjim kontinuiranim ulaganjima. Tu poglavito mislimo na nove žičare, proširenje staza te animacijski sadržaj za neskijaše.

Nekoliko je cestovnih mogućnosti za dolazak u Kreischberg. Autoputom preko Villacha, potom kroz Karavanke preko Spittala i Katschberg tunela i naposljetku Tamsweg. Možete odabrati cestu preko Graza te autoput prema Linzu, uz silazak u St. Michaelu prema Judenburgu te uz opciju zaobilaženja cestarina preko Bruck am Mura. Ili autoputom preko Ljubljane, preko Tržića na prijevoj Ljubelj, a potom preko Klagenfurta i St. Veita te Friesacha. Oko donje postaje gondole, smještene na 868 mnv nalazi se parkiralište kapaciteta 1000 vozila. Osim mogućnosti najma ili kupovine opreme, ovdje je i ski depo za osobne stvari.

-.-Željko Ivnik-.-

Od ne tako davne 2005. godine skijalište je s tadašnjih deklariranih 29 km staza "naraslo" na 46 km. Sukladno riječima upravitelja centra, Karla Fussia, uz postojećih 14 skijaških liftova ove je zime u planu puštanje u rad nove gondole kapaciteta 10 osoba. Orijentacija na skijalištu, koje se prostire na dva planinska vrha, zbog dobre označenosti staza, i preglednih putokaza, vrlo je lagana. Najimpozantniji pogled na dolinu nudi vam najviši vrh Rosenkranzhöhe (2.118 m). Kako je to istureniji dio planine gužve na stazama su manje. Ako kojim slučajem neplanirano završite na ovome vrhu, ovisno o stupnju skijaškog (ne)znanja, za silazak prema središnjem dijelu možete birati stazu plavog, crvenog ili crnog indeksa, što je dobrodošla informacija.

-.-Željko Ivnik-.-

Kreischberg svakako zaslužuje epitet obiteljskog skijališta, jer je velika većina staza plave kategorizacije. Svakako treba izdvojiti da kombinacijom plavih staza br. 6, 5, 19 i 2, od najvišeg vrha do međupostaje gondole iz nizine, uživate u predivnom panoramskom pogledu. Staze su široke, i dobro pripremljene, uz mogućnost međusobnog povezivanja. Većinom su sjeverne orijentacije i u potpunosti pokrivene sustavom umjetnog zasnježivanja.

Freeride je dozvoljen prema Rosenkranzhöheu, dok se uz donju postaju gondole nalazi half pipe i rampa za big air. Operativno je u funkciji jedna gondola, i četiri sjedežnice, od kojih jedna brza šesterosjedežnica prometuje na stazi otvorenoj prošle godine, dok ostalo otpada na devet vučnica.

Središnji dio planine prilagođen je i neskijašima. Ovdje zabavu možete pronaći u vidu skakanja na trampolinu, snowtubingu ili možete na dječjem poligonu napraviti prve korake na skijama. U blizini je i staza namijenjena skijaškom trčanju. Čak dvanaest restorana smještenih u neposrednoj blizini stanica žičara na raspolaganju je posjetiteljima.

-.-Željko Ivnik-.-

Ugodno s korisnim može objediniti u restoranu Kreischbergwirt. Germknedle su zaista odliče i stoje 5 € (pola eura jeftinije od većine restorana na planini), dok je WiFi na ovoj lokaciji besplatan. Odličan i obilan bečki odrezak s pomfritom, i umakom od borovnica, po cijeni od 9,5 € nudi Jagaalm u podnožju planine. Količinski, obrok je za dvije osobe.

U odnosu na primjerice obližnji Katschberg, cijene hrane i pića su niže. Pivo od 0,5 l stoji do 3,30 €, kava od 2,20 - 2,80 €, žestoka pića 0,2 dcl oko 2,50 € dok ćete za gazirani sok izdvojiti u prosjeku oko 3,60 €. Salate su dostupne po cijeni od 3,50 – 5,50 €, dječji meniji od 5,50 – 7,50 € koliko u prosjeku stoje i špageti, a gulaši oko 8,50 €.

Cijena dnevnog skipassa za odrasle je 38,00 €, za studente 30,50 € dok je za djecu 21,00 €. Posebno veseli spoznaja da na jednoj od blagajni u podnožju možete besplatno iznajmiti GoPro HD kameru. Ljubazno osoblje prebacit će vam vaše snimljene materijale na neki od medija koje im dostavite. Ukratko, kada udovoljite vlastitoj znatiželji, i očekivanjima mnogih koji odlaze na zvučnija skijaška odredišta, smještena u području Visokih tura, svakako nadopunite svoju abecedu skijaškog (sa)znanja posjetom Kreischbergu.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 21. veljače 2016.   19:52h

    Član od:
    26.10.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Zainteresirao se, isao gledati neki smjestaj....i skoro nista nema.....sve zazeto, a i fine cijene....doduse nisam bas ozbiljno trazio, ali bas mi ok izgleda za djecu, sto je trenutno najbitnije, mrvicu mozda skupo, ali možda nadem nesto ok pa odem na duži vikend.
  • Objavljeno: 21. veljače 2016.   15:30h

    Član od:
    11.11.2011.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb


    Huuu, to je već odlična cijena! Već sam mislio da su Austrijanci ponorili...
  • Objavljeno: 21. veljače 2016.   14:20h

    Član od:
    16.12.2008.

    Mjesto:
    Hrvatska, Čakovec

    ma neeeeee, sve zajedno ovo bilo 8,50€
    gulaš,pecivo i velika piva...ne znam kolko su bile pojedinačne cijene
  • Objavljeno: 21. veljače 2016.   13:30h

    Član od:
    11.11.2011.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb



    Zar zaista 8,50 velika piva ?!! Pola litre ili možda Mass !
    Pa koliko je Gulaschsuppe ili Germknodel ....
  • Objavljeno: 21. veljače 2016.   13:04h

    Član od:
    16.12.2008.

    Mjesto:
    Hrvatska, Čakovec

    Evo friških dojmova...

    Skijalište se reklamira kao "najljepše carving staze" - i staze upravo jesu takve, carving

    široke, savršeno pripremljene i za carvanje od vrha do dna bez da i u jednom trenutku morate povući ručnu ili iole ozbiljnije zarubiti

    to znači da su staze izrazito pitome i blage, svaka crvena ima kraću ili dulju ravnicu, a ni strmina nije bogznašto

    kategorizacija staza nikako nije primjerena - plave su zapravo zelene, crvene su plave, crne su crvene

    spust od srednje stanice gondole do doline je označen kao crni i jedini je zahtjevniji dio na cijelom skijalištu - s time da iako solidnog nagiba svoju težinu dobiva prije svega jer je "betoniran" dok su sve ostale staze bile na prirodnom snijegu

    tokom cijelog dana staze se nisu raspale nigdje i zbilja me iznenadilo kak su ugodne bile pod nogama

    Iako je parking bio krcat, a ujutro smo čekali cca 20min na donjoj stanici gondole, skijalište jako dobro "upije" tu masu skijaša tako cijeli dan po stazama zapravo niti nismo nailazili na gužve te se moglo slobodno uživati bez potrebe da se previše pazi na druge

    Dominiraju Madžari

    od svih lokacija koje sam do sada posjetil, ovo mi se čini kao najbolje skijalište za učiti prvim koracima klince ili općenito početnike, fakat idealno - zato svima koji traže takvo skijalište savjet da zaborave Katschberg, Matrei, Sillian i slično te da dođu ovamo

    S druge strane, ozbiljnijim skijašima koji žele na stazama "raditi" prilikom svakog spusta, Kreischberg baš i nema što za ponuditi - kratki slalom zavoji ovdje tek na ponekoj kraćoj strmini "imaju smisla" - sve ostalo isključivo za guštanje u dugim carving zavojima pri brzinama od 60-70 km/h

    Deklarirano je 46km staza - u 6 sati skijanja uspio sam napraviti 58 km

    Skijalište je jako dobro povezano, kompaktno, s kraja na kraj se može doći u 15-20min uključujući vožnje žičarom

    Što se infrastrukture tiče - 2 gondole (za 6 i nova za 10 osoba) i jedna nova šesterosedežnica
    nekoliko sidra i jedna stara dvosedežnica

    Šteta što staze sa najvišeg vrha (Rosenkranzhöhe 2118m) pokriva samo sidro i ova stara dvosedežnica - tu su najljepše staze, ali onda na vrh putuješ 10 min - ovdje definitivno treba investicija i obnova

    Dolazak je vrlo jednostavan i nakon autoceste cijelo vrijeme nizinom Mure, na dnu hrpa novih smještajnih kapaciteta (Chaleti se prodaju od 160 000 € nadalje), na stazama dovoljno ugostiteljskih objekata (odličan gulaš s pecivom i velikom pivom 8,50€, samoposlužni restoran možda mrvicu premali), ima raznih fun parkova, posebice za boardere (ovdje se održava svjetski kup i svjetsko prvenstvo u boardanju)

    Za jednodnevno skijanje "bez napora uz puno gušta" nama sa sjevera HR odlična lokacija, za roditelje s djecom i početnike preporuka bez obzira odakle dolazite

    [Editirano] 21. veljače 2016. u 13:05h

Prikazano 5 od 5 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 215093
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr