SKIJALIŠTA

»

AUSTRIJA

15.05.2011.      

Autor: Goran Vukelić

Photo i video: Ivan Kašuba

 

Stubai

Snijeg zajamčen do lipnja, 110 km staza i pregršt dodatnih sadržaja osiguravaju dobru zabavu na najvećem austrijskom ledenjačkom skijalištu.

Stubai
Službene stranice: link
Web-cam: 
link
udaljenost od Rijeke 470 km
udaljenost od Zagreba 520 km

Na kraju istoimene doline, 40 km jugozapadno od Innsbrucka, smješten je ledenjak Stubai.

Mjesto vječnog snijega i leda, koje još uvijek ne posustaje pred globalnim zatopljenjem, jamči bijeli pokrivač na stazama sve do lipnja. Upravo zato, a i zbog činjenica da su dani duži i ljepši, ovo je idealna destinacija za aktivan odmor u kasno proljeće.

Službeni prospekti navode brojku od 110 km staza na Stubaiju.

Realno, ta je brojka ipak nešto manja (oko 90 km), no još uvijek dovoljno velika da mu osiguraju titulu najvećeg ledenjačkog skijališta u Austriji.

Staze se spuštaju od 3,200 mnv do 2,300 mnv. Oko 40 km staza plave je markacije, oko 35 km je "crvenih", dok je za najiskusnije rezervirano 10-ak km "crnih" staza. Od zanimljivijih staza treba odmah izdvojiti one označene brojkama 1, 7 i 10. Široke, osunčane i blagog pada idealna su podloga kako za početnike, tako i one koji žele na njima brusiti tehniku.

Pažnju privlače i staze br. 9 i 11. Gotovo su jednako blage kao i plave koje se spuštaju uz njih, a tek zahvaljujući nešto jačem završnom nagibu zaslužile su crvenu markaciju.

Povratak u dolinu nije moguć na skijama, barem ne putem uređenih staza. Skijalište završava na međustanici dvaju kabinskih žičara koje skijaše dižu iz doline među vječan snijeg i led. Inače, treba pohvaliti trud koji se ulaže u pripremu staza, svako su jutro gotovo idealno izglačane.

Glavni su pravci strujanja skijaša na ledenjaku "pokriveni" modernim kabinskim žičarama i natkrivenim sjedežnicama, dok se na periferiji nalaze "sidra". Jednom kad se nađete na skijalištu ski karte možete spremiti u džep budući da na ledenjaku nema kontrolnih terminala na ulazima ski liftova.

-.-Ivan Kašuba-.-

Na predjelu Gamsgarten na 2,620 mnv nalazi se "srce" cijelog skijališta.

Tu su dva restorana s velikim terasama, jedna od dvije Intersportove prodavaonice i servisa na skijalištu, ski škola, dječji vrtić na snijegu i u zatvorenom, ski depo, ledena stijena za penjanje, snowtubing staza…

Iznad Gamsgartena je i odličan snow park s postavljenom ski cross stazom te svim ostalim elementima koji jamče vratolomije u zraku. Pažnju privlače i postavljena natjecateljska staza te staza s mjerenjem brzine, obje otvorene za posjetitelje.

Najmlađi će uživati u dječjem vrtiću na snijegu gdje su umjesto vučnica postavljeni pomični tepisi natkriveni prozirnim tendama kako bi mališani ostali zaštićeni od eventualnog vjetra ili padalina. A da se pri organiziranju skijališta mislilo na svačije interese svjedoči i 17 km markiranih spusteva za offpiste skijanje od kojih jedan vodi i do same doline kao i 4,5 km staza za skijaško trčanje, a nekima će biti zanimljiv i umjetni ledenjak za penjanje (ice climbing).

Jedna od zanimljivosti, koja svakako ide u prilog posjetiocima skijališta, je i besplatan Internet na vrhu Eisgrat (2.900 mnv), gdje se ujedno nalazi i velika sunčana terasa s restoranom i Intersport trgovinom.

-.-Ivan Kašuba-.-
 Tko traži više od skijanja, dolina Stubaija ponudit će mu u proljeće mogućnost bicikliranja, planinarenja, jahanja ili jednostavnog lješkarenja na nekoj zelenoj livadi uz jedan od brojnih bistrih gorskih brzaca.

Kroz cijelu se dolinu protežu tipična pitoreskna austrijska mjestašca (Schönberg, Mieders, Fulpmes, Neustift…) u kojima je lako pronaći smještaj za svačiji ukus i džep kao obaviti kupnju ili servis sportske opreme. Cijene traženijih artikala na skijalištu su sljedeće: voda 2 eura, pivo 3,50 eura, glavno jelo oko 7 eura, salata 2-4 eura, germknödel 5 eura, kava 2 eura.

-.-Ivan Kašuba-.-
 Put od Rijeke do doline Stubaija, dug oko 470 km, vodi autocestom od Trsta preko Pordenona do Belluna. Dalje treba nastaviti običnom cestom preko Cortine d'Ampezzo i Brunica do autoceste koja vodi preko graničnog prijelaza Brenner u Austriju. Prije Innsbrucka treba skrenuti u dolinu Stubaija (izlaz br. 10). Iz Zagreba, preko Ljubljane, Villacha i Lienza put vodi do Brunica pa dalje kako je već opisano, ukupno 520 km. Više informacija o putovanju kroz Italiju i Austriju potražite ovdje.

"Kraljevstvo snijega", reklamni slogan skijališta, ne izražava dovoljno bogatu i zaokruženu ponudu ove doline.

Osim odličnog proljetnog skijanja i predivnog pogleda na okolne snježne vrhunce, te garantirano zasniježenje od listopada do lipnja, Stubai nudi cijelu listu aktivnosti za ugodno proveden odmor među njegovim zeleno-bijelim njedrima. Preporuka: Svakako posjetiti!

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 246827
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr