SKIJALIŠTA

»

AUSTRIJA

16.03.2015.      

Autor: Željko Ivnik

Foto/video: Željko Ivnik

 

Bad Kleinkirchheim

Bad Kleinkirchheim - reklamira se krilaticom "s pista u terme, a nije rijetkost da se upravo ovo skijalište spominje u kontekstu zastarjelih žičara, izostanka gradskih šetnica, bez mogućnosti shopinga, a navodno ste pri tome lišeni i noćnog života.

Bad Kleinkirchheim
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 239 km
udaljenost od Zagreba 268 km

Ako iz temelja postavimo stvari na način da su skijanje i odmor na prvome mjestu, onda najbitnije pitanje nije - želite li ovdje skijati/bordati već - kada!? Pregršt je razloga koji govore tome u prilog.

Promotivni mehanizmi

Lokalna turistička zajednica zadnjih godina mnogim pogodnostima razbija mit o Bad Kleinkirchheimu/St.Oswaldu kao o mondenom zimovalištu nedostupnom običnom „puku“, navedimo tek neke od njih. U pravilu, početkom sezone prosinačka rezervacija smještaja u duljini od 3 do 7 dana (na razini PP) osigurat će vam besplatnu ski kartu. U sezoni 2014/15, osim besplatnog skijanja, gosti su na poklon dobivali i par Head skija.

Pod nazivom Family Euro, skriva se savršena zimska kombinacija za obitelji s djecom starosti do 12 godina. Kupnjom 6-dnevne ski karte za odrasle, djeca će skijati za 1€ dnevno ili im dječju kartu možete zamijeniti za besplatan najam i servis skija odnosno borda. Trajanje ovog promotivnog razdoblja u pravilu se proteže od prosinca do kraja veljače. Naravno, za konkretne akcije treba pratiti aktualnu ponudu. Ovo je samo primjer. 




SKI SPA Weeks vezani su uz zadnji mjesec sezone (ožujak-travanj). Noćenjem u jednom od partnerskih hotela, ostvarujete pravo na besplatnu dnevni ski kartu i 50% popusta na cijenu ulaznice za dva termalna kupališta.

Termalna kupališta

Dva termalna kupališta Thermal Römerbad i St. Kathrein smještena uz staze, osim bitne opravdane uloge promotivnih aduta regije, upotpunit će vaš aktivan odmor ili vas jednostavno razmaziti svojim SPA/Wellness sučeljem. Tijekom razdoblja SKI Wellness Weeks, na bazi trodnevne ski karte imate 20% popusta na ulaznicu za terme, odnosno tijekom cijele sezone svoju višednevnu ski kartu ako tako odlučite, umjesto za odlazak na planinu možete koristiti za posjet termama.

-.--.-

Geografija

Bad Kleinkirchheim/St.Oswald smješteni su u koruškom masivu Nockbergen, najjužnijoj austrijskoj pokrajini u središtu alpsko-jadranskog prostora kojeg krase čak 93 planinska vrha viša od 3.000 mnv. Upravo taj svojevrsni alpski greben slabi vremenske fronte koje donose slabo vrijeme sa zapada. To u prijevodu znači da su Bad/St.Oswald u umjerenom klimatskom pojasu s pregršt sunčanih sati u godini i ne preoštrim zimama, ali s izdašnim snježnim padalinama koje mogu zahvaliti utjecaju jadranske ciklone.

Bad je smješten na 1.087 mnv, a St.Oswald na 1.319 mnv i zajedno čine jednu skijašku cjelinu. Staze se protežu na dva sjeverno orijentirana vrha - Kaiserburg (2.055 m) i Strohsack (1.904 m) iznad Bada, do krajnje istočnog Brunnacha (1.908 m) iznad St. Oswalda.

Orijentacija

Riječ je o dvije naizgled razvedene cjeline  povezane besplatnim skijaškim autobusom koji prometuje svakih 15 minuta u razdoblju od 9 do 18 sati. Središnja točka spajanja žicom jest dvosjedežnica Sonnwiesenbahn prema istočnoj strani, ili tanjurić prema sjevernoj, koji vodi na četverosjedežnicu Maibrunnbahn. Zvuči kompliciranije nego što to uistinu jest u praksi, zbog jasnih markacija koje vas navode u željenom smjeru.

-.--.-

Što ako ste neskijaš?

Bez brige, postoje brojne alternative aktivnosti zahvaljujući kojima ćete Bad/St.Oswald napustiti napunjenih baterija. Noćno/dnevno sanjkanje, klizanje, krpljanje, vožnje saonicama, posjet termama - neke su od njih.

Za ovisnike o statističkim podacima

Skijalište ima deklariranih 103 km staza, što je mišljenja smo ipak malo "prenapuhana" brojka, koja u konačnici nimalo ne umanjuje doživljaj planine. U funkciji je 25 ski liftova, a gužvi u pravilu nema.  Za rani start sezone početkom prosinca i završetak u travnju u slučaju izostanka snježnih oborina, brine čak 800 snježnih topova. Skijalište broji 23 ugostiteljska objekta, izvornih drvenih koliba raštrkanih po planini kao i mogućnost okrijepe na svim donjim postajama žičare. Što se tiče smještaja, na raspolaganju vam je gotovo 7.300 kreveta u hotelima, apartmanskim naseljima ili privatnom smještaju. Ako niste vični zimskim sportovima, s punim se povjerenjem možete obratiti u jednu od četiri škole skijanja. Djelatnici su profesionalni i ljubazni, a jezičnih barijera nema zahvaljujući prisutnosti instruktorima s "naših" prostora.

-.--.-

Glavna polazišta / besplatna WiFi mreža

Četiri ulazna koridora tj. glavne postaje s mnoštvom parkirnog prostora, uvode vas u planinu – gondola Kaiserburgbahn, četverosjedežnica Maibrunnbahn, vremešna retro gondola Nockalmbahn i gondola Brunnach. Treba istaknuti da na svakoj od ovih postaja imate mogućnost servisa i najma opreme koju vraćate na bilo kojoj od njih. Obratite pozornost da je najam opreme predefiniran aplikacijskim procesom kojeg ispunjavate i printate na licu mjesta i tek tada odlazite do djelatnika servisa. Oko glavnih stanica na raspolaganju vam je besplatna WiFi mreža.

Staze

S obzirom da nije svejedno preko koje ćete glavne postaje pristupiti planini, donosimo vam podjelu ovisno o vašem stupnju skijaškog znanja, vremenu koje imate na raspolaganju ili rekreacijskim prohtjevima.

-.--.-

A) Maibrunnbahn četverosjedežnica / Kaiserburgbahn gondola
(Srednji/napredni rekreativci, off pista, turno skijanje, krpljanje, korištenje termi, sanjkanje)

Maibrunn 1760 m
Bez ikakvih dvojbi, ako ste dobro nabrusili rubnike te izgarate od nestrpljenja da "okusite" snijeg dok ste svježi u nogama, pravac do ovog vrha preko četverosjedežnice Maibrunnbahn. Ovo je ujedno glavni pristupni pravac za turno skijanje odnosno planinarenje na snježnim krpljama dalje prema Feldpannalmu u sklopu organiziranih tura s vodičem, koju dogovarate s turističkim uredom. Kratka vožnja sidrom odbacit će vas dalje na Strohsack 1.904 m. Sugeriramo vam warm up run do polovine crvene staze br. 7 i ukrcaj na dvosjedežnicu Strohsackbahnn koja vas ponovno vraća na početnu točku.

Od prvog trenutka ukrcaja na žicu, upravo ovdje želite i biti jer je riječ o blizini startnog mjesta utrke ženskog spusta i superveleslaloma Svjetskog skijaškog kupa, koji se ovdje održavaju svake tri godine. Crne staze br. 8A i 8 nose naziv po Franzu Klammeru, austrijskoj sportskoj ikoni brzih disciplina te bivšem olimpijskom i svjetskom prvaku u spustu. Klammer, ne samo da je aktivan promotor ovog skijališta već tijekom sezone u nekoliko navrata možete s njim osobno skijati. Dakako, nadoplatom u sklopu organiziranih grupa, rano ujutro prije otvaranja staza.

Crna staza 8A - Klammerstich, duljine 700 m i visinske razlike 200 m, uređuje se isključivo za Svjetski kup, dok je ostatak sezone zatvorena. Očekivano, bila bi prava šteta da malo ne "zaobiđete" pravila. Svojim vertikalnim padom ekspresno će vam podići razinu adrenalina. Ako izravno produžite i ostanete na crnoj stazi 8 - Franz Klammer World Cup Run, do gondole Kaiserburgbahn ostvarit ćete vožnju duljine 4.100 m uz visinsku razliku od 1.000  m. Riječ je o šumovitoj sjevernoj strani planine, stoga pripazite na difuzno svjetlo i tvrdu podlogu. Ljubitelji skijanja van staza, zasigurno će se zadržati uz 8-icu, off piste vožnja ovdje je preporučena.

Rekreativnu notu i alternativu ovog sektora imate u preglednoj crvenoj stazi br.11 (Maibrunnabfahrt), duljine 3600 m, kojom od vrha stižete do početne stanice sjedežnice. To je double win situacija za obitelji čija se djeca nalaze u jednoj od četiri škole skijanja s obzirom da su im ovdje glavni polazni poligoni, sve vam je dakle na oku. Spomenimo da se prelaskom ceste možete uputiti u terme St. Kathrein. Međutim, ako želite za uspomenu imati efektne fotografije s kadrom bazena tik do staze, onda su vam prvi odabir Thermal Römerbad.

Kao nedostatak ovog sektora naveli bismo četverosjedežnicu koja nema zaštitnog pokrova protiv lošeg vremena, a vožnja do Maibrunna može potrajati 15 minuta.

-.--.-

Kaiserburg 2055 m
Do najvišeg vrha planine, vodi vas petnaestominutna vožnja gondolom Kaiserburgbahn. Ovisno o vašem vremenu dolaska, ovdje biste se eventualno mogli suočiti sa gužvom na njenoj početnoj stanici. Po defaultu, velika većina upravo ovu postaju koristi kao glavno polazište zbog najvećeg parking prostora, sanjkališta, neposredne blizine termi Römerbad te ugostiteljskih objekata u podnožju odnosno prvoj uzvisini do koje možete komotno dopješačiti.

Bez daljnjeg, pogled s vrha ovdje je impresivan, kao i spust do doline od gotovo 6 km crvenom stazom br. 1 (Kaiserburgabfahrt).  Svoju "nabrijanu" crvenu kategorizaciju realno ona opravdava u 2/3 svoje duljine. Odlično će vam poslužiti kao orijentir ako skijate u društvu koje je sklono razdvajanju, jer se kod međustanice gondole koju ne možete promašiti, nalazi nekoliko ugostiteljskih objekata - idealan meeting point. Objektivno, ovdje se nećete previše zadržavati na crnim stazama 3 i 4 ako imate u vidu blagodati susjednog crnog Klammera( 8/8A), ali na sunčalištu crvene petice i dvojke, zasigurno da. No, pravi adut ovog dijela jest staza br. 6 FIS K70, powder ljepotica od isključivo prirodnog snijega koji se ne uređuje. Prvu četvrtinu staze krasi glečerska širina uz prekrasan pogled na okolne masive, a unutarnji mir i ushit donosi vam preostali spust pod okriljem šume bez mogućnosti da pogriješite skretanje prema gondoli. Ovo je raj za turno i skijanje izvan pista.

B) Nockalmbahn / Brunnach gondola
(Početnici/srednji rekreativci, borderi, off pista, turno skijanje, krpljanje)

Wiesernock 1968 m
Obitelji s malom djecom ili oni manje vješti neka ne dvoje niti sekunde. Ukrcajte se na Nockalmbahn gondolu koja unatoč svojim punoljetnim godinama ima  starinski šarm kao primjerice gondola na Goldecku, i uputite se na Wiesernock. Na ovom dijelu planine, osjećat ćete se sigurno i bezbrižno. Zapravo kad bolje razmislimo pripazite da se ne uspavate okupani suncem dok bezbrižno švrljate uokolo pogledom ili opuštajući se u termo kabini sa infracrvenim zrakama koja se nalazi na tom dijelu (u nju ulazite provlačenjem ski karte). Točnije nalaze se dvije, jedna uz stazu br. 15 u kojoj se naplaćuje masaža i ona ranije spomenuta.

Tehniku možete usavršavati na plavim stazama br. 15 i 18 koje se nadovezuju na svojevrsnom platou, bez spuštanja u podnožje. Natjecateljski duh vašeg društva, zasigurno će pobuditi uz stazu br. 15,  postavljena veleslalom staza sa mjerenjem vremena ili fun park u neposrednoj blizini.  Ako vam dosadi sunčanje i čavrljanje u jednom od na tom dijelu četiri ugostiteljska objekata, čeka vas plava staza br. 17 (Priedrofabfahrt). Tek 600 metara visinske razlike na njenih gotovo 7 km duljine, ide vam na nogu savršeno. Vodite jedino računa da je ta strana planine od jutra eksponirana prema suncu pa je preporuka da maratonske spusteve odradite tijekom prijepodneva. Svakako treba izdvojiti crvenu stazu br. 16 i prekrasno panoramsko sunčalište na njenom središnjem dijelu.

-.--.-

Ako niste obavezni vratiti se u dolinu, onda niti nemojte. Ugostiteljski objekt Eve's Alpe poznat po burgeru Gang Bang koji stoji 10,90 €, a  smješten uz početak staze br. 15, daje vam mogućnost noćenja u jednoj lijepo uređenoj dvokrevetnoj odnosno osmerokrevetnoj sobi na katu za 35 € po osobi.

Brunnach 1908 m
Iz St. Oswalda na 1319 m do vrha Brunnach koji je polazište hodačkih tura na snježnim krpljama, stići ćete u roku od 5 minuta. Ovaj dio planine u manjoj je mjeri u svom podnožju podređen ski školama, a u većoj svima koji žele dodatno poraditi na svojim skijaškim tehnikama. Crvene staze br. 26 i 27 oduševiti će vas svojom širinom, prelomnicama, preglednošću i pripremom.  Srednje dug ili dug carve zavoj uz puštanje borda ili skije, ovdje pričinjava čisto zadovoljstvo.

Zaključak:
Bad Kleinkirchheim/St.Oswald je mjesto gdje želite doći na više dana ako vam je namjera ohladiti glavu i smiriti živce. Apres Ski baš kao i noćni život postoje, ali oni ovdje nisu atmosferni okidač. Sve je podređeno zbivanjima na snijegu i vezano uz prirodu, bilo zimi ili ljeti. Koristite li apartmanski smještaj od velike će vam koristi biti informacija da su ovdje prisutni trgovački lanci Billa, Spar te Hofer u obližnjem Radentheinu. Cijene većine artikala bitno su niže nego u Hrvatskoj stoga slobodno zaboravite „trgovačke rezerve“ iz prtljažnika ako ih imate namjeru vući sa sobom. Cijene pića i hrane u ugostiteljskim objektima na skijalištu i samom mjestu, očekivano su visoke baš kao i dnevni ski pass koji stoji 44 € za odrasle, odnosno 35€ za mladež do 16 i 22€ za djecu do 12 godina. Stoga vam sugeriramo da se po tom pitanju dodatno angažirate i budete slobodni kontaktirati turistički ured (info@badkleinkirchheim.at) zbog brojnih pogodnosti koje nude gostima. Preporučujemo posjet termalnim kupalištima s naglaskom na Thermal Römerbad, ne zbog 13 sauna koje se protežu na tri etaže već zbog vanjskog bazena s kojeg vam noću puca pogled na osvijetljenu stazu Kaiserburgabfahrt i jedinstven doživljaj dnevnog gušta kad iz pancerica uskočite ravno u termalnu vodu.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 256256
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr