MAGAZIN

»

ZANIMLJIVOSTI

14.11.2013.      

Autor: Goran Vukelić 

Austrijanci otkrili "snowfarming"

Čuvanje snijega preko ljeta recept je za ranije otvaranje skijaške sezone.

Sezona skijaškog trčanja u okolici Ramsaua je ove godine počela ranije. Marljivi turistički djelatnici su već početkom studenog zasniježili nekoliko staza za entuzijaste i sportaše. Otkud Austrijancima snijeg u dolini tako rano?

Jednostavno, sačuvali su snijeg od prošle zime. Tijekom siječnja i veljače su snježnim topovima proizveli oko 5.000 kubičnih metara snijega, prekrili ga specijalnim prekrivačima i debelim slojem drvene sječke te nestrpljivo čekali preko ljeta.

Kada su maknuli pokrov dočekalo ih je oko 80% zimus proizvedenog snijega, dovoljno da zasniježe staze za skijaško trčanje. "Snijeg se mora proizvoditi na vrlo niskim temperaturama tako da nema vode u njemu kad se spremi. Na taj ga se način više sačuva tokom ljeta", otkriva Elias Walser iz tamošnjeg turističkog ureda.

Walser ističe i ekološku notu projekta kojeg su nazvali "snowfarming". Budući da se snijeg radio početkom godine kada su temperature bile niske , manje je energije utrošeno za rad snježne artiljerije te je manje kemikalija uporabljeno. Da se, recimo, isti volumen snijega sada pokušao napraviti, snježni bi topovi morali raditi tri puta dulje.

Ovo nije prvi ovakav pokušaj čuvanja snijega preko ljeta, sličnih ideja je bilo i u samoj Austriji za potrebe promotivnih evenata početkom skijaške sezone. Norvežani su pak prošle godine zahvaljujući "lanjskom" snijegu već krajem rujna otvorili stazu na svojem skijalištu Trysil.

 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 268061
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr