SKIJALIŠTA

»

AUSTRIJA

21.12.2015.      

Autor: Ivan Kašuba

Foto i video: Ivan Kašuba, Davor Ivaniš
Napomena: Cijene su važeće za sezonu 2015/16.

 

Ischgl - Samnaun

Partijanerima, bogatim Rusima i ljubiteljima vrhunskih skijališta ovo je stalna destinacija. Skijaška meka Austrije u svakom pogledu. Skijalište koje će rijetko koju želju ostaviti ne ispunjenom.

Ischgl - Samnaun
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 578 km
udaljenost od Zagreba 692 km
 

Puno se puta ovo skijalište spominjalo po medijima. Pisalo se o nepreglednom skijaškom prostranstvu koji se prostire između dvije države, a u isto vrijeme već oko podneva postaje zimski centar zabave za svačije uši. Ischgl-Samnaun skijaški je centar u zapadnom Tirolu čije se skijaške staze nalaze na području dvije države, Austrije i Švicarske, a glavni rubovi cijeloga kompleksa čine dva mala alpska mjestašca iz samoga naziva skijališta.

-.--.-

Austrijski Ischgl smjestio se u prekrasnoj dolini Paznaun na 1.400 metara nad morem, i k tome okružen visokim planinama koje stvaraju prekrasnu alpsku kulisu. Većina skijaških staza, kao i cjelokupni kapacitet skijališta, nisu vidljivi iz doline, nego počinju tek gore, više na planini, iznad 2.000 metara nadmorske visine.

-.--.-

Švicarski Samnaun (1.850 mnv), smješten na kraju Engadin doline (centar ove doline je St. Moritz, nap.a.), pitomo je alpsko mjesto na drugoj strani skijališta. Iako dio velikog skijaškog kompleksa, Samnaun je raj za ljubitelje shoppinga. Naime, cijelo mjesto se nalazi u zoni bez poreza, a još uz to trgovci su ponegdje spremni i na cjenkanje, što na kraju rezultira velikim izborom počevši od parfema i pića, pa sve do poznatih marki i luksuznih satova s jako primamljivim cijenama. Rolex, Breitling, Longines i ostale skupe mehaničke rukotvorine, ovdje su u svojoj domovini, pa ih se može kupiti gdje god poželite, a reklame su čak postavljene i na benzinskoj postaji. Cijene goriva ovdje su također oslobođene poreza.

Put do Ischgla iz Zagreba i Rijeke najbezbolniji i najudobniji je ako krenete dionicom preko Ljubljane, Karavanki, pa Tauern autoputom preko Salzburga, uđete u Njemačku, zatim se kod Rosenheima odvajate na Inntal i put Innsbrucka. Od Innsbrucka do Ischgla ima 90-ak kilometara što sve zajedno iznosi ne malih 690 kilometara, od čega je 600 km autoceste. Samnaunu pristupiti se lako može ako se na čvoru Oberinntal odvojite za St. Christina i Nauders, te zatim kod mjesta Hoch planinskom cestom vozite do skijališta.

Parking je moguć na tri mjesta, dva u Ischglu ispod gondola A2 i A3, te jedan u Samnaunu ispod gondola L1 i L2. Nepisano pravilo pokazalo je da ljudi s osobnim automobilima preferiraju više Ischgl kao parking, dok busevi većinom idu u Samnaun. Ukoliko ste krenuli put spomenutih gondola u Ischglu, imajte na umu da je nemoguće parkirati tik uz njih. Umjesto toag morat ćete pronaći svoje mjesto najbliže 100-tinjak metara unaokolo, jer gondole kreću gotovo iz samog naseljenog dijela mjesta.

-.--.-

Radi lakše orijentacije po ovako velikom skijalištu, dobro je znati nekoliko informacija. Kao glavno središte cjelokupnog kompleksa smatra se plato Idalp, koji se nalazi na 2.320 metara (na austrijskoj strani). Ovdje se održavaju i nalaze svi koncerti, manifestacije, glavne škole skijanja, poligoni, snow park, te se također vrlo lako može odskijati na švicarsku stranu ili se spustiti u dolinu.

Orijentacijski centar na švicarskoj strani je takozvani Alp Trida Sattel vrh na 2.488 metara. Istovremeno, to je i gornja stanica gondola koja vozi iz Samnauna. Ovdje se nalazi veliki panoramski restoran kao i prva pomoć, a od njega vodi također vodi spust u dolinu Engadin ili pak na austrijsku stranu prema Idalpu.

-.--.-

Još jedan vrh može biti od velike pomoći prilikom orijentacije. On je ujedno i najviši vrh skijališta (2.864 mnv), a zove se Palinkopf i nalazi se još u Austriji, nedaleko od Idalpa. S njega, složili bi se mnogi, puca jedan od najljepših pogleda u Alpama. Krajnji, najistureniji dio kompleksa, 2.812 metara visok je vrh Piz Val Gronda s velikom novom gondolom.

Staze se, kako je već spomenuto, nalaze dosta visoko, gdje je vegetacija vrlo rijetka ili je gotovo uopće nema. Samim time Ischgl je prekrasan za vrijeme lijepog vremena, ali isto toliko zna biti surov za lošeg vremena, uz nerijetke snježne mećave i hladne vjetrove kada je orijentacija uvelike otežana, pa se često događa da je gotovo pola skijališta zatvoreno zbog novonastalih vremenskih neprilika. Isto tako za vrijeme velikih snjegova, zatvaraju se poneke staze kao prevencija u slučaju lavine.

Skijalište broji 238 kilometara skijaških staza, od čega je 39 kilometara deklarirano plavom oznakom, zatim 150 kilometara crvenom, dok na crne otpada 34 km. Ischgl predstavlja jednu od top destinacija za freeride, a sukladno tome skijalište nudi i 15 kilometara takvih ruta. Staze su izuzetno široke i duge.

-.--.-

Ljubitelji "kilometara" neka imaju na umu da je moguće cijeli dan skijati (bez da ponavljate staze) i da ne uspijete proći čitavo skijalište. Staze po našoj ocijeni nisu prestrme, izuzev nekoliko crnih koje nude respektabilniji pad, dok su plave staze toliko savršeno napravljene da imate osjećaj da bi po njima mogli skijati i zatvorenih očiju. Ukupno ima čak 11 crnih staza, od kojih je najstrmija, s čak 70% nagiba, ona s oznakom 14a.

Snijega ovdje ima, usudili bismo se reći, gotovo uvijek na bacanje. Visina i položaj skijališta zaslužni su za velike količine oborina, a u slučaju da nešto zakaže tu je čak 1.100 topova koji su svake sekunde spremni za rad.

Oko žičara ne treba puno govoriti jer su u odličnom stanju, te sama spoznaja da je protok skijaša po satu ovdje oko 93.000 skijaša, govori dovoljno o tome koliko je infrastruktura ovdje jaka. Po skijalištu su u radu većinom sjedežnice, brze i s kupolom, a gondola ima nekoliko i izuzetno su velikog kapaciteta.

Restorana ima također u izobilju. Na glavnim djelovima skijališta vrlo su veliki, dok je na periferiji moguće pronaći i rustikalne brdske kućice s jako ukusnom hranom. Usluga u njima i nije odviše jeftina, a i razlike između Švicarske i Austrije na računu su uočljive.

-.--.-

Tako, primjera radi, klasična bečka šnicla s dodatkom u Ischglu košta 15,50 eura, obična voda 2,20, a veliko pivo 5,20 eura. U Samnaunu za jednu pizzu platit ćete u prosjeku između 14,50 i 18,50 CHF, a užitak zvan dvije kave & dva mala kolača stajat će vas 12,90 CHF.

-.--.-

Po pitanju smještaja Samnaun je isto tako skuplji od Ischgla, ali je i manji, pa za izbor se nudi samo ono što je većinom skupo, a i veliki dio smještajnog kapaciteta su otmjeni hoteli. Noćenje u Ischglu ipak je nešto cjenovno prihvatljivije, a ako se udaljite malo od njega, mogu se, ovisno o sezoni, pronaći jako povoljni apartmani.

Dodatnih sadržaja ovdje nikada ne dostaje. Samanun ima status mirnog mjesta, gdje je život usporeniji, uživa se jako puno i to je vidljivo na svakom koraku. Tijekom dana, prekrasna staza broj 80, znakovitog imena "Duttyfree Run" u dužini od 8 kilometara, vodi vas iz Ischgla s vrha Palinkopf prema Samnaunu.

Skijama se može proći kroz cijelo mjesto, pa takva kupovina samim time dobiva posebnu čar. Kako je ovo bescarinska zona, pri kupovini valja obratiti pažnju kako račun ne smije prelaziti određenu svotu eura po osobi, u protivnome potrebno je platiti carinu. Iako klasične granice nema, šverc ovdje može itekako biti skup.

Naime, na nekim vrhovima žičara koje prevoze iz Švicarske za Austriju, nalaze se carine i carinici na skijama obučeni u civil, koji vas lako mogu zaustaviti i prekontrolirati ruksak, džepove ili pak ručni zglob. Za ne prijavljivanje poreza, kazne su izuzetno visoke, pa treba biti oprezan. Za one najupornije, nije na odmet potražiti savjet u klub švercera koji postoji naravno u Ischglu.


Ischgl s druge strane, centar je zabave, tuluma i noćnog života. Apres ski počinje već na samome brdu te se spušta kako dan odmiče sve više prema centru. Središte mjesta tada je krcato mladima. Posvuda su diskoteke s raznim repertoarom, od elektronske, preko domaće glazbe, pa sve do rocka i popa. Isto tako, valja imati na umu da je ponekad gotovo nemoguće ući u diskoteke zbog prevelike gužve.

-.--.-

Cijena šestodnevnog skijaškog užitka košta 273,50 eura, no ako posjedujete kartu za goste koja se dobiva pri uplati smještaja, tada se cijena umanjuje na 233 eura i uključuje susjedna skijališta Kappl, Galtür i See. Dnevna karta košta 51 euro u visokoj sezoni i to za cijelu regiju. Djeca ovdje u pratnji odrasle osobe, do osme godine života, imaju besplatnu skijašku kartu.

-.--.-

Od ostalih sadržaja ponuda je šarolika, ovisno o željama i mogućnostima gosta, pa tako osim standardne škole skijanja, sankanja i skijaškog hodanja, moguće je čak i uzeti vodiča za freeride što je ovdje izrazito popularno. Sve želje koje skijaš poželi u Ischglu mogu biti ostvarene, na skijašu ostaje samo jedno: "Relax If You Can" što je ujedno i moto ovog prekrasnog skijališta u Tirolu.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 21. prosinca 2015.   13:58h

    Član od:
    26.10.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Meni Ischgl bio najbolje skijanje ikad. Obližnji St. Anton je realno puno bolji, ali tjedan dana je u Ischglu padao snijeg, koji je bio extremno suh, i tolikim intezitetom da dok bi se vratio zicom gore tragova od prijasnje runde vise nije bilo. Naravno na stazi nikoga. Cak smo nasli spavanje za neke smiješne novce par km od Ischgla. Palo je sveukupno 2-3 metra snijega na vec dobru podlogu.

Prikazano 1 od 1 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 187697
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr