SKIJALIŠTA

»

AUSTRIJA

16.02.2011.      

Autor: Željko Ivnik

Photo i video: Željko Ivnik

 

Sillian - Hochpustertaler

Mjesto Sillian u istočnom Tirolu na prvi je pogled tek jedno mjesto u nizu kroz koje ćete proći na putu prema Dolomitima. No, isplati se zaustaviti.

Sillian - Hochpustertaler
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 350 km
udaljenost od Zagreba 380 km

Putnici iz sjevernog dijela Hrvatske koristit će cestovni pravac preko Ljubljane i Karavanki do Lienza i time prevaliti put od 380 km. Svi oni koji kreću, primjerice, iz Rijeke odabrat će pravac preko Cortine ili Sappade te potom Sesta i pritom prevaliti udaljenost od 350 km.

Iako je uvriježeno  spominjanje imena Sillian, kao naziva skijališta iznad samog mjesta, ispravan je ipak naziv  Sillian - Hochpustertaler. Toj generalizaciji imena uvelike doprinosi činjenica da se početna stanica glavne kabinske žičare nalazi tik uz glavnu prometnicu. Dva velika parkinga omogućuju vam izlazak iz vozila direktno na "žicu" ili možda direktno na apres ski zabavu u okrugljaku, neposredno uz sam objekt žičare.

Alternativa pristupu planini, treba i to reći,  je preko sela Ausservillgraten, smještenog na 1.287 mnv i udaljenog oko 6 km od Silliana, a time ujedno i glavne magistralne prometnice.

 

-.-Željko Ivnik-.-


Put kabinskom žičarom "Thurntaler I" do međustanice traje približno 8 minuta, odnosno sveukupno 13-ak ako produžite do Gadeina, početne stanice skijalište. Ovdje su na raspolaganju dječja vučnica za one najmlađe i staza duljine 50 m te sidro, kojim dolazite do sredine široke plave staze br. 3.

Četverosjedežnica "Gadein" nudi vam interesantnu opciju spajanja nekoliko staza, što vas svakako neće ostaviti ravnodušnima.  S vrha se do gornje postaje kabinske žičare možete spustiti već ranije spomenutom širokom plavom stazom br. 3. Ako niste vješti na skijama ili bordu ne morate se previše brinuti, jer početni dio staze, kategoriziran crvenom bojom, nije konfiguracijski težak.

 

-.-Željko Ivnik-.-


S obzirom da ova pozicija na visini većoj od 2.000 m, kao uostalom i većina staza, treba voditi računa da je podloga tvrda i mjestimično ledena. Drugim riječima, neka skije tj. rubnici budu dobro nabrušeni.

Crna staza br. 8 objektivno nije prezahtjevna, dok istinsku satisfakciju nudi spajanje crvene i crne staze br. 1, odnosno 1a koje omogućuju opciju silaska u dolinu (11 km) ili pak do međustanice kabinske žičare. Crvena staza br. 2 ključna je za bordere, jer ih vodi do snowparka. Do međustanice je pak moguće doskijati i kroz šumu, tj. plavom stazom.

 

-.-Željko Ivnik-.-


Restoran Gadein, prvi koji ćete ugledati dolaskom na planinu, osim dovoljno velike terase i apres ski kutka (pogled na dječju stazu), nudi i sustav samoposluživanja te solidnu ponudu hladnog i toplog buffeta. Salate stoje od 4 eura na više,  za gulaše ćete izdvojiti oko 5 eura, dok su tjestenine i kobasice, ovisno o prilozima, u cjenovnom rangu između 6 i 8 eura. Ako volite zasjesti na "rundanju", restoran raspolaže dugim drvenim šankom. Popularne "žestice", tipa Jägermeister i Viljamovka, moguće je konzumirati po cijeni od 2,30 odnosno 2,70 eura, pive su u rasponu od 2,5  do 3,5 eura, a kuhano vino 3,40 eura.  Okrenete li se od šanka prema dnu stepenica, na zidu imate nekoliko slobodnih strujnih utičnica, što je dobrodošla informacija ako poželite napuniti baterije vaših mobilnih uređaja ili fotoaparata.

 

-.-Željko Ivnik-.-


Na vrh Thurntaler (2.407 mnv)  posjetitelje skijališta prevozi nova šesterosjedežnica s grijanim sjedalima, u čijem se podnožju smjestio još jedan restoran.  Thurntalerrast raspolaže manjim kapacitetom sjedećih mjesta, nego Gadein, međutim sunčalište je prostrano, a cijene pića i hrane su ionako podjednake u svim ugostiteljskim objektima na planini (sveukupno tri restorana nap.a.).

S obzirom na brisani prostor središnjeg dijela planine, gdje se smjestila većina staza, zaštitna kupola  na šesterosjedežnici itekako je od koristi zbog učestalih naleta vjetra.  Ovdje svakako valja obratiti pozornost na crnu stazu br. 9, koju odlikuju kompresije, prijelomnice, ali i odlična vidljivost cijelom njenom duljinom. Spajanjem crvenih staza  4, 5 i 6 realizirat ćete spust u dolinu do sela Ausservillgraten, gdje je moguće potražiti odmor i okrjepu u istoimenom restoranu na dnu žičare. Povratak na planinu omogućuje još jedna četverosjedežnica.

 

-.-Željko Ivnik-.-


Hochpustertaler trenutno ima 55 km staza (16 km plavih, 34 km crvenih  i 5 km  crnih) uz visinsku razliku od 1.304 m. Novim projektom, koji  ima za cilj uz pomoć dvije četverosjedežnice spajanje vrha Thurntaler s Hochrastom na 2.436 mnv u sezoni 2011/2012., ionako zanimljivo i privlačno obiteljsko skijalište zasigurno će dodatno privući mnoge zaljubljenike u bijeli sport.

 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 27. veljače 2014.   13:24h

    Član od:
    22.01.2008.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Ovo je kao da čitam sebe
    Nice skijalište, ali malo too easy za nekoga tko želi malo raditi na skijama
  • Objavljeno: 26. veljače 2014.   20:05h

    Član od:
    16.12.2008.

    Mjesto:
    Hrvatska, Čakovec

    Da vam malo update-am članak...

    Današnje iskustvo:

    Sillian-Hochpustertal nema zasigurno 55km staza...danas proskijao apsolutno svaku stazu barem 2-3 puta (a dosta njih i puno više puta) i ukupno ispalo 49 km.

    Nadalje, crne staze 8 i 9 ne postoje ili u najmanju ruku barem nisu uređene nego ostavljene za skijanje tim pravcima na divljaka (i na službenom webu kada se na njih klikne samo je "-", niti piše otvorena niti zatvorena)

    Skijalište je blago i idealno za početnike i ne pruža previše izazova boljim skijašima, što doduše ne znači da se ne može uživati i u opuštenijem laganijem skijanju kakvo je meni taman pasalo nakon do sada 5 dana u nizu odvoženih.

    Od ozbiljnih staza izdvojio bih onu crvenu broj 6 koja je po meni najzahtjevnija, dok je spust u dolinu preko 1 i 1b laganiji, ali i zanimljiviji.
    Kako je danas bilo toplo u nizini (+6 C) već oko 11h je od srednje stanice gondole naniže bila juhica i hupseri

    Također taj spust nema duljinu od 11km nego 6,6 km.

    Vrijedna spomena je još i staza broj 4 koja je idealna za carvanje.

    5ice su bezveze (posebno 5a) i imaju samo početnu kratku strminicu, sve ostalo livada.

    Tu dolazimo i do čudne kategorizacije staza. Recimo te 5ice su crvene iako imaju jako kratku i ne prejaku strminicu na početku, dok je 3ca plava, a za moj pojam gotovo je identične konfiguracije jer također na početku ima taj (za početnike) malo oštriji dio i ostalo blago

    isto ne znam na temelju čega je 1b označen kao crnjak, tim više kaj je 6ica jača staza, a crvena je

    izbjegavajte sedežnicu Gadein jer je spora, ostale su ok

    kompletno skijalište je vrlo kompaktno i u par minuta s jednog kraja na drugi možete doći...
    tome doprinosi i "bezbroj" poveznica među stazama koje čine da praktično u svakom trenutku možete preći s jedne staze na drugu što je s jedne strane vrlo pohvalno, ali u početku i malo zbunjujuće dok se nađete na "krivoj" stazi, a da niste ni bili svjesni

    Gadein restoran na vrhu gondole je zbilja odličan i daleko ispred razvikanog Adler Lounge na Grossglockneru koji se više fura na pogled i taj "lounge" stil, dok mu ponuda jela mršava
    S druge strane Gadein ima lijepi ambijent, naravno sve u drvu, a ponuda menija u prosttranom samoposlužnom restoranu je zbilja ogromna...od juha, salata, glavnih jela, slastica, pića...nema čega nema...
    Vrhunski juneći gulaš 4.70, bečki s pommesom 12, kobasica s pommesom oko 6, velika piva 3,70
    (i neusporedivo bolji sanitarni čvor)

    Zaključak:
    skijalište vrlo pogodno za početnike dok onima dinamičnijima dobro za pogledati i malo proskijati u onaj dan kad ste zbog umora nogu mislili pauzirati

    projekt o proširenju na susjedne vrhunce nažalost nije još zaživio. iako plan ni neide u tom smjeru te iako ne znam kolika je realna mogućnost za isto, ali bilo bi zanimljivo da se ovo skijalište poveže sa St.Jakobom (Brunnalm) koji je zračne linije udaljen cca 4km


    [Editirano] 26. veljače 2014. u 20:12h

Prikazano 2 od 2 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 264551
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr