Skijanje.hr

SKIJALIŠTA

»

ITALIJA

20.08.2013.      

Autor: Goran Vukelić

Foto: arhiva Skijanje.hr, Funivie.org

 

Stop radovima na povezivanju Mt. Elmo i Croda Rossa

Udruga za zaštitu okoliša zaustavila tek otpočete radove na povezivanju dvaju lokaliteta skijališta Alta Pusteria / Hochpustertal.

Dugo je trajala borba za povezivanje dvaju odvojenih lokaliteta skijališta Alta Pusteria/Hochpustertal i kada se ove godine već činilo da su svi problemi riješeni i da će projekt zaživjeti do zime, nadležni je talijanski sud prošlog tjedna stopirao tek otpočele radove.

Radovi na povezivanju lokaliteta Monte Elmo (Helm) i Croda Rossa (Rotwand) započeli su prije tjedan dana kada su se nadležne institucije konačno pozitivno očitovalo o cijelom projektu krčenja šume za izgradnju dvije staze i dvije žičare. Agilni koncesionar je prionuo poslu i u 36 sati porušio sva stabla na trasi, prije no što su "zeleni" doznali za dopuštenje za početak radova i prije no što su uspjeli reagirati. Ipak, podnijeli su prijavu regionalnom sudu koji je zaustavio radove barem do 24. rujna kada će biti odlučeno što dalje.

-.-Funivie.org-.-

Mišljenja su oko izgradnje ove poveznice podijeljena. Hotelijeri i lokalne vlasti priželjkuju povezivanje Monte Elma i Croda Rosse budući da bi se tako lakše nametnuli na tržištu zimskih odmora. Obični građani i "zeleni" negoduju zbog narušavanja okoliša te se boje prevelike navale turista jednom kada se skijališta spoje. Regionalne vlasti su dugo ekvilibrirale između suprotstavljenih tabora, projekt je vraćan na doradu i konačno je ove godine trebao biti realiziran. Investitor po dobivanju zelenog svjetla nije oklijevao s formalnostima, odmah je počeo s radom, a takav pristup nije "legao" zaštitarima okoliša pa građevinski strojevi opet miruju.

Ipak, tamošnje udruge za zaštitu okoliša malo toga mogu očekivati u situaciji u kojoj su dovedeni praktički pred gotovo čin: šuma je iskrčena, trasu još "samo" treba poravnati i postaviti naručenu infrastrukturu. Teško će obraniti pitoreskni alpski kraj od krupnog kapitala koji je nakanio stvoriti zaokruženo zimsko odmaralište.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2022.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 8290230
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

Izdavač: Sport-IT
Medovićeva 19, Rijeka
e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr