15.01.2013.      

Autor: Goran Razić 

Najviše snijega u Dolomitima i Julijskim Alpama

Prostrana ciklona zahvatila je veći dio srednje Europe te je podarila snijeg većini kontinentalnih predjela. Dolomiti najviše profitirali novim snijegom.

U samo nekoliko dana palo je u prosjeku više od 40 cm snijega u Alpama. No nije svugdje bilo isto. U Val d'Aosti je primjerice palo u prosjeku manje od 20 cm snijega, ali je zato nešto više zabijelilo u francuskim Alpama; u prosjeku između 20 i 30 cm snijega. U Austriji je najmanje snijega palo regiji oko Salzburga, dok je najviše snijega palo u istočnom Tirolu i Koruškoj, ponegdje i preko 50 cm.  

Ovoga puta glavnina oborina bila je istočnim Alpama. Sukladno tome talijanski su Dolomiti ponegdje zabilježili i preko 100 cm novog snijega u samo nekoliko dana. Primjerice na cestovnim prijevojima te na višim predjelima skijališta u krugu Dolomiti Superskija. Nizinski predjeli Dolomita većinom broje manje od metar snijega. U Dobbiacu je danas izmjereno 70 cm snijega, u Ortiseiu 80 cm, dok je primjerice u Canazeiu palo čak 120 cm snijega. Nastavak oborina očekuje se i danas, ali i narednih dana. 

-.--.-

Veća količina snijega pala je i u slovenskim Julijskim Alpama, no to je još uvijek daleko od snježnog pokrivača kakav su nekada slovenska skijališta znala bilježiti u ovo doba godine. Primjerice, na Kaninu i Vogelu izmjereno je između 70 i 100 cm snijega. Nešto manje broje Krvavec i Rogla (90 i 70 cm), dok je na Cerknu, Kranjskoj Gori i Mariborskom Pohorju palo između 50 i 60 cm snijega. 

Ako po ničemu drugome onda barem po visini snježnog pokrivača hrvatska skijališta (trenutno) konkuriraju zapadnim centrima. Na Sljemenu je palo oko 70 cm snijega, a u Begovom Razdolju je izmjereno izdašnih 95 cm. Platak je do danas ujutro pak nakupio oko 80 cm snijega te s nestrpljenjem očekujemo otvaranje skijališta.

BIH skijališta su također u pogonu sa solidnom količinom snijega. Tako Jahorina i Bjelašnica mjere 100 cm snijega, dok je na Kupresu i Vlašiću palo između 30 i 40 cm. 

U Srbiji je palo nešto manje snijega pa tako skijalište Tornik kraj Zlatibora mjeri 25 cm snijega, Stara planina malo preko 50 cm, dok je najviše snijega na Kopaoniku - oko 75 cm.  

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 4094337
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr