SKIJALIŠTA

»

AUSTRIJA

03.10.2013.      

Autor: Goran Razić

Foto/video: Goran Razić

 

Obertauern

Najviši prijevoj pokrajine Salzburg ujedno je i jedno od najpoznatijih skijališta u ovom dijelu Alpa. Svojevrsna skijaša "arena" smještena u cijelosti iznad visine od 1.700 metara u pravilu nudi odlične snježne uvjete, ali i relativno kratke staze.

Obertauern
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 315 km
udaljenost od Zagreba 345 km
 

Godine 1965. legendarni Beatlesi ovdje su snimali svoj film Help. Iako je ova godina u sjećanjima već pomalo izblijedila i najboljim kroničarima, skijalište je tek nakon toga zabilježilo svoj pravi uzlet. 

Obertauern leži na visokim Turama i sastavni je dio nacionalnog parka Höhe Tauern. Odlična pozicija garantira mu izrazito brutalno (snijegom obilno, nap.a.) zimsko vrijeme, ali istovremeno je skijalište geografski vrlo dobro pozicionirano. Obertauern je smješten nedaleko od granice Salzburga i Koruške, a niti Štajerska nije daleko. Staze su smještene od 1.740 mnv pa sve do 2.526 mnv čineći svojevrsni amfiteatar koji okružuje planinsku cestu sa svih strana. Upravo skijaške staze i čine glavninu turističke ponude ovog malenog planinskog mjesta. Ljetni turizam u Obertauernu gotovo da i ne postoji pa nije rijetkost da motoristi, ali i ostali putnici ljeti imaju problem pronaći otvoreni kafić. No taj period godine je zapravo vrlo kratak. Već od rujna u pravilu kreće hladnije vrijeme pa je snijeg u listopadu više redovita pojava nego izuzetak.

Iako nije toliko popularan kod hrvatskih skijaša poput Nassfelda (blizina), Bad Kleinkirchheima (blizina i wellness ponuda) te Saalbacha (odlična skijaška ponuda) ili pak Zell am Seea (odlično obiteljsko skijanje), u popularni "Ober" ipak nerijetko odlaze grupe željne dobrog skijanja prvenstveno na prirodnom snijegu. 

-.-Goran Razić-.-

Najbrži put dolaska iz Hrvatske (vrijedi i za polaske iz Rijeke i Zagreba, nap.a.) je preko Ljubljane, kroz tunel Karavanke i Katschberg tunel, preko St Michaela i Mauterndorfa, preko Twenga uzbrdo prema skrivenom gradiću na prijevoju. Putem do Obertauerna prolazi se tik pored skijališta Grosseck Speireck (s 47 km staza, nap.a.), koje je prvi susjed Obertauerna. Iako visina skijališta ne zalazi u glečerske visine, a donji dijelovi skijališta i dalje su na razumnih 1.700 mnv, ovo skijalište odlikuje iznimna mikroklima. 


-.-Goran Razić-.-

Upravo je ona zaslužna za vrlo obilne i vrlo česte snježne padaline, koje nerijetko startaju već krajem rujna, a nije isključena niti mogućnost ljetnog snijega, kojeg mještani više ne doživljavaju kao nešto neobično. Takva klima razlog je što je Obertauern već tradicionalno jedno od austrijskih skijališta s najranijim startom skijaške sezone, koja gotovo u pravilu počinje treći vikend studenog i traje sve do prvog vikenda svibnja. Iako su u Obertauernu snježne padaline vrlo česte te su sunčani dani ipak nešto rjeđi, pristupna planinska cesta je iznimno dobro čišćena pa će uz dobre zimske gume pristup skijalištu biti moguć i usred snježne oluje. 


-.--.- 

Smještajni kapaciteti u Obertauernu su na vrlo visokom nivou, a takav nivo prate i cijene. Dok je na nekim skijalištima sasvim normalno pronaći povoljniji smještaj, primjeren svačijem džepu, pa makar bio malo i udaljeniji od skijaških staza, u Obertauernu to nije slučaj, budući da je gotovo sav smještajni kapacitet grada smješten ili na skijaškim stazama ili neposredno pored njih. U gradu je na raspolaganju 150 hotelskih, pansionskih, apartmanskih i hostelskih smještajnih jedinica.


-.-Goran Razić-.- 

Skijaški raj Obertauerna većinom je pokriven prirodnim snijegom te skijalište ovim podatkom postaje jedna od rijetkih preostalih baza gdje će vaši rubnici trajati malo dulje, a osjećaj na skijama biti jednostavno odličan.

26 skijaških žičara, koje u satu prevezu nešto više od 47.000 skijaša i bordera, zaduženo je za pravovremenu opskrbu ljudima oko 100 km skijaških staza.

Od navedene kilometraže staza čak 60 km staza spada u plavu kategoriju, dok je 36 km deklarirano crveno. Na crne staze otpada samo 4 kilometra staza. Ova 4 kilometra staza možda brojčano zvuče skromno, no u to su uračunati ponosi skijališta. Prije svega riječ je o kombinaciji staza 2a i 2e, popularnog imena "FIS hang", koju snabdijeva šesterosjedežnica Schaidbergbahn. Druga staza, koja je postala gotovo i zaštitni znak Obertauerna je staza 26a, odnosno Gamsleiten 2. Riječ je o stazi velikog nagiba te stazi na koju strojevi za uređenje ne dolaze. Samim time osjećaj divljine, slobode i pravog freeride doživljaja je maksimalan. Staza je namijenjena isključivo vrlo dobrim i odličnim skijašima i borderima, a čelnici skijališta posebno se hvale podatkom kako je riječ o jednoj od najstrmijih staza s hupserima u Europi. Tko voli, neka izvoli, a za sve koji ju uspješno savladaju u nekoj od brojnih trgovina moguće je nabaviti majicu "Gamsleiten 2 - Just did it".

-.--.- 

Već spomenuti skijaški amfiteatar koji staze tvore oko grada, u kombinaciji s odličnim rasporedom skijaških žičara, omogućile su ucrtavanje popularnih 'Tauernrundi'. Riječ je o crvenom i zelenom smjeru (u smjeru i obrnuto smjera kazaljke na satu, nap.a.) u kojem je moguće napraviti krug oko grada bez skidanja skija i korištenja javnog prijevoza. Oznake na skijalištima su vrlo dobre te je moguće napraviti krug prateći isključivo brojne table i putokaze.

No spomenimo i mane, kojih ima. Osim već spomenute nepredvidive klime u kojoj često dominiraju snijeg i magla (skijalište je gotovo kompletno smješteno iznad granice drveća pa je orijentacija tijekom maglovitog vremena još problematičnija) valja reći kako će pravi znalci, odnosno napredniji i sportski orijentirani skijaši često zamjeriti kako su staza relativno kratke. Razlog tome leži u činjenici kako je visinska razlika skijališta relativno mala te u prosjeku iznosi svega 200 - 300 metara. 

Obertauern osim skijanja i bordanja u ponudi ima i vrlo dobar snowpark opremljen s brojnim railovima, boxevima i wallom, upotpunjenim s nekoliko zanimljivih prepreka poput omanjeg kombija i sl. Snowpark se nalazi podno četverosjedežnice Kehrkopf i za toplijih dana zna biti u problemu sa snijegom zbog relativno niske lokacije. Za početnike i one željne učenja u ponudi je čak 10 škola skijanja, a prema potrebi moguće je angažirati i vodiča za turno skijanje, učitelja snowkitea, a moguće je razbibrigu upotpuniti noćnim skijanjem na 1,5 km dugoj stazi Edelwiess, svakog ponedjeljka i četvrtka od 19 do 22 sata.

-.--.- 

Brojnim sadržajima pridružuje se i sve popularniji "Kinderland Obertauern" (Obertauern dječji svijet, nap.a.), koji osim dječjeg vrtića za djecu od 2 godine, nudi i snježni raj za djecu s dječjim discom te raznim zanimljivim sadržajima, a sve pod budnim okom dječjih pedagoga. Za one pustolovnog duha na raspolaganju je najveća potraga za blagom u Austriji. Iza imena "Gamsleiten Criterion" krije se potraga za zakopanim "škrinjicama" duž staze Gamsleiten 2, koji u konačnici za nalaznika znače moguće osvajanje atraktivnog automobila, ali i drugih vrijednih nagrada. U ovome se svakako vrijedi se okušati.

Apres ski je poslastica za kraj. Nakon više ili manje napornog skijaškog dana moguće je proveseliti se uz nekoliko piva, kuhanih vina, ili pak Gamsmilchom (tradicionalnim pićem koje se toči samo u Obertauernu, nap.a.) uz poznate ili pak manje poznate hitove lokalnih DJ-a. Za preporuku su apres ski klubovi poput Edelweissa, Monkey's Alma, Lürzeralma ili pak Hochalma

Skijaške karte, osim one kupljene isključivo za Obertauern, moguće je nabaviti i u sklopu Lungo skipassa, koji vrijedi za skijališta regije Lungau, odnosno Grosseck Speireck, Fanningberg te Aineck - Katschberg. Isto tako, Obertauern spada u grupu skijališta koja obuhvaća Salzburg Super Ski Card, kojeg je moguće tijekom skijaške sezone kupiti na bilo kojem skijalištu u sklopu regije Salzburg.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 09. listopada 2013.   17:43h

    Član od:
    26.10.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Super mi je kadar s pance ili gdje već, šteta što je kratak.
    Nisam nikad video toliko malo snijega u Oberu, bolje izgleda kada je krcat snijegom!!!

Prikazano 1 od 1 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 245395
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr