SKIJALIŠTA

»

AUSTRIJA

30.12.2013.      

Autor: Ivan Kašuba 

Obergurgl-Hochgurgl

Duboko u srcu Tirola, s preko deset vrhova iznad 3000 metara, bogat snijegom i često nazivan "Alpskim dijamantom" smjestio se skijaški raj. Sa 110 kilometara staza, i svojom velikom ponudom, ostavit će i najzahtjevnije bez daha.

Obergurgl-Hochgurgl
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 654 km
udaljenost od Zagreba 685 km

Skijaški raj ili često zvani "Dijamant Alpa", skijalište Obergurgl-Hochgurgl, upravo je ono što svaki skijaš može poželjeti. Smješten u kotlini koja obiluje prirodnim snijegom, okružen s preko deset tritisućnjaka te hotelskom i sadržajnom ponudom koja će zadovoljiti i one jako izbirljive. Ovo skijalište je definitivno jedno od "must see" destinacija svakog istinskog zaljubljenika u skijanje i planine prekrivene snijegom.

Putovanje iz Hrvatske vodi preko Villacha put Salzburga te zatim kroz Njemačku u smjeru Innsbrucka. Pedeset kilometara poslije Innsbrucka u smjeru Lindau odvaja se cesta za dolinu Ötztal, koja dalje vodi kroz mjesta Längenfeld i Sölden i stiže u podnožje gondole Hochgurgl. Od Söldena planinska cesta u dužini od deset kilometara vodi direktno do spomenutog parkinga skijališta. Kako je to zimi jedini mogući pristup cesta je redovito čišćena, no zimska oprema je neizostavni dio prtljage ukoliko se odlučite za zimovanje u ovom dijelu Alpa.

Kako se ovo skijalište nalazi u blizini velikog i nadasve popularnog skijaškog kompleksa Söldena, čini se kako je ponekad pomalo zapostavljeno, jer se glavnina gosti ipak odlučuje za popularniji i poznatiji Sölden. No to ima i nekoliko prednosti. Profil skijaša koji boravi u kompleksu Obergurgl-Hochgurgl većinom su obitelji i ozbiljniji ljudi, što rezultira time da u visokoj sezoni ovdje nema gužve i gotovo se uskijava u žičare, dok u Söldenu više obitava mlađa populacija, te je samim time zabava, kako po danu, tako i po noći na prvome mjestu. Cijena ovdje također igra odlučujuću ulogu u profilu posjetitelja, pa možemo slobodno reći da je ovo skijalište još jednu zvjezdicu skuplje od već ionako skupog Söldena.

No vrijedi li taj "gušt" toliko novaca? Mi bi smo rekli da da. Počevši od skijaških staza, žičara, pa sve do pogleda na planinske vrhove koji predstavljaju pravi odmor za oči, s time da nimalo lošiji nisu niti ostali sadržaji koje mjesto nudi.

-.--.-

Staze su ovdje u prosjeku "plavo-crvene" težine te dugačke i široke. Ukupno su duge 110 km i iznimno dobro pripremljene. Na hupsere nismo naišli niti u jednom dobu dana, a ponešto ih se pronađe jedino na jako strmim dijelovima, gdje zna biti pomalo ledeno, ali i grbavo krajem dana. Staze su jako dobro iznivelirane i povezane. Guranje na skijama ovdje je nepoznanica, a kao preporuku spomenuli bi stazu broj 20 na kojoj je i u trenutku našeg posjeta trenirala i američka skijaška reprezentacija. Osim navedene staze valja spomenuti još i stazu broj 6 koja je iznimno dugačka i široka te vodi sa 3.038 metara visokog vrha skroz do doline. To je ujedno i staza za noćno skijanje koja prolazi pored najboljeg Apres ski bara na skijalištu. Poligon za najmlađe skijaše, "Fun park" i rute za off-piste ovdje su sastavni dio ponude.

Skijalište se proteže od 1.930 metara pa sve do skoro 3.100 metara nadmorske visine, a sastoji od dva djela. Jedan je iznad mjesta Hochgurgl, dok drugi pripada Obergurglu. Navedeni dijelovi su međusobno povezani gondolom. Ostale skijaške žičare ovdje su većinom  sjedežnice novijih datuma proizvodnje te gondole koje su postavljene na najvažnijim poveznicama. Pronađe se i pokoja vučnica, ali njih je uvijek moguće zaobići.

-.--.-

Na skijalištu se nalazi 12 restorana, od čega su tri svakako posebna, svaki na svoj način. Prvi, Top Mountain Star izgrađen na samom vrhu 3.080 metara oštre litice nešto je uistinu posebno. Uživajući u toplim napitcima ili laganom "snack-u", na raspolaganju skijašima i borderima je i jedinstveni 360 stupnjeva pogled bez granica na okolne Alpe i Dolomite, ali i glečere te njihove doline. Tu su i nezaobilazni tritisućnjaci, kojih ovdje ima čak dvanaest.

Drugi restoran je Hohe Mut Alm, koji se nalazi na istoimenom vrhu. On također osim predivnog pogleda i rustikalnog uređenja nudi i veliki izbor hrane i pića te ima veliku sunčanu terasu. Jedna od naših preporuka koju ne smijete zaobići, svakako je domaći specijalitet starih pastira - "Hirtennudeln".

Nederhüte je ime trećeg restorana po našem izboru, a slovi za najbolji Apres ski bar na brdu. Naime, ovdje je svaki dan živa glazba, gdje između ostalog popularne rock i skijaške pjesme svira "šefica" restorana na bubnjevima, dok šef pjeva i svira gitaru. Svakako vrijedno pažnje.

Smještaj na skijalištu nije jeftin te je veliki udio smještajnog kapaciteta hotelski. S druge strane, bilo da odaberete Hochgurgl ili Obergurgl, žičare i staze bit će vam doslovce pet minuta pješke udaljene od hotela. No, također, tu je i ski bus koji prometuje po svim bitnim točkama skijališta. Jedna od opcija smještaja, koji je ujedno i nešto jeftiniji, svakako je Zwieselstein, mjesto između Söldena i Hochgurgla.

-.--.-

Od ostalih ponuda, ovdje se stvarno može puno toga doživjeti. Tako jednom tjedno možete uživati u skijaškom showu osmišljenom od strane lokalnih skijaških škola, više puta tjedno u noćnom skijanju i sanjkanju, ali i zimskom planinarenju. Valja napomenuti kako su sva noćna događanja uključena u višednevnu skijašku kartu. Za one koji traže još više zabave na raspolaganju im uvijek stoji obližnji Sölden ili terme Aqua Dome smještene nešto bliže ulasku u dolinu.

Samo skijalište je uistinu predivno i pruža poseban doživljaj u svakome pogledu, no cijena je ono što ide uz to. Tako će vas npr. privatna dva sata škole skijanja ovdje koštati 150 eura, jeftini smještaj gotovo ne možete pronaći, ponuda hrane uglavnom počinje od 10 eura, a ski karta za šest dana 222 eura, s time da Sölden nije uključen. Ipak, kartu za Sölden je moguće nadoplatiti, ali za 10 eura i to za samo jedan dan.

Ovaj Dijamant u srcu Tirola, svakako je nešto što se ne viđa svugdje. Iako predstavlja skupo odredište, Obergurgl i Hochgurgl će ponuditi samo ono najbolje za uložene novce, pa tako za sve one koji vole skijanje na visokoj nozi, Obergurgl-Hochgurgl je naša topla preporuka.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 05. travnja 2017.   22:06h

    Član od:
    09.09.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Mali Lošinj

    Upravo guglao cijene ski pasa, prošle godine 265 eura, ove godine 285 eura 6 dana u najvišoj sezoni.

    [Editirano] 05. travnja 2017. u 22:07h


    [Editirano] 05. travnja 2017. u 22:07h
  • Objavljeno: 10. studenog 2015.   00:45h

    Član od:
    13.09.2011.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Najzanimljiviji trenutci koje su uhvatile kamere na skijalištu prošle godine

    https://www.youtube.com/watch?v=MYuZnr6lKAc&feature=youtu.be
  • Objavljeno: 15. siječnja 2014.   19:18h

    Član od:
    13.10.2012.

    Mjesto:
    Hrvatska, Šibenik

    Obergugl-hochgurgl je nešto predivno,proveo sam nezaboravan tjedan pred 2 godine.najkvalitetniji snijeg koji sam do sada vidio.hoteli,nebo,priroda,top stvar.u ovoj sušnih godini dvojim između Obergurgla ili Corvare,pitanje je sad

Prikazano 3 od 3 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 245651
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr