23.10.2016.      

Autor: Antonio Gizdulić

Photo: Goran Razić, arhiva Skijanje.hr

 

Sölden: Lara Gut i Alexis Pinturault otvorili sezonu pobjedom

Utrkama veleslaloma u Soldenu otvorena je nova, 50. jubilarna, sezona Svjetskog skijaškog kupa. U ženskom dijelu natjecanja nadmoćno je pobjedila Švicarka Lara Gut, dok je u muškom dijelu pobjedu odnio Alexis Pinturault.

Prvi natjecateljski vikend nove sezone Svjetskog skijaškog kupa, tradicionalno održan u austrijskom Söldenu, donio nam je dvije sjajne utrke i mnoštvo uzbuđenja. U ženskoj konkurenciji pobijedu je odnijela sjajna švicarska skijašica Lara Gut (slika ispod) s vremenom od 2:23:02, inače aktualna pobjednica Svjetskog skijaškog kupa i vlasnica velikog Kristalnog globusa. Stoga možemo reći kako je Lara samo nastavila tamo gdje je protekle sezone stala. Drugoplasirana u jučerašnjoj utrci bila je Mikaela Shiffrin s 1.44 sekunde zaostatka. Ipak valja napomenuti kako je Mikaela sjajno odskijala navedenu utrku te kako njezino drugo mjesto niti u jednom trenutku nije došlo u pitanje. Jednostavno je Lara bila sjajno raspoložena te nije dozvolila niti jednoj djevojci da joj se približi. Trećeplasirana u subotnjoj utrci bila je mlada talijanska skijašica Marta Bassino, svjetska juniorska prvakinja u veleslalomu iz Jasne 2014. godine. Marta je zaostala za Larom 1.93 sekunde, što joj je premoćno donijelo navedenu treću poziciju. Samo su se Mikaela i Marta uspjele približiti Lari Gut na manje od dvije sekunde zaostatka.

-.--.-

Iz same utrke valja izdvojiti još nekoliko sjajnih skijašica koje su ostvarile sjajan podvig. Iako nije bilo dovoljno za postolje, Stephanie Brunner osvojila je četvrto mjesto s startnim brojem 20. To je najbolji rezultat karijere za mladu austrijsku skijašicu. Osim nje, sjajan rezultat je ostvarila i Sofia Goggia. Sa startnim brojem 21 prvu je vožnju završila na desetom mjestu, da bi na kraju osvojila petu poziciju, s 2.77 sekunde zaostatka za vodećom, te time i svoj najbolji rezultat karijere. Posebna priča veleslalomske utrke žena bila je sjajna slovačka skijašica Petra Vlhova. Petra je startala s 55. pozicije te je prvu vožnju završila na izvrsnom 21. mjestu. No kao da joj to nije bilo dovoljno dobro, odskijala je najbržu drugu vožnju s vremenom 1:12:61, što je na kraju bilo dovoljno za 8. mjesto. Valja podsjetiti kako je glavna Petrina disciplina slalom, što svakako donosi težinu ostvarenom rezultatu.

Od zanimljivih rezultata možemo još izdvojiti 6. mjesto Tesse Worley, svjetske veleslalomske prvakinje iz 2013. godine. Solidno je odskijala i Michaela Kirchgasser zauzevši 7. mjesto. Odlične rezultate ostvarile su i mlade austrijske reprezentativke Rosina Schneeberger i Ricarda Haaser koje su s visokim startnim brojem osvojile 12., odnosno 13. poziciju. Slovenka Tina Robnik s 36. startne pozicije doskijala je završno do 19. pozicije.

Nekoliko skijašica nije opravdalo ulogu favoritkinja te su svojim nastupom ostvarile pomalo razočaravajuće rezultate. Prije svega u tu skupinu spada prošlogodišnja osvajačica malog Kristalnog globusa u navedenoj disciplini, Eva-Maria Brem. Ona je sa startnim brojem 5 ostvarila tek 26. poziciju. Osim nje, treba izdvojiti i Federicu Brignone, četvrtoplasiranu nakon prve vožnje, koja je na samom kraju završila tek na 9. mjestu. Svakako nitko prije utrke nije vjerovao da će njezina mlada kolegica Marta Bassino biti u poretku ispred Federice. Tina Weirather također nije ostvarila neki zapaženi rezultat. Sa startnim brojem 7 završila je tek na 15. mjestu. Još valja izdvojiti i Ninu Loseth koja je startala prva, dok je utrku završila na 28. mjestu. Švedska skijašica Kasja Kling bila je sjajna peta nakon prve vožnje, da bi na kraju loše odvozila drugi dio te završila na 21. mjestu. Hrvatska predstavnica u subotnjem veleslalomu bila je Leona Popović, osamnaestogodišnja članica Hrvatske skijaške B reprezentacije. Leona je startala s brojem 64, dok je utrku završila na 47. mjestu.

-.-Goran Razić-.-

Današnja utrka veleslaloma za skijaše bila je još uzbudljivija od jučerašnje utrke ženskog veleslaloma. Pobjedu je odnio sjajni francuski skijaš Alexis Pinturault (slika iznad) s vremenom od 2:14:01. Alexis je i nakon prve vožnje bio u vodstvu ispred drugoplasiranog Marcela Hirschera. U drugoj je vožnji samo potvrdio to prvo mjesto. Moramo priznati kako je danas odvozio sjajnu utrku i bez većih pogrešaka nije ostavio niti malo prostora za drugačiji rasplet. Marcel Hirscher, aktualni pobjednik Svjetskog skijaškog kupa i vlasnik malog Kristalnog globusa u veleslalomu, zaostao je za Alexisom 0.70 sekundi. Prvu je vožnju odskijao relativno dobro, dok je u drugoj vožnji bio na rubu ispadanja. Njegove zlatne "plinske" noge spasile su ga tog scenarija te su mu osigurale drugo mjesto u današnjoj utrci. Trećeplasirani u današnjoj utrci bio je sjajni Felix Neureuther s zaostatkom od 1.37 sekundi za vodećim. Felix je na kraju prve vožnje bio 6. u poretku te je sjajnom drugom vožnjom uspio osigurati današnje postolje. Valja napomenuti kako je posebno dobro odskijao posljednji, ravniji dio staze što mu je na kraju i donijelo treću poziciju.

Današnja utrka pokazala je kako ima mnogo mladića na koje se može računati ove sezone, no isto tako donijela je razočarenje za određene skijaše. Posebno iznenađenje muškog veleslaloma je Žan Kranjec. Mladi Slovenac sa startnim brojem 24 doskijao je do 10. pozicije nakon prve vožnje. U drugoj je vožnji još poboljšao svoj rezultat te je završio nadomak postolju s 1.44 sekunde zaostatka za Alexisom. Sama činjenica da je iza njega završio višestruki osvajač malog veleslalomskog Kristalnog globusa, Ted Ligety, govori sama za sebe. Ted je u današnju utrku ušao s dozom opreza u svojem skijanju te je nakon prve vožnje zauzeo tek 14. poziciju. No sjajno je odskijao drugu tehnički zahtjevniju vožnju, posebno donji dio staze, što je bilo dovoljno za petu poziciju u današnjoj utrci. Ligety se vraća nakon pauze zbog ozljede, no svakako će biti jedan od glavnih kandidata za osvajanje malog Kristalnog globusa u navedenoj disciplini.

Iz današnje utrke valja izdvojiti još nekoliko skijaša koji su ostvarili zapažene rezultate. Mladi Nijemac, Benedikt Staubitzer startao je s 39. pozicije, a prvu je vožnju završio na 29. mjestu. To i ne bi bila neka vijest da u drugoj vožnji nije svoj plasman poboljšao za 17 mjesta i završio na izvanrednoj 12. poziciji. Luca De Aliprandini također je sjajno odskijao današnju utrku te je s 28. startne pozicije na kraju završio 10.

-.-Goran Razić-.-

Nitko danas nije posebno podbacio, no izdvojiti ćemo nekoliko skijaša koji su zasigurno mogli postići bolji rezultat. Možda najveće razočaranje je njemački reprezentativac Stefan Luitz koji je završio na 19. poziciji, iako je nakon prve vožnje bio sjajni 5. Andre Myhrer također je bio ugodno iznenađenje prve vožnje s osvojenim 4. mjestom. Nažalost to nije uspio iskoristiti te je na kraju zauzeo tek 11. poziciju. Trećeplasirani iz prve vožnje i još jedno veliko iznenađenje bio je Švicarac Justin Murisier, no na kraju je ostvario tek 7. mjesto, što je isto solidan rezultat. Hrvatski predstavnici u današnjoj utrci bili su Filip Zubčić (slika iznad) i Samuel Kolega. Filip je startao 25., no nije odskijao u skladu s očekivanjima te se nije uspio plasirati u drugu vožnju. Za vodećim Alexisom Pinturaultom zaostao je 2.51 sekundu te je u konačnici zauzeo 38. poziciju. Samuel Kolega startao je s 83. pozicije, no nažalost nije završio utrku.

Prve utrke nove sezone donijele su nam mnogo uzbuđenja. Iako je sezona tek započela, jasno je kako će biti vrlo zanimljiva i neizvjesna. Utrka veleslaloma u muškoj konkurenciji bila je malo zanimljivija od utrke ženskog veleslaloma, no u obje se utrke nije mijenjao poredak na prva dva mjesta u odnosu na prvu vožnju. Nadamo se kako će još veću neizvjesnost donijeti sljedeće utrke slaloma u Finskom Leviju koje su na rasporedu 12. i 13. studenog.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 290132
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr