21.10.2011.      

Autor: Goran Vukelić 

I Marmolada pod zaštitom specijalnih tepiha

Planira se postavljanje pokrova kojim bi se zaštitila snježna podloga.

Marmolada bi uskoro, možda već sljedećg ljeta, trebala osvanuti pokrivena tepisima. Poput Presene ili Hintertuxa (naslovna fotografija), i na Marmoladi planiraju dijelove ledenjaka pokriti specijalnim pokrivačima koji za zadaću imaju očuvanje snježne i ledene podloge.

Riječ je o pokrivačima koji reflektiraju sunčeve zrake, a u njihovu isplativost su se uvjerili na Preseni gdje ih ljeti koriste već niz godina. Procjenjuje se da se njima uspije očuvati sloj od oko 1,5 m snijega koji dobro dođe na početku sezone za pripremu staza.

Koncesionar žičara na Marmoladi je uputio zahtjev regionalnoj vlasti da omogući uvjete za postavljanje takvih tepiha na ovu impresivnu planinu, a financiranje i postavljanje bi spalo na leđa samog koncesionara. Prema iskustvima s Presene, postavljanje tepiha traje oko desetak dana, a angažman radnika i mehanizacije stoji oko 100.000 eura. No, proizvodnja iste količine snijega koja se time sačuva stajala bi trostruko, pa otuda i potražnja za tepisima na čijem razvitku rade znanstvenici sa Sveučilišta u Milanu.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 22. listopada 2011.   23:09h

    Član od:
    07.11.2006.

    Mjesto:
    Hrvatska, Pula

    Da, ali okomito. Tako da smanje udare bure! :)
  • Objavljeno: 21. listopada 2011.   18:45h

    Član od:
    16.02.2006.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Nesto se suska da ce iste tepihe postavit i na Platku ;-)

Prikazano 2 od 2 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 135015
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr