MAGAZIN

»

ZANIMLJIVOSTI

11.11.2004.      

Autor: Željko MihalićPhotos: www.wintersteiger.com 

Wintersteiger trim disc 71 - brušenje rubnjaka

Ako ste se pitali kako u stvarnosti izgleda mašina za brušenje skija ovdje vam donosimo pogled izbliza na respektabilnu mašinu koja stoji iza kvalitetno obrađenih rubnika na vašim skijama.

Wintersteiger je tvrtka koja se bavi proizvodnjom raznolike mehanizacije: U svojoj paleti nude strojeve za poljoprivredu i različite industrije, no ono što je nama svakako jako bitno je da u svojoj ponudi imaju i gotovo sve vrste strojeva koje skijaški svijet može zamisliti, od obrade rubnika preko strojeva za voskanje i obradu baza, strojeva za namještanje i podešavanje vezova, pa sve do tzv. All-in-one paketa. Mi smo imali priliku uživo vidjeti Wintersteiger trim disc 71, aparat za brušenje rubnjaka.

Iako će se svi složiti da se kvalitetnije obrađeni rubnjaci dobiju rukom iskusnog majstora, nepobitna je činjenica da preciznost podešavanja kutova koji su već spomenuti u nekim prethodnim člancima ipak prednost daje strojnoj obradi. Što i nije potpuno nelogično s obzirom da bi se primjenom ručnih alata za jednoliki kut trebao primjenjivati konstantno jednolik pritisak na kutnik cijelom duljinom skije ili snowboarda, pa postaje (pre)više ovisan o ljudskom faktoru. I dok obradu baze i nanošenje voska možemo prepustiti manualnom radu stručnjaka, za rubnjake se možete se s povjerenjem prepustiti u ruke Wintersteigerovog Trim Disc 71 aparata.

Nevelikih gabarita, dimenzija samog aparata iznose 1100 x 790 mm s radnom visinom od 880 mm, neće vas impresionirati veličinom. No, nemojte se zavarati unatoč svojih 175 kg, aparat proizvodi velikih 84 dB buke, a za svoj rad zahtijeva i komprimirani zrak od 6 bara. Sam sistem rada je veoma jednostavan, autofeed sistem sa dva pokretna metalna valjka na svakom kraju te rotirajući elementi služe kao transportni sistem koji drži skiju precizno i transportira je preko rotirajućeg keramičkog diska. Taj keramički disk je centralni dio koji u stvari izvodi samo brušenje rubnika. Naravno da pri brušenju taj disk stvar dosta iskre s obzirom na sve veće tvrdoće materijala od kojih se izrađuju rubnjaci i da se jako zagrijavaju i disk i rubnjaci pa se hlade vodom. Naravno da je cijeli proces automatiziran i da se sva podešavanja kutova rade pritiskom na gumb (87-90 stupnjeva). Ipak, mašina koliko god brza i pouzdana bila nije potpuno automatizirana i zahtijeva stalni nadzor operatera čija se uloga svela na pritisak start, odabir kuta i stop, te nadgledanje da skija ili board prolaskom preko diska ostaju u jednolikom položaju.




Ovakva mašina istovremeno obrađuje samo jedan rubni i samo jedan kut (dakle ili side edge ili base edge). Da bi se napravilo brušenje svih kutova skija kroz aparat mora proći četiri puta, maksimalnom brzinom transporta od 5,3 m /min. No, nakon toga oštrinu rubnjaka možete uspoređivati sa skalpelom. Cijena i nije baš sitna, priča se o redu veličine 20-ak tisuća eura, no imavši priliku vidjeti demonstraciju zahvaljujući ski servisu u Keindlu i gospodinu Borisu Strelu, zastupniku za Wintersteiger aparate za ovaj dio Europe i bivšem svjetskom skijaškom asu, mišljenja smo da se radi o zaista vrijednoj investiciji.

Dodatne informacije
www.wintersteiger.com

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vezani članci

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 269361
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr