MAGAZIN

»

ZANIMLJIVOSTI

24.02.2005.      

Autor: Željko Mihalić 

Osiguranja i skijanje, koliko se isplate?

Putnici na skijanje često imaju policu osiguranja za sigurnost u slučaju nezgode ili nestanka prtljage. No, vrijedi li plaćati police osiguranja koje u slučaju baš takvih loših iskustava ne možete realizirati?

Donosimo vam nekoliko informacija koje smo osjetili na vlastitoj koži. Nakon što smo nekoliko puta doslovce bili "nasamareni", mislimo da je vrijeme da spoznaje, koliko god one negativne bile, podijele sa ljudima kako mnogi ne bi napravili istu grešku.

Putno osiguranje: Svaka osiguravateljska kuća vrši uslugu osiguranja prtljage. Postoji nekoliko nivoa osiguranja sa policama u pravilu u rasponima 500, 1000, 1500 Eur pa na više.

Najčešće se osiguravanje prtljage radi u kombinaciji sa osiguranjem u slučaju ozljeda, uz nadoplatu od nekih 20 ili više kuna za prtljagu (ovisno o vrijednosti police osiguranja). Dakle, uz dokaz o samoj uplati, dobijete nešto poput male knjižice u kojoj piše da se u slučaju ozljede uz predočenje računa može dobiti povrat novca, jer najčešće u inozemstvu medicinske ustanove ne priznaju većinu osiguranja, pa je troškove liječenja i pregleda potrebno podmiriti osobno, dok se odštetni zahtjev podnosi po povratku u zemlju.

Slična je stvar i sa putnim osiguranjem. U polici se jasno navode uvjeti pod kojima se odštetni zahtjev priznaje: u vrijeme transporta ako je prtljaga dobro zatvorena, zaključana, osigurana, iz zaključanih i zatvorenih prostorija i sl. Sportska oprema otuđena za vrijeme skijanja (u restoranima i sl...) ne podliježe odštetnom zahtjevu.

E, sad dolazimo do zanimljivog dijela, a što smo se, sa velikim žaljenjem priznajem, uvjerili na vlastitoj koži, i što će svima vama biti korisna informacija. Ski klubu su, dok je bio na skijanju u Flachau, iz zaključane prostorije bile ukradene skije.

S obzirom da je krađa primijećena unutar nekoliko sati, odmah je obaviještena vlasnica apartmanske kuće i policijska ispostava Flachau. S obzirom da tragova provale u spremište za skije nije bilo, preostalo je samo da se ispiše specijalizirani formular za krađe ski li snowboard opreme, ovjeren od strane austrijske policije.

Nakon povratka u Zagreb pokrenut je odštetni zahtjev sa predočenim policijskim zapisnikom, te original računom iz trgovine u kojoj su skije zajedno sa vezovima kupljene. Nakon nekog vremena obaviješteni smo da nam osiguranje ne priznaje zahtjev iz razloga što nema tragova provale pa su skije otuđene – zabunom?!? Tek toliko da se zna, radi se o Sunce osiguranju.

Slična je situacija sa klauzulom životnog osiguranja osiguranja Allianz, po kojoj imate pravo na naknadu troškova po danu bolničkog liječenja, te naknada u slučaju istegnuća, lomova i sl, gdje nažalost opet možemo svjedočiti iz vlastitog, i opet lošeg, iskustva...

Nakon zaista nezgodne ozljede u kojoj sam ostao napuknutih meniskusa, lezijom medijalnog kolateralnog ligamenta i suptotalnom rupturom križnih ligamenata, nakon velikog broja ortopedskih pregleda i pretraga (od kojih su neke zaista vrlo skupe poput Magnetske rezonance, na koje se inače redovnim putem čeka i po nekoliko mjeseci) sa žaljenjem vas obavijeste kako vaša ozljeda ne podliježe naknadi, jer pravo na bilo kakvu naknadu ostvarujete isključivo u slučaju trajnog invaliditeta.

Mnogi će reći da se radi o svega stotinjak kuna u slučaju prtljage ili dvadesetak kuna mjesečno u slučaju dodatne klauzule na policu životnog osiguranja, no ipak je pošteno da znate kakvi su rezultati stvarnih situacija u kojima, nadamo se, nećete zaista baš nikada naći.

Dakle, razmislite dvaput, ja ću osobno ubuduće opremu nositi sa sobom u apartman. A vi procijenite sami, imati dobrog odvjetnika, ne uzimati osiguranja ili ipak riskirati, odluka je na kraju ipak - vaša...

Putno zdravstveno osiguranje je u pravilu ipak preporučljiva stvar. Pogotovo iz razloga što se polica može ugovoriti jednostavnim postupkom online.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 320946
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr