MAGAZIN

»

ZANIMLJIVOSTI

MAGAZIN

»

ZANIMLJIVOSTI

25.07.2012.      

Autor: Ivan Kašuba 

Skijaške staze koje lede krv u žilama

Morate se na njima skijati – ako se usuđujete. Donosimo pregled najstrmijih uređenih skijaških staza u Europi – borba živaca i trnci u nogama su zagarantirani.

Imati najbolju, najizazovniju ili najstrmiju stazu, gdje će na sam spomen njenog imena skijašima zalupati srce i obliti ih hladan znoj, san je svakog skijaškog mjesta diljem svijeta. No nemaju svi tu privilegiju. Iako smo puno puta bili svjedoci isticanja ponekih skijališta kako baš oni imaju najzahtjevniju uređenu stazu, pogledajte koje su uistinu jedne od njih. Na ovim stazama trebat će vam ne samo oštri rubnici i vrlo dobra skijaška tehnika, već i molitva te dva anđela čuvara - barem!

Harakiri – Mayrhofen. Ova staza već po samom imenu ušla je u legendu. Sa do 78% nagiba ovaj izazov je strmiji nego skijaška skakaonica te predstavlja posebno iskustvo za ambiciozne skijaše i bordere. Za sve one koji prežive ovu stazu moguće je nakon spusta i nabaviti majicu "Harakiri Survivor". Ovu stazu, već duže vrijeme nazivaju najstrmijom u Austriji.

Hohe Salve – Söll. S ovoga vrha na najvećem zajedničkom skijaškom kompleksu Austrije, Skiwelt Wilder Kaiser/Brixental spuštaju se staze na sve strane, no staze u smjeru Sölla i Brixentala za početnike i neiskusne skijaše bile su i ostat će tabu tema. Naime, dvije crne staze, s gotovo 74% nagiba, izuzetno su zahtjevne. Kako sam vrh nema drveća, vjetar često odnosi snijeg, pa su staze ledene, što svakom skijašu koji se odluči spustiti na njih, letvicu izazova podiže još više.

Holzriese – Sexten. Ponad gradića Sextena u južnome Tirolu, postoje dvije staze imena Holzriese 1 i 2 koje se smatraju stazama s najstrmijim nagibom u Dolomitima. Na dužini od 1.5 kilometar prelazi se visinska razlika od 500 metara i sa 71 postotnim nagibom svakako nije za one sa visinskom bolesti. Nije vam dovoljno? Tada možete na susjednom skijalištu Helm iskušati čari 3.8 kilometara dugačke crne staze "Raut" sa razlikom nadmorske visine od 918 metara.

-.--.-

Piculin, Hernegg, Silvester – Kronplatz. Ovo su tri crne skijaške staze na kojima i najbolji skijaši mogu pokazati svoje vještine. Sama staza Hernegg na početku je vrlo strma i zahtjevna, dok je Silvester gotovo kopija u cijeloj dužini, no posebnu čar i adrenalin ovim stazama daje njihova dužina od preko pet kilometara. Piculin je nešto kraća crna staza, koja se može pohvaliti diplomom iz 2011 godine kao najbolja crna staza po testiranju njemačkog magazina Skiresort.

Diabolo – Golm. Područje skijališta Golm u Montafonu, poznato je također po jednoj interesantnoj crnoj stazi s nagibom od 70%, dužine 1.5 kilometra i 312 metara visinske razlike. Nije nešto s obzirom na ostale kandidate? Ipak vam savjetujemo da dobro stegnete skijašku kacigu.

Streif – Kitzbühel. Tko stoji na vrhu ove staze sigurno mu drhte koljena, bio amater ili profesionalac. Jedna od najglamuroznijih, no s druge strane brutalno opasna. Streif je definitivno najpoznatija crna staza u Alpama. Na 3.312 metara dužine, od vrha Hahnenkamma pa sve do nizine, s visinskom razlikom od 860 metara i maksimalnim nagibom od 85%, ova staza ledi krv u žilama. Koliko je zahtjevna govori i sama činjenica kako u skijaškoj sezoni neki njeni dijelovi nisu pripremljeni za rekreativce, nego su prikazani samo kao skijaške rute. Na ovoj stazi, 1966. godine rođen je Svjetski kup u skijanju.

Kandahar – Garmisch-Partenkirchen. Staza na čiju su strminu Bavarci itekako ponosni. S velikim nagibom u gornjem dijelu staze za sebe je pridobila nadimak "Slobodni pad", te se ističe kao jedna od staza s najstrmijim djelom u Svjetskom kupu. Inače, gornji dio staze uz to što je vrtoglavo strm, najčešće je okovan ledom, što svakako treba imati na umu, kao i uzrečicu – Spusti se, ako si vjeruješ.

Langer Zug – Lech/Zürs am Arlberg. "Dugi vlak" u prijevodu, mogla bi biti najstrmija staza na obroncima Alpa, stručnjaci kažu čak i u svijetu. U dužini od 6.5 kilometara vodeći do doline Lech, na dijelovima je nevjerojatno strma, neki kažu strmija od Harakiri ili Streif staze, no manje poznata, pa se tako smatra najstrmijom uređenom stazom na svijetu. Upravo je ona jedna od potencijalnih staza za skidanje postojećeg brzinskog rekorda u spustu na skijama.

Dvije crne staze, koje nose ime po poznatim skijašima iz Svjetskog kupa, staza Franz Klammer u Bad Kleinkirchheimu, te Manni Pranger u Bergeralmu, također su izuzetno zahtjevne i predstavljaju veliku šansu za pad, ukoliko se precijenite.

-.--.-

Od ostalih crnih staza, ne toliko poznatih, no vrlo strmih, možemo izdvojiti spust sa Masnerkopf vrha na austrijskom skijalištu Serfaus-Fiss-Ladis, Galzig-Kandahar spust u St. Anton am Arlbergu i jedna rasna crna staza Laber Nordhang iznad njemačkog gradića Oberammergau s mjestimičnim nagibom do nevjerojatnih 84%.

Jedna od najstrmijih, ujedno i najopasnijih staza sa grbama Europe, nalazi se na švicarsko-francuskoj granici imena Le Mur Suisse (švicarski zid) i pravi je test hrabrosti za drske skijaše. Do dva metra visoke grbe, nagib do 76% i pad od 400 metara nadmorske visine na samo jedan kilometar dužine podiže adrenalin na najvišu razinu.

Za sve one ljubitelje strmih staza sa grbama, svoju dozu adrenalina mogu također potražiti u austrijskom Obertauernu na ekstremno zahtjevnoj stazi Gamsleiten 2, te jednoj od najstrmijih staza švicarske, Mont Fort sa gotovo 77% nagiba i grbama. U Francuskoj su gotovo sve staze koje nose crnu markaciju, grbe, pa je izbor velik.

Za uređenje staza velikih nagiba, zaduženi su posebni strojevi opremljeni vitlima, koji su jedini u mogućnosti kvalitetno i sigurno pripremiti ovakve skijaške padine, gdje i najmanji neobrađeni komad snijega ili tla može dovesti do neugodnih padova i ozljeda.

U priloženom videu pogledajte kako izgleda skijanje po jednoj od popularnih crnih staza, Manni Pranger u austrijskom Bergeralmu.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 01. kolovoza 2012.   23:13h

    Član od:
    09.11.2010.

    Mjesto:
    Hrvatska,

    Ja sam za!
  • Objavljeno: 30. srpnja 2012.   21:36h

    Član od:
    14.06.2006.

    Mjesto:
    Kanada, Kelowna

    Idemo????

    Tko organizira turneju ove zime?

    1 za!
  • Objavljeno: 30. srpnja 2012.   08:27h

    Član od:
    26.10.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Ne bih nikada rekao da je 100% 45 stupnjeva, ali stvarno je tako. Na moru sam klipsao uz 13% svaki dan, i umirao sam!! Ne mogu se sjetiti koliko je strma staza u Inerkremsu, 55 je brojka i zapušem se kada ju odvezem, ali više nisam siguran kojih jedinica....bio sam uvjeren da je stupnjeva!!!
  • Objavljeno: 30. srpnja 2012.   07:40h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Da, na videu se pojavljuje znak sa 46 stupnjeva, što bi bilo preko 100%.
    Ne znam koliko je stupnjeva donji dio crne u Sextenu (na Rotwandu) koja se spominje u članku, ali to je dosta strmo. Šteta što taj dio nije na fotografiji, gornji je tako tako. Mada frirajderi deru i padine do 60 stupnjeva recimo...
  • Objavljeno: 29. srpnja 2012.   19:58h

    Član od:
    23.11.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    hahaha da nije strašno, ko god je stajao nad padinom od 45 stupnjeva zna kako se noge tresu prije nego treba krenuti, a ove priče o 46 stupnjeva nagiba (u videu) je teško probaviti, vuče mi na reklamni trik
  • Objavljeno: 29. srpnja 2012.   19:20h

    Član od:
    21.02.2012.

    Mjesto:
    Hrvatska, Velika Gorica

    po tom grafikonu, to stvarno nije strašno. onda je 1000% gotvo pravi kut, e to je već nešto.
  • Objavljeno: 28. srpnja 2012.   22:10h

    Član od:
    16.08.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

  • Objavljeno: 28. srpnja 2012.   16:47h

    Član od:
    21.02.2012.

    Mjesto:
    Hrvatska, Velika Gorica

    Na fotografijama i ne izgleda strašno. A zar nagib od 100% nije 90 stupnjeva, to je kao na pravokutnom trokutu, okomita stranica bi trebala biti 100%???
  • Objavljeno: 26. srpnja 2012.   07:36h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Ne znam zašto mi je uvijek bilo lakše neki nagib procijeniti po stupnjevima... Ovo sa postocima uvijek zaboravim. Kako ono, 100% = 45 stupnjeva?

Prikazano 9 od 9 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 330112
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr