MAGAZIN

»

ZANIMLJIVOSTI

20.07.2004.      

Autor: Goran Razić 

Mt. Blanc - krov Alpa

Krov Alpa. Od starih mitova pa do jednog od najpopularnijih vrhova u Europi. Oduvijek je plijenio pažnju i izazivao respekt. Ponos Alpa i vrh koji je vidljiv sa svake više točke - od južnih Haute Alpa, pa sve do sjevernih Savoia.

Na visini od 4807 m najviši je vrh Alpa i ovog dijela Europe (Najviši vrh Europe je Mt. Elbrus 5642 mnv, op.a). Kao dio velikog masiva koji se prostire na talijansko – francuskoj granici, a dijelom ulazi i u Švicarsku. Tokom povijesti, legende spominju keltske bogove koji su obitavali na padinama planine, dok su stari kršćani dali vrhu ime Mt. Maudit (Ukleta planina). Tek na prelasku s 18. na 19. st. planina je preimenovana u Monte Bianco (Bijela planina) ili na francuskom Mt. Blanc.

Planina ima idealne uvjete za slobodno penjanje, free skiing, alpinizam i za ostale oblike ekstremnih sportova. Razlozi tome leže u velikom broju okolnih ledenjaka, velikoj nadmorskoj visini te idealnoj mikroklimi koja vlada u tom predjelu Savoia. Tehnički uspon na Mt. Blanc nije prezahtjevan, što ga čini vrlo popularnom te se nerjetko susreće i viće desetaka, pa i stotina penjača kako kreću istovremeno na vrh. U podnožju je popularno turističko odredište, dolina Chamonix iz koje je i ishodište za Mt. Blanc. Najlakši put do Chamonixa vodi kroz tunel Mt. Blanc u duljini od 11 km (30 EUR), a koji je generalno obnovljen nakon velikog požara prije nekoliko godina.

Mt. Blanc je okružen s nekoliko vrhova, koji svakako zaslužuju pažnju i koji su dobar test prije samog uspona na vrh. To su Auguille du Midi (3843m), Auguille du Gouter (3863m) i Auguille de Bionnasay (4052m).

Pogled na udaljeni Mt. Blanc sa Južnih francuskih Alpa (Oissans masif)Uspon na vrh se planira ljeti i kao takav iziskuje prikupljanje opreme, hrane i svega što će biti potrebno nekoliko dana (ako vrijeme posluži). Put se najčešće planira u nekoliko etapa, sa spavanjem u najvišem domu (3863m) koji je idealna točka za polazak prema vrhu. Od tamo pa do vrha i nazad treba cijeli dan, pa i više, a ovisno o vremenu koje je na toj visini u velikoj mjeri nepredvidivo. Najčešće se kreće prije zore kako bi se sigurno za dana vratilo u ishodišnu točku. Sam vrh je vrlo nepopularnog izgleda i nije onakav kako bi čovjek zamišljao, ali je zato velika satisfakcija svakome tko stane na njega.

Kako i kod svakog osvajanja vrha tako i kod ovog, uvijek je opasnije silaziti s planine nego penjati se na nju. Razloga ima nekoliko, dio leži u umoru penjača, dio u teškim uvjetima koji krajem dana znaju biti još gori nego ujutro, a možda najveći razlog leži u psihi penjača, koji si nikako ne smije dozvoliti opuštanje i shvaćanje trenutka na vrhu kao finalni cilj ekspedicije. Jer prave stvari tek dolaze. Zbog stotine kvadratnih kilometara ledenjaka koji polako, ali sigurno klize prema dolini Chamonix, put može biti koban za neutreniranog amatera. No sa dobrim vodičem i malo pažnje, planina ostaje u lijepom sjećanju.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vezani članci

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 322677
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr