MAGAZIN

»

ZANIMLJIVOSTI

24.10.2004.      

Autori: Elinka Barišić, Matija KraljPhoto: Mölltaler Gletscherbahnen Office, arhiva Skijanje.hr 

Ljeto na Mölltaler glečeru – «s mora na snijeg»

Sama ideja o ljetu na planini brojne goste na godišnjem odmoru, ali i domicilno stanovništvo, gotovo magnetski privlači u raj za planinarenje na Mölltaler glečeru.

Putovanje započinje žičarom Gletscher Express. Nakon 8 minuta i 5 prijeđenih kilometara stiže se na nadmorsku visinu od 2 200 metara. I tu posjetitelje očekuje jedan sasvim drugi svijet.

Osvježavajuća promjena uz vrlo ugodne temperature u usporedbi s iznimno vrućim danima na Badeseeu. Goldgräberhütte, Europabar i Weißseehaus prve su stanice na putu u "doživljaj 3000".

Daljnje putovanje "Eissee" gondolom za šest osoba posjetitelje dovodi do gornje stanice žičare na kojoj se nalazi planinski restaurant "Eissee" (nadmorska visina od 2 800 metara).

Od ove točke nadalje planinarima predstoje brojne mogućnosti. Najomiljenija ruta preko glečerskog planinarskog puta vodi do vrha Schareck (3 122 metra) i samo je jedna od 14 (!) mogućnosti koje se planinarima nude, a omogućava prekrasan pogled na planinski svijet Hohe Tauerna.

Sonnblick, Großglockner, te još 28 planinskih divova Koruške, Salzburga, Istočnog Tirola, Južnog Tirola, Italije i Slovenije pri ovakvom izletu stvaraju uistinu dojmljivu alpsku kulisu.

Nakon prijeđene čitave rute, povratak do gornje stanice žičare potom je vrlo lako moguć "Gletscher Jet" sjedežnicom za 6 osoba.

I tada, kada je došlo vrijeme za pauzu, na sunčanoj terasi "staklene palače" (restauranta "Eissee") najbolje je pronaći neko zgodno mjesto za odmor na ležaljkama, a ova lokacija idealna je i za snimanje raznih fotografija kojima se želi obogatiti vlastiti kućni album (planinski masivi kao idealna pozadina!).

Ljetnu panoramu na Mölltaler glečeru iznimno obogaćuje, također, i osam velikih i malih planinskih jezera (Eissee kao "kum" nazivu restauranta, Weißsee, Schwarzsee, Hochwurtenspeicher, i tako dalje...). Sva se ta jezera, inače, koriste i za opskrbu električnom energijom putem snage vode, čime postaju ekološki gotovo idealan te neiscrpan izvor energije, a istovremeno, ona su i idealno odmorište za vrijeme planinarenja, i u njima posjetitelj, gledajući površinu vode, vrlo lako može uočiti svoj vlastiti zrcalni odraz, uz Alpe kao idealnu pozadinsku kulisu...

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 4519601
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr