MAGAZIN

»

ZANIMLJIVOSTI

20.08.2004.      

Autori: Željko Mihalić, Elinka Barišić 

Europa bez snijega?

Prema pisanju "Novog lista" koji prenosi istraživanja Europske komisije za okoliš i profesorice Jacqueline McGlade, Europi u slijedećih 80 godina prijeti potpuna nestašica snijega i otapanje većine glečera.

Iako smo svjesni činjenice da već i na vlastitoj koži osjećamo posljedice globalnog zagrijavanja, kataklizmička predviđanja Europske agencije za okoliš djeluju jako uznemirujuće, posebice ako ostavštinu za nove generacije prepoznajemo kao jednu od odgovornosti koja leži isključivo na nama i našoj savjesti.

Prenosimo dio članka iz "Novog Lista":
"Europa se zagrijava brže od ostalih dijelova svijeta, a hladne zime mogle bi skoro nestati do 2080. godine kao rezultat globalnog zagrijavanja tako da bi snježne padaline na nižim planinama bit će sve rjeđe i nepredvidljivije, što bi za posljedicu moglo imati zatvaranje oko polovine skijališta u Švicarskoj, a još više u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji i na Pirinejima

Prosječna temperatura u svijetu u zadnjih sto godina porasla je za oko 0,7 Celzijevih stupnjeva, dok je u Europi porasla za oko 0,95 °C, stoji u izvješću na 107 stranica, koje je objavila ta agencija EU sa sjedištem u Kopenhagenu.

Procjenjuje se da će temperature do 2100. godine rasti za 1,4 – 5,8 °C na globalnoj razini i 2,0 – 6,3 °C u Europi. U izvješću se navodi da će to zagrijavanje imati goleme posljedice i najavljuje se ne baš svijetla budućnost. Satelitska promatranja su pokazala da je ukupna površina leda u Arktičkom moru smanjena za najmanje 7,4 posto u razdoblju od 1978. do 2003. te da je porasla razina mora.

Vrlo je vjerojatno da će se nestanak ledenjaka nastaviti. Do 2050. vjerojatno će oko 75 posto ledenjaka u švicarskim Alpama nestati. Snježne padaline na nižim planinama bit će sve nepredvidljivije u idućim desetljećima, što bi za posljedicu moglo imati zatvaranje oko polovine skijališta u Švicarskoj, a još više u Njemačkoj, Austriji i na Pirinejima.

Prosječan broj prirodnih nepogoda u Europi povezanih s klimom i vremenskim prilikama udvostručen je 1990-ih, u odnosu na desetljeće ranije, dok je broj neklimatskih nepogoda, primjerice potresa, ostao isti, navodi se u izvješću. Glavnim krivcima za globalno zagrijavanje proglašeni su plinovi koji proizvode efekt staklenika. Međutim, čak i kad bi se uspjelo bitno smanjiti emisiju stakleničkih plinova sljedećih desetljeća, klimatski sustav bi se nastavio mijenjati, zaključuje se u izvješću.

"Europa mora i dalje biti predvodnik u svjetskim naporima na smanjenju emisija stakleničkih plinova, ali i uz to potrebno je izraditi strategije na europskoj, regionalnoj, nacionalnoj i lokalnoj razini za prilagodbu klimatskim promjenama", rekla je prema BBC-ju profesorica Jacqueline McGlade".

Naravno da ovakvi alarmantni članci sigurno neće potaknuti poštivanje sporazuma iz Kyota o emisiji ugljičnog dioksida u atmosferu, niti natjerati zemlje poput Kine da ga potpišu, kao niti smanjiti nebrigu za prirodu, koja sustavno uzima maha još od početaka industrijske revolucije.

Naravno da čovječanstvo ne može živjeti kao prije 100 godina, ali je činjenica da je briga za okoliš na nezavidnoj razini i da tek sad na naplatu stižu " računi " od prije desetak i više godina, i to nažalost, s kamatama. Nas, skijaše, kao ljubitelje prirode i snijega ovakva činjenica nikako ne može ostaviti ravnodušnima.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 324101
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr