MAGAZIN

»

ZANIMLJIVOSTI

02.02.2006.      

Autor: Goran VukelićPhoto: www.ski-trac.com 

Budućnost pred vratima: beskonačno skijanje

S južne hemisfere stižu vijesti o beskonačnoj stazi za skijanje pokrivenoj krovom i otvorenoj cijele godine.

Efekt globalnog zatopljenja i sve veće zanimanje za rekreativno skijanje moglo bi u prvi plan sljedećih nekoliko godina izbaciti jedno ime, ono Kevina Ferrisa. A čime bi Kevin mogao zadužiti širu skijašku populaciju? Pa, ovaj Australac već dugi niz godina radi na vlastitom konceptu beskonačne natkrivene ski staze, staze koja bi trebala skijašima i boarderima barem mrvicu olakšati ljetne "patnje" ili, u konačnici, postati alternativa ski centrima s manjkom snijega.

U skijaškim se krugovima već duže vrijeme raspravlja o njegovom konceptu nazvanom Ski Trac. Ski Trac bi trebao predstavljati beskonačnu rotirajuću skijašku stazu širine 50 m, promjera 175 m, postavljenu pod određenim nagibom. Taj snježni prsten koristio bi Mag-lev tehnologiju kojom bi staza lebdjela na elektro-magnetskom polju osiguravajući tako rotaciju staze oko svoje osi bez trenja i vibracija.

Kako bi cijela priča izgledala u praksi? Skijaš bi se postavio na vrh rotirajućeg prstena, staza bi se počela kretati određenom brzinom prema skijašu, a sve što bi on morao učiniti jest – početi skijati! Koncept sličan trakama za trčanje u fitness centrima, samo prilagođen skijaškim potrebama. Ovisno o brzini kretanja staze (5-30 km/h), skijaš bi mogao u sat vremena "preskijati" 380 m do 20 km. Za sve koji se umore na dnu staze je osigurano mjesto za zaustavljanje dok bi početnici u sredini rotirajuće staze imali klasičnu, nepomičnu stazu za učenje prvih koraka.

Staza bi na jednom svojem dijelu (onom koji se ponovno "penje") prolazila kroz rashladnu komoru sa snježnim topovima gdje bi se 20 cm debeo snježni pokrivač na stazi hladio, obnavljao i ponovno izlazio pod skije skijaša. Rashladna komora bila bi kamuflirana umjetnim planinama te freeride stazom.

Sve ovo izazvalo je i nemalo zanimanje u svijetu tehničke znanosti. Prve reakcije su prilično skeptične, pogon o kojem govori Ferris imao bi nemalih strukturalnih problema po mišljenju znanstvenika sa Sveučilišta u Sheffieldu i Glasgowu. Staza bi bila opterećena brojnim različitim silama koje je teško teoretski uzeti u obzir pri proračunu, no svakako da ovakav jedan projekt predstavlja izazov gledano s konstrukcijske strane.

Izazov je ovo kojem možda ni sam tvorac ideje, Kevin Ferris, nije dorastao. Iako je početak gradnje prvog Ski Trac-a u Sydneyju najavljivan još krajem prošlog stoljeća, on do danas nije otvoren, štoviše, nisu započeli niti radovi na izgradnji objekta. Britanski su investitori odustali od gradnje na Otoku, međutim sve ovo lako se može iskompenzirati ukoliko zaživi plan da se prvi Ski Dome sa postavljenim Ski Trac-om sagradi u mnogoljudnoj Kini. Izgrađen u blizini 11-milijunskog grada Tianjin Ski Trac ne bi morao strahovati od nerentabilnosti i lako bi povratio početna ulaganja.

Ostaje za vidjeti kako će cijela priča razvijati te da li je i Kina još jedan lažni start ovog australskog čuda ili početak jednog novog poglavlja u skijaškoj industriji.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 2668693
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr