MAGAZIN

»

ZANIMLJIVOSTI

16.09.2004.      

Autor: Željko Mihalić 

Alpincenter Bottrop

Doslovce 365 dana na snijegu, bez obzira na temperaturu zraka i godišnje doba. Puko sanjarenje? Za sada možda i jest, ali za one koji žive nešto bliže Dortmundu - čista realnost. I neprocjenjivo zadovoljstvo koje je startalo od 2001. godine.

Gradić Bottrop smjestio se u njemačkoj oblasti Ruhr, blizu obale Rajne i Münsterlanda, u blizini Dortmunda, što znači ne baš malih 1100 km od Zagreba. A po čemu je taj gradić poznat? Između ostalog, po najvećoj skijaškoj hali na svijetu.

To znači da se tamo možete skijati i usred ljeta, bez obzira na vanjsku temperaturu i uvjete, od ponedjeljka do nedjelje, od 9 do 24 sata. San snova. Zato ne treba čuditi činjenica da se broj posjeta godišnje mjeri oko 750000. A to je puno ljudi i puno ski passova koji zacijelo otplaćuju nemale investicije utrošene u izgradnju i održavanje objekta ove veličine i potreba.


Istina, nerealno je očekivati velik broj staza i neku veliku kilometražu, ali već sam osjećaj da ste na snijegu vrijedi neprocjenjivo mnogo.
Kao i osjećaj da se nalazite u jednoj od 34 ski hale na svijetu, odnosno 20 u Europi, što uistinu predstavlja rijedak luksuz kojeg si mogu priuštiti samo najbogatije zemlje. I to posebice one koje pate od nedostatka snježnog pokrivača ili većih planina. Stoga ne čudi činjenica da ih najviše ima u Nizozemskoj, čak 7.

Kako bi bilo lijepo nešto takvo imati na Sljemenu. Sanjam, ali to bar nije zabranjeno, zar ne? Budući da slične hale postoje i u Madridu i po imućnijim zemljama Europe, možda se nešto takvog tipa dogodi i u bližem nam susjedstvu.

Dnevna karta za Bottrop Alpincenter za odrasle stoji 25 € što i nije baš malo, ali imajte u vidu troškove koje zahtijeva održavanje objekta poput ovog, a da ne govorimo o klimatizacijskim sustavima. No sponzori poput Coca Cole, Fujija i sličnih tvrtki, te angažman ljubitelja zimskih sportova "zvučnog" imena poput Marc Girardelli osiguravaju sigurnu egzistenciju ovakvog objekta.


640 m dugačka i 30 metara široka pista govori o tome da se radi o duljini gotovo Crvenog spusta na Sljemenu. Sa nagibom koji odgovara nekakvoj crveno-plavoj stazi koja na svome kraju ima i nelogičan kontra nagib (iliti uspon) te stalnim lijevim zavojima, staza tvori svojevrsni polukrug.

Stoga i visinska razlika od 77 m i nije skroz nelogična brojka, iako veoma skromna, posebno za one navikle na prave skijaške staze, a da ne govorim za ljubitelje brzine i spusta. U sklopu centra nalaze se, naravno, apres ski barovi, ski rentovi i servisi te ski škole, tako da tamo možete iznajmiti kompletnu ski opremu i skijati usred ljeta.

Po dvorani vas vozi sidro od recimo pola staze za potrebe ski škole, a od dna staze na vrh vozi pokretna traka. Kvaliteta snijega je u takvim kontroliranim uvjetima neupitna, 365 dana pršića, no ova je hala za to platila svoju cijenu umjetnom rasvjetom. Naime, zbog uvjeta, lakše je održavati klimu bez staklenih otvorenih ploha, dakle bez dnevne svjetlosti. Postoji i uređeno parkiralište sa kojeg vas na vrh transportira organizirani prijevoz, i restorani s pogledom na Ruhrsku regiju, koji imaju kapacitete za ugostiti i do 500 posjetitelja odjednom. Čak niti pogled na zelene obronke me ne bi smetao, samo da se skija.....

Više informacija:

www.alpincenter.com

www.skiresorts.de

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vezani članci

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 328027
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr