PROIZVOĐAČI

»

K2

28.04.2009.      

Autor: Goran Vukelić 

K2 skije 09/10

Nova klasifikacija proizvodnog programa i podosta novih modela u K2 izlogu za sezonu 2009/10.

Umjesto dosadašnje tri serije, K2 je za sezonu 2009/10 svoj proizvodni program podijelio u četiri serije. To je učinjeno razdvajanjem all mountain i freeride modela, dok su zadržane ženska T:Nine serija i freestyle Factory serija. Kako se već uvriježilo kod K2, naglasak je i dalje na skijama za sve terene sa sve, samo ne dosadnim dizajnom.

-.--.-Skije za duboki snijeg sada se nalaze u Adventure seriji. Trinaest je tu modela, od čega samo jedan, Pontoon, jednak izdanju iz prijašnje sezone. Svim modelima je smanjena masa jezgre korištenjem drveta paulovnije. Na vrhovima i repovima im se nalaze rupe koje služe za učvršćivanje "kože" kod turnog skijanja ili za spajanje skija u spasilačke sanjke. Tri "side" modela, DarkSide, SideStash i HardSide (lijevo), su čisti freeride modeli sa širinom struka od 98 do 128 mm, a odignuti vrhovi znače da neće biti neželjenog zapinjanja u nakupine dubokog snijega. U ovoj se seriji nalazi i posveta prerano preminulom D. Coombsu – Coomback, a pomalo jezovito zvuči podatak da je i drugi promotor K2 skija za duboki snijeg, S. McConkey, nedavno nesretno preminuo. On je razvio model Pontoon. Ostatak Adventure serije čine tzv. "back" modeli: BackLash, WayBack, BackUp, BackLife i BackOut. S njima su Amerikanci razvili skije od kojih će zazubice rasti prvenstveno turno skijašima. Lagane, sa strukovima od 72 do 92 mm, odličan su izbor za sve pustolove koji vlastitima snagama savladavaju planinu i uzbrdo i nizbrdo. Pridružena su im i tri ženska modela: GotBack, PayBack i She'sBack s istom namjenom, ali prilagođene skijašicama.

-.--.-Slijedi Apache serija (naslovna fotografija) koja u sezoni 2009/10 sadrži čiste allmountain skije za skijaše koji se više drže skijališta nego divljih prostranstava. Takvi bi se modeli trebali dobro snaći na svakoj snježnoj podlozi, od uređenih staza, iskijanog snijega, hupsera do povremenog izleta van staze. Strukovi se kreću od 68 do 84 mm, a svi modeli imaju ugrađenu MOD tehnologiju eliminacije vibracija. Valja istaknuti "zelenu napast", model MSL kao alatku za brzi carving uređenim stazama, ili jednako ozbiljan Crossfire, koji sa svojim širim tragom predstavlja odličan izbor za allmountain skiju u kojoj će uživati sportski orijentirani rekreativci. Za početnike je dobar izbor Stinger ili Force model sa svojih prosječnih 14 m radijusa i Catch Free tehnologijom o kojoj nešto više ovdje.

Posebna je pažnja posvećena skijašicama koje mogu izabrati neki od sedam modela iz T:Nine serije. Posebna jezgra, vezovi, korištenje bambusa i paulovnije kao laganih i brzoobnovljivih (i time ekološki prihvatljivih) vrsta drveta u jezgri, 2 cm unaprijed pomaknuti vezovi..., sve su to Amerikanci smislili kako bi olakšali skijanje damama. Ponovno treba pohvaliti činjenicu da se dio prihoda iz ove serije poklanja istraživanju raka dojke. Sa strukovima od 70 do 82 mm namjena im je slična Apache seriji – zadovoljiti zahtjevima na različitim vrstama podloge. Napredne skijašice koje preferiraju dubok snijeg odabrat će Lotta Luv model, dok će one jednakog tehničkog znanja, ali usmjerene na uređene staze odabrati Burnin' Luv (desno). S druge su strane modeli poput First Luv ili Sweet Luv, namijenjene početnicama ili nezahtjevnim rekreativkama.

Factory modeli su namijenjeni za akrobacije u snowparku te također dozvoljavaju i offpiste izlete. Twin-tip skije odlikuju se pojačanim čeličnim rubnicima od 3,5 mm te vrhovima i repovima ojačanim dizajnerskim zakovicama. Rocker dizajn znači da su vrhovi i repovi značajno odignuti od tla i mjesto kontakta skije s podlogom je približeno vezu. Schizofrantic umeci, novost u ovoj seriji, su ustvari priprema za ugradnju Markerovih vezova. Grafička rješenja su na tragu ulične umjetnosti, a postoje i modeli za skijašice i juniore. Skije poput Hellbenta i obSetheda su primarno za dubok snijeg, dok se Ext i Disorderly drže snowparka.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 278619
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr