OPREMA

»

SKIJE

15.09.2009.      

Autor: Elinka BarišićUstupio: GM3 d.o.o. (Impulz), Jurčkova cesta 228, Ljubljana, Slovenija, tel: +386 1 42 87 543  

K2 Burnin' Luv (09/10)

Predstavljamo jedan od najjačih ženskih modela iz K2 T:Nine linije

Testirani model: 163 cm, r = 13 m
Sidecut: 117-70-101
Dostupne visine: 149, 156, 163, 170 cm

-.-Skijanje.hr-.-Već dulji niz godina K2 posebnu pažnju posvećuje izradi ženskih modela, no kao i kod unisex linije i ovdje je naglasak uglavnom na nešto širim skijama, namijenjenima ne samo za stazu već i za nešto ekstremnije uvjete. U ovogodišnjoj allmountain seriji naziva T:Nine prisutno je sedam modela. Naš testirani Burnin' Luv predstavlja najjači model, koji je namijenjen uglavnom vožnji po stazi. Bok uz njega je Lotta Luv, za napredne skijašice koje preferiraju dubok snijeg. Za srednje rekreativke tu su Free Luv, One Luv i True Luv, dok su za početnice modeli Sweet Luv, First Luv i Luv Bug.

-.-Skijanje.hr-.-Posebna jezgra koja se koristi kod izrade ovih modela naziva se BioFlex, a radi se od mekše smreke pri vrhu i repu skije te tvrđe jele ispod veza. Posebnost skiji daju i neobično dizajnirani i osmišljeni vezovi čiji je prednji dio vrlo skraćen te podsjeća više na turni vez (slika desno). Marker je ekskluzivno za ovu seriju skija smislio ERS (Energy Response System) sistem ugradnje vezova kod kojeg je trag veza proširen radi izravnijeg prijenosa snage, a blokovi su primaknuti kako bi mogli primiti i manje pancerice. Najbitnije, cijeli je vez olakšan za gotovo pola kilograma, u čemu i leži razlog skraćivanja prednjeg dijela.

-.-Skijanje.hr-.-Još jedan karakteristični tehnološki novitet prisutan je kod T:Nine modela, a predstavlja i zanimljiv modni detalj na samoj skiji. Riječ je o MOD tehnologiji koja služi za eliminiranje vibracija skije. Vibracije se prigušuju ciljanim postavljanjem prigušujuće mase u obliku cinkovih pločica – tzv. MOD Monic (slika lijevo). Te pločice na kritičnim mjestima eliminiraju vibracije prije no što stignu do veza i prenesu se na skijaša, a na ženskim skijama su posebno dizajnirane kako bi se čim bolje uklopile u stil skije.


-.-Skijanje.hr-.-Burnin' Luv, kao i ostale skije u seriji, krasi vrlo jednostavan, ali opet izražajan dizajn koji podsjeća na paunovo perje, a skije se stapaju u jednu cjelinu tek kada se postave jedna do druge, jer su i u K2 napravili rješenje u kojem lijeva i desna skija imaju različite grafike. Također, kao i proteklih godina, na bazi skije nalazi se i roza mašnica koja označava da dio prihoda od prodaje ovih skija ide istraživanju i borbi protiv raka dojke.

Kao što i kataloški podaci sugeriraju i na našem testu se skija pokazala kao vrlo čvrst i težak model, zbilja namijenjen isključivo najspremnijim i najboljim skijašicama. Ukoliko imate znanja i snage ukrotiti Burnin Luv pod nogama, skija će pružiti pravo zadovoljstvo. Vrlo je stabilna te nema iznenađenja ili nepredvidljivih reakcija, pa je brzo vijuganje sigurno neovisno o tome da li je podloga tvrda i zaleđena te strma, ili možda nešto blaža i bljuzgava. Zbog svoje širine ovom modelu takvi uvjeti neće predstavljati problem. Kako skija ima mali radijus, nije problem izvoditi slalomske zavoje, no zbog svoje nešto veće mase možda ima nešto sporiji odaziv te za postavljanje na rubnike iziskuje dosta snage, pogotovo ako ju ne vozimo velikom brzinom. Stoga je umjerene zavoje ipak lakše izvoditi, jer brzo vijuganje traži puno rada i kondicije. Laganijim skijašicama ovo bi moglo predstavljati problem, pa stoga sugeriramo da takve rađe pogledaju u nešto niže modele.

Vožnja izvan uređenih staza, prije svega zbog širine modela, nije problematična. No i tu treba dosta vještine i snage, jer je zbog velike mase skija sklona tonuti, pa ukoliko je riječ o mokrom i teškom snijegu, zna jako umarati. U tomslučaju je potrebno svojom snagom skiju čupati van iz "cementa" u koji se zakopala.

Onim skijašicama kojima ženski modeli inače ne leže jer su im premekani i prelagani, ovaj model bi mogao biti pravo iznenađenje jer, osim dizajna te tehnoloških karakteristika, u njemu nema ništa "ženstvenog". Jurilica i to agresivna i jaka, traži istu takvu skijašicu koja će uskočiti u vezove i zagospodariti stazom. Za sve ostale skijašice ovo je ipak prevelik zalogaj. 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 301769
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr