SKIJALIŠTA

»

AUSTRIJA

07.01.2008.      

Autor: Goran Vukelić

Napomena: Cijene su važeće za sezonu 2007/08.

 

Schladming

Austrijska inačica talijanskog Kronplatza, barem što se popularnosti među hrvatskim skijašima tiče, u potpunosti opravdava svoj status skijališta na koje svi hrle.

Schladming
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 351 km
udaljenost od Zagreba 352 km

Schladming, jedno od najpopularnijih skijališta među hrvatskim skijašima, centar je Dachstein-Tauern regije. Nalazi se na rubu pokrajine Štajerska (Steiermark) i sa svojom zaokruženom turističkom ponudom idealna je cjelogodišnja destinacija za odmor, sport i zabavu.

 

Što se skijanja tiče, Schladming u osnovi nudi 115 km staza na četiri povezana brda: Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen i Reiteralm.

Povezivanjem ova četiri uzdužno postavljena brda dobilo se odlično skijalište s raznovrsnim izborom staza, a jedina zamjerka se može uputiti na razvučenost skijališta. Naime, potrebno je dobro proračunati vrijeme za povratak na ishodišnu točku, pogotovo ako krećete sa kraja na kraj skijališta, kako ne biste ostali na "pogrešnom" brdu.

-.-Goran Vukelić-.-

Skijalište se diže
od 745 mnv do 2015 mnv (vrh Hauser Kaiblinga), a većina je staza markirana crvenom oznakom. Pokrivenost sistemom umjetnog zasnježivanja iznosi gotovo 100%, a to je posebno bitno zbog niske nadmorske visine gdje završavaju staze koje vode do doline.

Skijaške žičare su većinom moderne kabine i sjedežnice pokrivene kupolom. Ipak, na nekoliko mjesta još se dade naći starih dvosjedežnica i sidara koji neugodno trzaju pri polasku. Gužve na žičarama i stazama su nešto veće na Planaiu, dok ih na Hauser Kaiblingu i Reiteralmu gotovo i nema.

 

Od zanimljivih staza vrijedi izdvojiti crveni spust br. 31 i 40 od vrha Hochwurzena do doline, dug oko 7,5 km. Na Reiteralmu je odlična crvena staza br. 5. Ono što će svi zasigurno poželjeti svladati je crni spust do centra Schladminga, stazu koja je pozornica noćne utrke slaloma za skijaše svakog siječnja u Svjetskom kupu.

The Swinging Piste
na Planaiu je posebna zbog jukebox-a na svom početku. Odaberete omiljeni glazbeni hit i u ritmu nastavite skijanje. Većina staza je dovoljno široka za nesmetano carvanje, dobro su pripremljene te tek u kasnim poslijepodnevnim satima dolazi do stvaranja hupsera. Inače, staze imaju pretežno sjevernu ekspoziciju što omogućava dulje zadržavanje snijega, ali i skijanje u hladu na nižim predjelima.

 

Oni koji traže uzbuđenja pored uređenih staza na raspolaganju imaju markirane off-piste rute. Tu je i padina za skijanje na grbama (Mogul Run), fun parkovi, 7-kilometarska sanjkaška staza, rute za turno skijanje, postavljene natjecateljske staze, dječji vrtići na snijegu... Obiteljima s malom djecom ide preporuka za smještaj u Rohrmoosu, na nižim padinama Hochwurzena, gdje se vrtići na snijegu nalaze uz same hotele i apartmane i u blizini prometnica.

 

Osim ovog "užeg" dijela, regija kojoj je Schladming centar obiluje i dodatnim skijalištima (ukupno 167 km staza). Za one koji traže odmak od ustaljenih puteva preporučamo manja skijališta Fageralm, Galsterbergalm i Stoderzinken. Jedan dan nije loše ni odvojiti za posjet ledenjaku Dachstein s vrhom na 2700 mnv. Osim prekrasnog pogleda tu se nalazi i boarderska Meka – Dachstein Superpark!

 

Nakon skijanja – opet skijanje! Na raspolaganju su 3 km staza za noćno skijanje. Tu su još i noćno sanjkanje, klizanje, curling, ballooning, vožnja u zaprezi, bazeni, saune, restorani...

-.-Goran Vukelić-.-

Cijena šestodnevnog skipassa kreće od
176 eura u sezoni, a moguće ga je iskoristiti na cijelom SkiAmadé području (860 km staza) kojeg je Schladming dio. Skipass je beskontaktan (chip kartica), a dobiva se uz polog od 3 eura.

 

Sve su servisne usluge skijašima lako dostupne, u podnožju je mnogo trgovina sportskom opremom, ski servisa te ski i board škola.

Parking je besplatan za goste, tj. za one koji imaju važeći skipass. Dolinom cirkulira besplatan ski bus.

Cijene hrane i pića na skijalištu su sljedeće: hrenovke s pomfritom 6 eura, bečki odrezak 9 eura, germknödel 6 eura, kaiserschmarn 8 eura, pivo 3-5 eura, kava 2,50 eura. Nakon što žičare prestanu s radom najživlje je u apres-ski baru Tenne u Schladmingu.

 

Do Schladminga se jednostavno dolazi iz Hrvatske što je možda i jedan razlog zašto se ovdje slijeva puno hrvatskih skijaša.

-.-Goran Vukelić-.-

Put iz Zagreba vodi preko Maribora, Graza, Liezena te dalje običnom cestom do Schladminga (ukupno
352 km). Opcija je put preko Ljubljane, Villacha, autocestom prema Salzburgu te izlaz prema Altenmarktu. Odavde do Schladminga je tek 20-ak minuta obične ceste. Ovaj će put koristiti i skijaši koji dolaze iz pravca Rijeke (351 km). Ceste se redovito čiste, nema planinskih prijevoja i lako su prohodne.

 

Za nabrojati sve što Schladming i regija nude bio bi potreban prostor mnogo veći od onog namijenjenog ovom članku. Zato najbolji savjet glasi: dođite i sami otkrijte zašto su ovdje 'svi uvijek gore'!

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 142250
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr